Health

Κορονοϊός: Η φυσική ανοσία δεν είναι ίδια με αυτή του εμβολίου

Τι έδειξε μεγάλη μελέτη στο Ισραήλ. Ποιες είναι οι διαφορές και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται. Ο ρόλος της ηλικίας, του φύλου και των συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Όπως ανακάλυψαν, ο πλήρης εμβολιασμός οδηγεί σε πολύ ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση απ’ ό,τι η Covid-19. Μάλιστα οι διαφορές δεν παρατηρούνται στο απώτερο μέλλον, αλλά αρχίζουν να γίνονται εμφανείς από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Τα ευρήματα προέρχονται από αναλύσεις δειγμάτων από περισσότερους από 26.000 ανθρώπους. Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αντισωμάτων, με τη διαφορά ότι:

CONTINUE READING

  • Δεν αναπτύσσουν όλοι οι αναρρώσαντες αντισώματα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό
  • Τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι μετά τον πλήρη εμβολιασμό

Στην πραγματικότητα, μόλις έξι ημέρες μετά την δεύτερη δόση από το εμβόλιο, το 99,4% των εμβολιασμένων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα στον οργανισμό τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν νοσήσει ήταν λίγο κάτω από 76%.

Επιπλέον, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν σχεδόν τριπλάσια στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με εκείνα στα άτομα με Covid-19. Υπήρχαν κι άλλες διαφορές, αναλόγως με:

  • Το φύλο
  • Την ηλικία
  • Την ύπαρξη ή μη συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός

Η μελέτη

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επιβλέποντα ερευνητή τον καθηγητή Dr. Noam Shomron, επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

CONTINUE READING

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 26.170 άτομα, τα οποία συνέλλεξαν μεταξύ 8 Νοεμβρίου 2020 και 5 Μαρτίου 2021. Από τα δείγματα αυτά:

  • Τα 3.513 προέρχονταν από εθελοντές που είχαν κάνει την πρώτη ή την δεύτερη δόση από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
  • Τα 1.653 προέρχονταν από ασθενείς που ανάρρωναν από συμπτωματική Covid-19
  • Τα υπόλοιπα 21.085 προέρχονταν από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα Covid-19

Τα συμπτώματα της Covid και το φύλο

Η μελέτη έδειξε πως οι ασθενείς που εκδήλωσαν συμπτώματα όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός, είχαν περισσότερα αντισώματα σε σύγκριση με όσους ήταν ασυμπτωματικοί.

Η διαφορά αυτή ίσχυε σε όλες τις ηλικίες. Εν τούτοις, στα νεαρά άτομα η διαφορά δεν ήταν σημαντική, ενώ αντιθέτως ήταν πολύ μεγάλη στις ηλικίες 30 ετών και άνω.

Στα εμβολιασμένα άτομα ηλικίας άνω των 51 ετών, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν υψηλότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στην εμμηνόπαυση και στη μείωση των οιστρογόνων που την χαρακτηρίζει. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση.

Αντίστοιχα στους άνδρες, τα επίπεδα των αντισωμάτων παρουσίαζαν αύξηση μετά τα 35 έτη. Η αύξηση αυτή ίσως σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό.

CONTINUE READING

Η ηλικία

Συνολικά, οι νεαροί εμβολιασμένοι ενήλικες είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που διαρκούσαν περισσότερο, σε σύγκριση με τους γηραιότερους. Τα αντισώματα ήταν περισσότερα σε όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στους νέους, όμως, η υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων συνήθως είναι αποτέλεσμα υγιούς ισχυρής ανοσοποιητικής αντίδρασης, λένε οι ερευνητές. Στους ηλικιωμένους  το ίδιο φαινόμενο συχνά είναι απόρροια υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού λόγω σοβαρής νόσου.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο και σε όσους εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επιβεβαιώνουν επίσης ότι χρειαζόμαστε τον πλήρη εμβολιασμό, για να προστατευθούμε αποτελεσματικά από την Covid-19.

Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR