Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών και αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα.
Σε σχετική ερώτηση, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα εμβόλια mRNA σε εγκύους, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.
Το θέμα της 3ης δόσης μας απασχολεί όλους, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι το πότε και αν θα χορηγηθεί η 3η δόση, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως τόνισε, τα άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, η διάρκεια προστασίας από τα εμβόλια ξεπερνά τους έξι μήνες, που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι σε αρχικό στάδιο, αν κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει 3η δόση, θα ενταχθούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επανέλαβε, δε, ότι το εμβόλιο προστατεύει από βαριά νόσηση και θάνατο και ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι δυνατόν να νοσήσουν, αλλά με ήπια συμπτώματα. Πρόσθεσε, δε, ότι στις σπάνιες περιπτώσεις που εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει πιο βαριά, είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία παρατηρείται στη χώρα μας και τα παιδιά αποτελούν πηγή διασποράς.
«Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και γνωστοποίησε πως «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.
«Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογική δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Την Παρασκευή 30/7 ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα ποσοστά των εμβολιασμέων ανά ηλικία, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών από 12 έως 15 ετών.
Σχολιάζοντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, πιθανόν δεν έχουν εκτιμήσει τις συνέπειες της νόσου. Δεν βλέπουν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, τι έχει συμβεί». Αναφερόμενος, μάλιστα, στους υγειονομικούς που συμμετέχουν στο κίνημα, τους χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» και τόνισε ότι υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και επιτροπές που εκτιμούν και αξιολογούν τα φάρμακα και τα εμβόλια και βάσει αυτών των εκτιμήσεων βαδίζει η επιστημονική κοινότητα.
Πώς θα κλείνουν τα ραντεβού για τα παιδιά 12-15 ετών
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 75.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.200.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.600.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 53,4% του γενικού πληθυσμού και 63% του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, περισσότεροι από 4.915.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 46,8% στο γενικό πληθυσμό και 55% στον ενήλικο πληθυσμό.
Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας: