Την ίδια ώρα στα δεδομένα του πανδημικού ιού, όπως αυτά θα καταγραφούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης. Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά στο αν θα ισχύσει τελικά ο διαχωρισμός των καταστημάτων εστίασης σε αμιγείς και μικτούς χώρους.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας “είναι μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί. Όμως, επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να σημαδεύει αυτό το χρονικό διάστημα είναι η λέξη «προσαρμογή»”. “Πρέπει να εμβολιαστούμε, όχι για να μπαίνουμε στα μαγαζιά, δεν είναι εκεί το νόημα, το νόημα είναι ότι πρέπει να το κάνουμε για να ανοίξουν τα πράγματα”, σημείωσε.
Με βάση τις προ εβδομάδας ανακοινώσεις, στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα). Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των μέχρι σήμερα γνωστών αποφάσεων, καθώς νούμερο 1 προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Κλειδί των αποφάσεων είναι η λέξη “προσαρμογή” με βάση τα πανδημικά δεδομένα ανά την επικράτεια. Και στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα ή ακόμα περισσότερο, καθώς συσχετίζεται άμεσα με την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα.
Αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση θέτουν στο μικροσκόπιο την πορεία της πανδημίας, η οποία μπορεί να φέρει τροποποίηση στο γνωστό μοτίβο για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ανοιχτό είναι λοιπόν να φτάσουμε σε μία απόφαση για λειτουργία χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.
Το τρίτο σενάριο είναι να προχωρήσουμε με βάση όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί: αμιγείς χώροι και μεικτοί χώροι, με ειδική σήμανση και υποχρεωτική δήλωση από τους επιχειρηματίες για τον τρόπο λειτουργίας…
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη από την επομένη της εφαρμογής των μέτρων να σαρώσει την επικράτεια με συνεχείς ελέγχους.
Όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα ανάλογα και με τα τετραγωνικά της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα το πρόστιμο θα ανέρχεται από 3.000 έως 10.000 €, αναστολή λειτουργίας του καταστήματος από 7-15 ημέρες, αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Πρόστιμα θα υπάρχουν και για τους πελάτες, όπως 300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου και 3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση ή πλαστογράφηση.