Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προβαίνει σταδιακά στην ένταξη νέων οπλικών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στην αλλαγή της μέχρι τώρα ισχύουσας συγκρότησης των δυνάμεών της, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την τροποποίηση του ισχύοντος δόγματος διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τα παραπάνω θα πρέπει διαρκώς να αναμοχλεύονται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.
Ο ρόλος των MOGK (Διακλαδική Δύναμη Ειδικής Αποστολής)
Η Τουρκία πέραν των υπαρχόντων γνωστών διακλαδικών Στρατηγείων αποφάσισε τη συγκρότηση των ΜΟGK. Αυτές είναι δυνάμεις που συγκροτούνται από το Στρατηγείο, Σχηματισμούς μάχης και επιχειρησιακές ομάδες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) για μια συγκεκριμένη αποστολή και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.
Οι δυνάμεις που τις συνθέτουν είναι χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές δυνάμεις, στρατοχωροφυλακή, ακτοφυλακή, Ειδικές Δυνάμεις του T/ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), δυνάμεις διεξαγωγής κυβερνοπολέμου, ηλεκτρονικού πολέμου, UAV και δυνάμεις πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) έχει τη δυνατότητα συγκρότησης δικής του MOGK, η οποία θα διατίθεται υπό τον ΕΕ (Επιχειρησιακό Έλεγχο) της Στρατιωτικής Διοίκησης στην οποία θα ανατεθεί η ευθύνη διεξαγωγής επιχείρησης είτε πέραν των συνόρων της Τουρκίας ή στο εσωτερικό της.
Οι MOGK του Τουρκικού ΥΠΕΣ αποτελούνται από Στρατηγείο, Μονάδες Καταδρομών της Στρατοχωροφυλακής, Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Στρατοχωροφυλακής (JOH), Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (ΡΟΗ), Ομάδες της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης (IDB) και πολιτοφύλακες.
Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη σύγκριση της σχετικής μαχητικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας στο Θέατρο Επιχειρήσεων Έβρου και Αιγαίου, αφού η συγκρότηση των MOGK σε αυτά θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι παραπάνω από σίγουρη.
Συνεπώς θα πρέπει να προσμετρώνται οι παραπάνω MOGK κατά την εκτίμηση της τουρκικής απειλής ανά Θέατρο Επιχειρήσεων
Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που η Στρατοχωροφυλακή (Σ-Χ) και η Αστυνομία της Τουρκίας, διαθέτουν με απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης μεταφορικά αλλά και επιθετικά ελικόπτερα ATAK T-129, drone, αλλά και ελαφρά αεροσκάφη Hurkus τα οποία έχουν δοθεί στην Σ-Χ.
Διακλαδική Δύναμη Ειδικής Αποστολής Αιγαίου (EMOGK)
Κρίνεται σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η Τουρκική Στρατιά Αιγαίου έχει συγκροτήσει από τον καιρό ειρήνης την EMOGK με αποστολή τη διεξαγωγή αμφίβιας και αεροκίνητης-αερομεταφερόμενης επιχείρησης στο Αιγαίο, της οποίας η δομή και οργάνωση είναι η ακόλουθη:
-Στρατηγείο
Σε αυτό υπάγονται απευθείας οι Αεροπορικές δυνάμεις, Ελικόπτερα μεταφορικά για διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων, drone,Ε πιχειρησιακές ομάδες της ΜΙΤ, η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, Ειδικές Δυνάμεις του T/ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), Μονάδα Επιθετικών Ελικοπτέρων , Ναυτική Διοίκηση και η ΜOGK του τουρκικού ΥΠΕΣ που αναλύσαμε παραπάνω.
Η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων περιλαμβάνει αερομεταφερόμενες δυνάμεις και μονάδες Αλεξιπτωτιστών, ενώ η Ναυτική Διοίκηση περιλαμβάνει την Ταξιαρχία Πεζοναυτών, τα αποβατικά σκάφη και Ναυτικές Μονάδες Προκεχωρημένης Δύναμης, Μονάδες Προστασίας και Συνοδείας, Μονάδες ΔΜ (Διοικητικής Μέριμνας), Μονάδα Ελέγχου και Μονάδα Στοχοποίησης.
Κλείνοντας κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε αναπροσαρμογή των δογμάτων της, γεγονός που απαιτεί ανάλογη προσαρμογή από εμάς.
Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε την κλασική διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας από πλευράς Τουρκίας σε κάποιο από τα νησιά μας, τουλάχιστον σε αρχικά στάδια αλλά μεταγενέστερα, ενώ το αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα ZAHA που αναπτύσσει η τουρκική εταιρεία FNSS για λογαριασμό των Τούρκων Πεζοναυτών το οποίο βρίσκεται σε φάση παραγωγής θα πρέπει να μας απασχολήσει, αναφορικά με την αντιμετώπισή του ιδίως σε νησιά μας που βρίσκονται πολύ κοντά με τις τουρκικές ακτές
Η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο, στα drone, στις Ειδικές Δυνάμεις, στους μισθοφόρους, στα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς σε ξηρά-θάλασσα και αέρα, στον κυβερνοπόλεμο και το κυριότερο όλων στην διαλειτουργικότητα των στρατιωτικών μέσων της (interoeperalility), προκειμένου να μπορούν οι Ένοπλες δυνάμεις της να αναποκριθούν στο σύγχρονο πεδίο μάχης (Multi Domain Operations).