World
Updated at:

Πως η Κίνα μολύνει το περιβάλλον

H Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή του δεύτερου μεγαλύτερου φράγματος υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο εγκαίρως για τις εκατονταετές εορτασμούς του ΚΚΚ, παρά τις έντονες ανησυχίες για την περιβαλλοντική καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας και θέτοντας σε κίνδυνο τα τοπικά είδη κατά μήκος του ποταμού Yangtze.

Το φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται Baihetan είναι ένα φιλόδοξο έργο 289 μέτρων που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Κίνα με εγκατεστημένη χωρητικότητα συνολικά 16.000 MW που επιτρέπει στον υδροηλεκτρικό σταθμό να παράγει ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παρέχει ενέργεια σε περίπου 500.000 άτομα.

Η Κίνα στεγάζει επίσης το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή το φράγμα Three Gorges, ένα έργο ύψους 28,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξερίζωσε από τις κατοικίες τους ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Το φράγμα Three Gorges έχει συχνά υποβληθεί σε σοβαρή κριτική από περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες που αμφισβητούν την πραγματική αποτελεσματικότητα ενός τόσο μεγάλου φράγματος και έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να αποτρέπει πλημμύρες.

Πρόσθετες ανησυχίες υπάρχουν και για το φράγμα Baihetan. Πολλές περιβαλλοντικές ομάδες βλέπουν το φράγμα Baihetan ως άμεση απειλή για σπάνια φυτά και ζώα που κατοικούν στον ποταμό Yangtze. Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Science of the Total Environment του Elsevier εξέφρασε τις ανησυχίες τους για αλλαγή στη σύνθεση των ιζημάτων στο νερό όπου κατασκευάστηκε το φράγμα.      
 
Ένας ειδικός στα τροπικά φάρμακα στο Πανεπιστήμιο George Washington στο Washington DC προειδοποίησε για αυξημένες ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό και αύξηση των κατολισθήσεων, οι οποίες δεν εμπόδισαν την Κίνα να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του φράγματος της. Τον Νοέμβριο του 2007, το έδαφος κοντά στην είσοδο μιας σιδηροδρομικής σήραγγας κοντά σε έναν παραπόταμο του φράγματος Three Gorges κατέρρευσε, προκαλώντας κατολίσθηση που σκότωσε 30 άτομα σε ένα λεωφορείο.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ήταν σχεδόν πάντα δευτερεύουσες στο κατασκευαστικό πνεύμα της Κίνας και το δεύτερο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο δεν φαίνεται να διαφέρει.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR