Economy

Κορονοϊός: Τα σενάρια για αγορά, πανδημία, τουρισμό και οικονομία

Χώρες μάλιστα, όπως η Ελλάδα, οι οποίες «στηρίζονται» στον τουρισμό, εάν αρχίσουν να επιβάλλονται και πάλι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πληγούν σημαντικά.

Σήμερα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας, εκτείνονται από 4,1% έως 6,6% για το 2021 και εμφανίζονται ορισμένες φορές ποιο αισιόδοξες από άλλα ελληνικά και ξένα think tanks, όπως π.χ. των ΚΕΠΕ (4,7%), ΙΟΒΕ (5%-5,5%), ΟΟΣΑ, ΔΝΤ (3,8%), Τράπεζας της Ελλάδος (4,2%), Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (3,6% έως 4,8%), αλλά και του Προϋπολογισμού (3,6%).

CONTINUE READING

Θολό τοπίο για τα τουριστικά έσοδα

Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν όμως εκτιμήσεις για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80%-100% σε σχέση με το 2020, με τα έσοδα ωστόσο να παραμένουν κατά 50%-55% χαμηλότερα από το 2019 βάσει τόσο των ενθαρρυντικών ενδείξεων από τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, τον προγραμματισμό πτήσεων και τις κρατήσεις όσο και από την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην ΕΕ και την πλήρη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID από τον Ιούλιο.

Μια καλύτερη εικόνα των εξελίξεων αναμένεται μετά τις 19 Ιουλίου, όταν οι εμβολιασμένοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα. Αν και ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης κατά την γενική συνέλευση της εταιρείας, αναφέροντας πως το πτητικό έργο της φετινής θερινής σεζόν αντιστοιχεί στο 75% αυτού του καλοκαιριού του 2019, ενίσχυσε τις προσδοκίες, εντούτοις καθώς η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη και υπό τον φόβο ενός νέου κύματος της πανδημίας και της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων, οι προβλέψεις για τα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Έτσι, άλλη αναμένεται να είναι η τελική εικόνα για την ελληνική οικονομία αν τα τουριστικά έσοδα από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2020 (το 24% δηλαδή αυτών του 2019) αυξηθούν στα 9 δισ. ευρώ (τα μισά του 2019) και άλλη αν τελικά περιοριστούν στην περιοχή των 6 δισ. ευρώ (στο 1/3 δηλαδή αυτών του 2019).

CONTINUE READING

Πολλά τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου…

Η JP Morgan πάντως σημειώνει πως το παρόν κύμα πανδημίας διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, έχουν εμβολιαστεί. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να δίνουν πλέον έμφαση στα κρούσματα αλλά στις νοσηλείες και στους θανάτους, οι οποίοι ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με το επίπεδο των λοιμώξεων.

Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όπως σημείωσε και η Rabobank, πως η ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη, η μετάλλαξη Λάμδα της Λατινικής Αμερικής μπορεί να αποδειχθεί μάλιστα ανθεκτική στα εμβόλια, ενώ την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη πολλά γράμματα στο ελληνικό αλφάβητο, από το οποίο ο ΠΟΥ αποφάσισε να «βαφτίζει» τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, προτού φτάσουμε στο Ωμέγα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR