National affairs
Updated at:

Γεωπολιτική κίνηση-ματ: Ελλάδα-Ινδία & ΗΑΕ ενώνουν δυνάμεις

Πριν από κάποιες εβδομάδες, περί τις αρχές Νοεμβρίου, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά τη συγκρότηση ακόμη ενός τριμερούς σχήματος συνεργασίας, αυτή τη φορά μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ινδία.

Αν και δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, οι σχετικές διερευνητικές επαφές είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Εξωτερικών. 
 
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών αυτών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως φανερώνει η προαναφερθείσα αμυντική συμφωνία Αθήνας και Άμπου Ντάμπι. Την ίδια ώρα, οι σχέσεις των ΗΑΕ με την Ινδία έχουν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ και η Ελλάδα διατηρεί φιλόδοξες σχέσεις με την τελευταία. 

https://www.youtube.com/watch?v=3GGFf1pqfQM

 

Η συνέντευξη Δένδια δείχνει τον δρόμο
 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας,  δήλωσε ότι η Ινδία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ θα ξεκινήσουν σύντομα τριμερή διάλογο και ακόμη ότι η Αθήνα εργάζεται για την «ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με το Νέο Δελχί.

Μιλώντας αποκλειστικά στον κύριο διπλωματικό ανταποκριτή της WION Sidhant Sibal από την Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος είπε: "Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει την ικανότητα να ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και έγινε ο πρώτος υπουργός εξωτερικών της Ινδίας που επισκέφτηκε τη χώρα σε 18 χρόνια.

WION: Ποια ήταν η βασική σημεία που συζητ'ηθηκαν κατά τη συνάντησή σας με τον ΥΠΕΞ της Ινδίας; 

Ν. Δένδιας: Ακριβώς όπως αναφέρατε, αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός Ινδού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Αυτή η επίσκεψη είχε καθυστερήσει πολύ. Και ανυπομονώ να επισκεφθώ το Νέο Δελχί στο εγγύς μέλλον.

Με την πρώτη ματιά, η Ελλάδα και η Ινδία μπορεί να έχουν λίγα κοινά. Η Ινδία είναι μια αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη, με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμό. Η Ελλάδα έχει περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους. Γεωγραφικά είμαστε πολύ μακριά.

CONTINUE READING

Ωστόσο, μια τέτοια προσέγγιση είναι επιφανειακή και δεν λαμβάνει υπόψη τα πολλά πράγματα που μας ενώνουν. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

Και οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες αρχές. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ειρηνική επίλυση διαφορών, καθώς και μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, αγγίξαμε τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Όμως, αντιμετωπίσαμε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών μας. Μέσω τακτικού πολιτικού διαλόγου, καθώς και επαφές μεταξύ ανθρώπων στους τομείς του εμπορίου και του πολιτισμού. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=LEbWXuyeZhM

Θα συνεργαστούμε τους επόμενους μήνες, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε μια σειρά συμφωνιών που, δυστυχώς, εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω μια άλλη σημαντική διάσταση: η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει την ικανότητα να ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε πλήρως την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας. 

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και άλλων πολυμερών θεσμικών οργάνων, προκειμένου να καταστούν πιο περιεκτικές, διαφανείς, υπεύθυνες και να αντανακλούν τις σημερινές γεωπολιτικές πραγματικότητες. Επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να επαινέσω τη συμμετοχή της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιτρέψτε μου επίσης να τονίσω ότι η Ελλάδα παρουσίασε επίσης την υποψηφιότητά της για μια μη μόνιμη έδρα για την περίοδο 2025-26. Η υποστήριξη της Ινδίας στην προσφορά μας θα είναι υψίστης σημασίας.

WION: Συζητήσατε για την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Λιβύη

Δένδιας: Πήρα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου για τις εξελίξεις στην περιοχή που γειτνιάζει με την Ελλάδα. Γεωγραφικά, αυτή η περιοχή μπορεί να απέχει πολύ από την Ινδία. Ωστόσο, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η Ινδία παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο, οι αποστάσεις συρρικνώνονται.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισα ότι αυτό που συμβαίνει σε αυτό το μέρος του κόσμου έχει επιπτώσεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Τόνισα ότι η επιβολή επιθετικών και ρεβιζιονιστικών πολιτικών από ένα συγκεκριμένο κράτος αποσταθεροποιεί όχι μόνο την άμεση γειτονιά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Τόνισα επίσης ότι το εν λόγω κράτος χρησιμοποιεί θρησκευτικές συγγένειες στην προσπάθειά του να αναζωογονήσει τα όνειρα της αυτοκρατορίας. Ή μάλλον, τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Εξέφρασα επίσης τη συμβολή της Ινδίας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και στις προσπάθειες της Ινδίας, ως ηγέτη του μη ευθυγραμμισμένου κινήματος στην επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Ψηφίσματα. Αυτή είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Επιπλέον, εμφανίζονται ευκαιρίες για νέα σχήματα. Και θέλουμε η Ινδία να συμμετέχει ενεργά σε αυτές. Έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τριμερή διάλογο [συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας] στο εγγύς μέλλον.

Από την πλευρά μου, εκτός από το να περιγράψω τις [νεο-οθωμανικές] φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και τη [επιθετική] συμπεριφορά της εναντίον σχεδόν όλων των γειτόνων της, υπάρχει ανάγκη να επισημανθούν δύο σημεία, τα οποία πρέπει να ανησυχούν και την Ινδία επισης.

CONTINUE READING

Πρώτον, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε πολλές χώρες. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Δεύτερον, η Τουρκία παίζει όλο και περισσότερο τη θρησκευτική κάρτα για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα. Έχουμε δει τέτοια παραδείγματα στην γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όλο και περισσότερο σε άλλα μέρη του κόσμου. Ειδικά στην Αφρική, ιδίως στην Ανατολική Αφρική. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτει η Τουρκία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, είναι ότι δεν σέβεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών διατάξεων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, εάν η Ελλάδα ασκήσει τα εγγενή της κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον, η Τουρκία αρνείται να αντιμετωπίσει το μοναδικό διμερές ζήτημα που έχει με την Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η πρόκληση δεν είναι η Τουρκία ως χώρα. Είναι το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να τηρήσει τους κανόνες που ορίζονται και γίνονται αποδεκτοί από τη Διεθνή Κοινότητα. Από αυτή την άποψη, η Ινδία, μια χώρα που τηρεί αυτούς τους κανόνες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο διεθνώς.

https://www.youtube.com/watch?v=W0dP6bk5UoY

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR