USA

ΗΠΑ: Να σταματήσει η Κίνα την πολιτική της ενάντια στο περιβάλλον

Να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μειώσει επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κάλεσε ο επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι ενώ περιέγραψε τις διεθνείς συμμαχίες που ανοικοδόμησαν την Ευρώπη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ως πρότυπο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Κέρι προκάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να επιταχύνουν τις ενέργειες που απαιτούνται για τον περιορισμό των αυξανόμενων θερμοκρασιών και να τραβήξουν τον κόσμο μακριά από την άκρη της αβύσσου.

«Οι σύμμαχοι, οι συνεργάτες, οι ανταγωνιστές και ακόμη και οι αντίπαλοι» πρέπει να συνεργαστούν, είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Kew Gardens του Λονδίνου, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO όπου οι επιστήμονες εργάζονται για την προστασία των φυτών από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η κλιματική κρίση είναι η δοκιμασία της δικής μας εποχής, και ενώ μπορεί να ξετυλίγεται σε αργή κίνηση, για ορισμένους, αυτή η δοκιμή είναι τόσο άμεση και υπαρξιακή όσο οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν», δήλωσε ο Κέρι. «Ο χρόνος εξαντλείται».

CONTINUE READING

Ο Κέρι χαρακτήρισε την επόμενη δεκαετία καθοριστική, λέγοντας ότι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εάν θέλουν να ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Ενώ πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40% έως το τέλος της δεκαετίας για να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες υπό έλεγχο.

Οι διοργανωτές της επόμενης διάσκεψης κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αποκαλούν τη συνάντηση του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη της Σκωτίας ως «την τελευταία καλύτερη ευκαιρία στον κόσμο για έλεγχο της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρωταρχικός στόχος της συνάντησης, γνωστής ως COP26, είναι οι χώρες να θέσουν «φιλόδοξους» στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι χώρες πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα, να μειώσουν την αποψίλωση των δασών, να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου.

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία είναι οι χώρες που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να αποτύχουν, εκτός εάν και οι τρεις μειώσουν τις εκπομπές τους.

CONTINUE READING

Ο Κέρι αναφέρθηκε στην συχνά τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά είπε ότι το μέλλον εξαρτάται από τη συνεργασία τους. Και οι δύο χώρες πρέπει επίσης να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους, είπε. «Δεν είναι μυστικό ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν πολλές διαφορές. Όσον αφορά το κλίμα, ωστόσο, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούμε από τις αμοιβαίες αυτοκτονικές πολιτικές», είπε. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Χι δήλωσαν αμφότεροι ότι ο καθένας θα συνεργαστεί στο κλίμα παρά τις άλλες διαφορές. Η Αμερική χρειάζεται την Κίνα για να πετύχει στη μείωση των εκπομπών. Η Κίνα χρειάζεται την Αμερική για να κάνει το ίδιο».

Η συμβολή της Κίνας στη ρύπανση του περιβάλλοντος με επιπτώσεις στο κλίμα αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία καθώς η οικονομία της σημείωσε άνθηση, ειδικά καθώς συνέχισε να λειτουργεί, να κατασκευάζει και να χρηματοδοτεί νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Η εταιρεία ανάλυσης του Ομίλου Rhodium ανέφερε τον Μάιο ότι η Κίνα από το 2019 ήταν πίσω από το 27% όλων των εκπομπών που βλάπτουν το κλίμα παγκοσμίως, ποσοστό μεγαλύτερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες (11%) αλλά και από όλον τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο μαζί, σύμφωνα με την Rhodium.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR