Environment

Γερμανία: Συγκλονίζουν οι Έλληνες που έζησαν τις φονικές πλημμύρες

Οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται την ώρα που υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοούμενων που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και τη λάσπη.

«Ακόμα και εδώ στο Ντίσλεντορφ, που ανήκουμε στις κάτω χώρες, στα σύνορα της Ολλανδίας, που δεν έχουμε βουνά κτλ, πλημμυρίσανε κελάρια, σπίτια, τα πάντα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Πέτρος Σιαμήτρας, επιχειρηματίας στο Ντίσελντορφ περιγράφοντας τις πρωτοφανείς πλημμύρες που βιώνει η βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, η στάθμη του νερού ανέβηκε από τα 3μέτρα και 60 εκατοστά, στα 8και10..

CONTINUE READING

«Γνωρίζουμε βροχές στη Γερμανία αλλά τόσο γρήγορα ποτέ.. μέσα σε τέσσερις μέρες να ανέβει η στάθμη τόσο πολύ.. γι’ αυτό και τους έπιασε απροετοίμαστους τους πιο πολλούς.. γι’ αυτό υπάρχει κ η κριτική ότι δεν δούλεψαν οι συναγερμοί κ οι πόλεις δεν ενημέρωσαν τον κόσμο..» αναφέρει ο κ. Σιαμήτρας.

Το εστιατόριο του Πέτρου Σιαμήτρα δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ωστόσο δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Μέχρι το μεσημέρι οι νεκροί σε αυτό το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ανέρχονταν σε 43.

«Αν η φύση ξαφνικά βρέξει τόσο πολύ, δεν προλαβαίνει όπου και να είσαι, δεν προλαβαίνει ούτε η γη να απορροφήσει τόσο μεγάλες μάζες νερού κ δεν βοηθάει τίποτα..» λέει ο ίδιος. Τέτοιες σφοδρές βροχοπτώσεις είχε να δει η Γερμανία τουλάχιστον 100 χρόνια..

CONTINUE READING

Χτύπησε το φαινόμενο "Ψυχρή Λίμνη"

Και τα κλιματικά φαινόμενα πια, είναι και πολύ πιο έντονα.. και εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει..

«Ο όγκος της βροχής σε σχέση με την ταχύτητα στην οποία πέφτει είναι πάντα ο 
παράγοντας κλειδί για το αν θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα ή όχι.. στη συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε έναν μεγάλο όγκο βροχής, 150 – 180 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο – μια μεγάλη ποσότητα.. είχε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση και νομίζω αυτό είχε ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την καταστροφή» δηλώνει ο Δρ.Μιχάλης Διακάκης, Γεωλόγος – Συνεργάτης ΕΚΠΑ.

Το καιρικό φαινόμενο που σάρωσε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, είναι η λεγόμενη Ψυχρή Λίμνη.

Την είχαμε ζήσει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Ιούλιο του 2019 στη Χαλκιδική, όταν συνδυάστηκαν ένα ακραίο μπουρίνι, άνεμοι 12 μποφόρ.. και δεκάδες κεραυνοί.  Τότε, 7 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.. μεταξύ αυτών και ένα αγοράκι, 2 ετών.

CONTINUE READING

Τι προκάλεσε την καταστροφή

«Το καλοκαίρι για να έχουμε εκδήλωση καταιγίδων, δηλαδή να δημιουργούνται νέφη καταιγιδοφόρα πολύ ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, απαιτούνται κάποιες συνθήκες. Μια από αυτές είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, ψηλά εννοώ στα 5,6,7 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Αυτή είναι η ψυχρή λίμνη, στην περιοχή αυτή δημιουργούνται λοιπόν οι συνθήκες και όταν υπάρχει και αρκετή υγρασία όπως υπήρχε, να έχουμε αυτά τα νέφη τα οποία δημιουργούνται και κάνουν πολύ μεγάλες αναπτύξεις», σημείωσε ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο πρώτο πρόγραμμα.

Η Ψυχρή Λίμνη απομακρύνεται από την Κεντρική Ευρώπη και κινείται σταδιακά προς τη νότια..

Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα φτάσει και στην Ελλάδα, όχι ωστόσο σε τέτοια ένταση όπως στη Γερμανία.

CONTINUE READING

Η ευθύνη της κλιματικής αλλαγής

Αναμφίβολα όμως, η κλιματική αλλαγή – ή πιο σωστά η κλιματική κρίση όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, είναι φαινόμενα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα, είμαστε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο, με μια ταχύτητα που μεγαλώνει συνεχώς και με εκθετικό ρυθμό» αναφέρει ο Καθ. Γεωλογιας και Διαχειρισης Φυσικων Καταστροφων, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων είναι ένα νέος τρόπος ανάπτυξης – πιο φιλικός στο περιβάλλον, και οι άμεσες αλλαγές στις υποδομές μιας χώρας.

Και επειδή αυτά παίρνουν χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρέπει – έστω – να ενημερώνονται έγκαιρα οι κάτοικοι των περιοχών που πρόκειται να πληγούν, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και περιουσίες.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR