Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών σε διεθνές δικαστήριο αφήνουν τουρκικές πηγές χωρίς να αναφέρονται ευθέως στη Χάγη.
Οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εφικτή εάν ακολουθηθούν η ίδια φιλοσοφία και οι αρχές διαβούλευσης που τηρήθηκαν κατά τις πρόσφατες συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Όλα αυτά, την στιγμή που πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για αδιαλλαξία και κλιμάκωση της έντασης και διεμήνυσε πως η Τουρκία θα προστατεύσει όχι μόνο τα δικά της «δικαιώματα» αλλά και των Τουρκοκυπρίων.
«Συνεχίζουμε επίσης τις δραστηριότητές μας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα η οποία μιλάει πάντα περί διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση κλιμακώνοντας την ένταση σε σχεδόν κάθε θέμα. Έχουμε κάποιες ελπίδες προερχόμενες από τις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη και της
Συνόδου του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας, όμως οι Έλληνες γείτονές μας συνεχίζουν να επιμένουν και να διατηρούν πεισματικά αρνητικές στάσεις.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των ‘’Κύπριων’’ αδελφών μας», τόνισε ο Ακάρ.