Στις 20 Ιουνίου 2021, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χορήγησε ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων COVID-19. Η κινεζική εφημερίδα Global Times χαιρέτισε το επίτευγμα ως «ορόσημο» που επιτεύχθηκε μέσω του εμπεριστατωμένου σχεδίου εμβολιασμού της Κίνας και του αποτελεσματικού συστήματος εφαρμογής. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, η χώρα έχει ήδη παράσχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο (σχεδόν το 40% του παγκόσμιου αριθμού) δόσεις εμβολίου που το βάζει μπροστά από όλες τις άλλες μεγάλες χώρες του κόσμου.
Αν και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και τα ιδρύματα δεν εξηγούν πολύ την αποτελεσματικότητα των δύο δημοφιλών κινεζικών εμβολίων, Sinovac και Sinopharm, τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου δείχνουν μια ανησυχητική τάση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian, η Κίνα έχει παράσχει περισσότερες από 350 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Ελλείψει πολλών επιλογών, οι χώρες στην περιοχή του Κόλπου ήταν από τις πρώτες που υιοθέτησαν τις κινεζικές δόσεις. Το 2020, το Μπαχρέιν έγινε μια από τις πρώτες χώρες που ζήτησε το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας, δίνοντάς του την έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ωστόσο, η οδυνηρή εμπειρία της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες αποκάλυψε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η τυφλή πίστη στην Κίνα.
Τελικά, τον Ιούνιο του 2021, οι κρατικές υπηρεσίες στο Μπαχρέιν προειδοποίησαν ότι ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου που έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις Sinopharm θα λάβουν δόσεις Pfizer-BioNTech. Αυτό ήταν μια σαφής ένδειξη ότι ακόμη και δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος μολύνσεων από κοροναϊούς. Τη στιγμή αυτής της συνειδητοποίησης, σχεδόν το 50% της χώρας είχε εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, αυτό δεν έσωσε τη χώρα από το χειρότερο κύμα περιπτώσεων κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει λοκντάουν δύο εβδομάδων σε μια προσπάθεια να ελέγξει το ξέσπασμα. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας του Μπαχρέιν δήλωσε ότι άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με το Sinopharm άνω των 50 ετών, με χρόνιες ασθένειες ή παχύσαρκα, παροτρύνονται να πάρουν ένα ενισχυτικό Pfizer-BioNTech έξι μήνες μετά την τελευταία τους βολή στο Sinopharm.
Όπως το Μπαχρέιν, τα γειτονικά του Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βασίστηκαν επίσης πολύ στη Sinopharm για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές των ΗΑΕ αποφάσισαν αργότερα να προσφέρουν τις ενισχυτικές βολές Sinopharm τρίτης δόσης από τα μέσα Μαΐου. Μελέτες σε ορισμένα από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα έδειξαν ότι δεν είχαν αναπτύξει επαρκή αντισώματα.
Ωστόσο, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ δεν είναι οι μόνες χώρες που αντιμετώπισαν αυτά τα ζητήματα από τα κινεζικά εμβόλια. Στις Σεϋχέλλες, τη Χιλή και την Ουρουγουάη, όλοι τους είτε βασίστηκαν στα Sinopharm και Sinovac στα προγράμματα εμβολιασμού τους. έχουν δει μια ραγδαία αύξηση σε περιπτώσεις ακόμη και μετά την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού τους. Όπως είναι γνωστό, η Ινδονησία αγωνίζεται με το χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19 μέχρι σήμερα, αφού καταγράφει πάνω από 21.000 καθημερινές λοιμώξεις νωρίτερα την εβδομάδα. Τα κινεζικά παρασκευασμένα εμβόλια αποτελούν σχεδόν το 60% των επιβεβαιωμένων δόσεων της Ινδονησίας.
Σε κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα της Sinopharm στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης ήταν 78% στο Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ. Το Sinovac ήταν 51 τοις εκατό στη Βραζιλία, 67 τοις εκατό στη Χιλή, 65 τοις εκατό στην Ινδονησία και 84 τοις εκατό στην Τουρκία. Συγκριτικά, τόσο τα ποσοστά αποτελεσματικότητας Pfizer όσο και Moderna ήταν πάνω από 90 τοις εκατό.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν κινέζικα εμβόλια, είναι ο γρήγορος ρυθμός εμβολιασμού σε αυτές. Στις Σεϋχέλλες, τη Χιλή, το Μπαχρέιν και τη Μογγολία, το 50 έως 68 τοις εκατό του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, και οι τέσσερις κατατάχθηκαν αρκετά υψηλές μεταξύ των χωρών που βίωσαν τα χειρότερα κρούσματα Covid τον Ιούνιο. Συγκριτικά, το Ισραήλ χρησιμοποίησε το Pfizer και έχει 4,95 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο άτομα, έναντι των Σεϋχελλών που χρησιμοποίησαν το Sinopharm στα 716 ανά εκατομμύριο. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν επαρκώς ότι η Κίνα έβαλε τους πόρους και την ενέργειά της στη μαζική παραγωγή του εμβολίου, ενώ ο κόσμος ήταν απασχολημένος με τη δοκιμή των υποψηφίων εμβολίων.
Ένας κλινικός επιδημιολόγος στο νοσοκομείο Ramathibodi στην Ταϊλάνδη ο Δρ Pawin Numthavaj αναφέρθηκε πρόσφατα στα μέσα ενημέρωσης ότι οι αρχές της Ταϊλάνδης «εξακολουθούν να εξετάζουν το Sinovac επειδή είναι πιο εύκολο να το προμηθευτούν». Αναγνώρισε ότι αν και η κυβέρνηση έψαχνε τα εμβόλια άλλων κατασκευαστών, αλλά οι προμήθειες των άλλων χωρών είχαν μακρούς χρόνους αναμονής παραγωγής. Η πρώτη άφιξη θα ήταν μέχρι το τέλος του έτους.
Αναμφίβολα τότε, οι Κινέζοι κατασκευαστές εμβολίων έπαιζαν έξυπνα μειώνοντας τη διάρκεια των δοκιμών και ήταν χαλαροί στις δοκιμές προκειμένου να ξεπεράσουν τον κόσμο όσον αφορά τη μαζική παραγωγή εμβολίων. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος αυτής της στρατηγικής βαρύνει τις χώρες που χρησιμοποιούν, κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες που αγνοούν ή έχουν εξαναγκαστεί να βασίζονται σε αυτά τα κινεζικά εμβόλια. Το αποτέλεσμα είναι εκεί που βλέπει ο κόσμος, καθώς αυτές οι χώρες προσπαθούν τώρα για αποτελεσματικά εμβόλια για να σώσουν τον πληθυσμό τους, οι οποίοι, παρά τα εμβόλια, παραμένουν απροστάτευτοι και υπό τον έλεγχο αυτού του θανατηφόρου, πιθανώς «κινέζικου» ιού.
World
Updated at:
Αναποτελεσματικά τα κινεζικά εμβόλια: Τι δείχνουν τα στοιχεία στις χώρες του Κόλπου
Follow Pentapostagma on Google news