Armed Conflicts

''Παζάρια'' Τουρκίας με ΗΠΑ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ και στο βάθος... Ταλιμπάν

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν, έκαναν «εποικοδομητική και θετική» συζήτηση όσον αφορά το σχέδιο, που θέλει την Άγκυρα να αναλάβει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά την αποπεράτωση της διαδικασίας της αποχώρησης των στρατευμάτων του NATO που απομένουν στη χώρα της Ασίας.

Η Άγκυρα, έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και τη φύλαξη του αεροδρομίου, μετά την αποχώρηση του NATO και είχε συνομιλίες με συμμάχους, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη.

Η ασφάλεια του αεροδρομίου, χαρακτηρίζεται κλειδί για τις επιχειρήσεις διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, άρχισαν επαφές μεταξύ των στρατιωτικών αξιωματούχων και των δύο πλευρών. 

Στην πραγματικότητα, μια αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία πήγε στην Άγκυρα τις προηγούμενες εβδομάδες, για να συνομιλήσει για το θέμα. Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν δύο τηλεφωνήματα μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν (από τις 9 Ιουλίου). Το αποτέλεσμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

 

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ

 

Κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο, η αμερικανική πλευρά στοχεύει  να αποτρέψει το χάος στο Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ, δεν επιθυμούν αποχώρηση (αλλά Βιετνάμ) από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται σε δυσχερή  θέση, όσον αφορά τον ψυχρό πόλεμο της νέας γενιάς που είναι αποφασισμένο να συνεχίσει με την Κίνα και τη Ρωσία. 

Έχει μόνο έναν σύμμαχο, που μπορεί να του το προσφέρει και αυτός είναι η Τουρκία. Είναι αδύνατο για ένα άλλο σύμμαχο μέλος του ΝΑΤΟ, να επιβιώσει από μια τέτοια επιχείρηση.

Η Τουρκία, έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε αυτό το πλαίσιο. Οι ιστορικές και πολιτιστικές της σχέσεις με το Αφγανιστάν είναι εξαιρετικές. Μια χώρα που αγαπάται και εμπιστεύεται ο αφγανικός λαός. Ίσως η μόνη ξένη δύναμη, που όπως λέγεται, ο λαός του Αφγανιστάν θεωρεί φίλο.

Εν ολίγοις, καταλαβαίνουμε ότι οι ΗΠΑ, έχουν κάνει μια πολύ ακριβή αξιολόγηση όσον αφορά  την προστασία των συμφερόντων τους, με τον πιο κατάλληλο τρόπο, προτείνοντας στην Τουρκία να συνεχίσει την αποστολή της στο Αφγανιστάν.

Στην πραγματικότητα, δεν παραβλέπεται ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής οργανισμός που βασίζεται στη δημοκρατία και τις ελευθερίες, όσο και στις στρατιωτικές δυνατότητες, αγνοεί τις αδυναμίες της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα.

 

Τι γίνεται με το ενδιαφέρον της Τουρκίας;

 

Λοιπόν, για ποιο όφελος της χώρας η Τουρκία, θα αναλάβει τέτοια ευθύνη; Τι κέρδος σκοπεύει να έχει, ώστε εθελοντικά, να αναλάβει μια τέτοια επιχείρηση; Έχει σκεφτεί ο Ερντογάν, το βαρύ κόστος της ανάληψης μιας επικίνδυνης αποστολής όπως το Αφγανιστάν;

Εάν εκτιμηθούν οι τρέχοντες κίνδυνοι, νομίζω ότι θα είναι εύκολο να καταλάβουμε ποιο ήταν το κίνητρο των ΗΠΑ, όταν υπέβαλαν αυτή την προσφορά στην Τουρκία και ποια ήταν η πραγματική ''ατζέντα'' της.


Πριν από λίγες μέρες, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η αφγανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να καταρρεύσει πολύ σύντομα ,μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Σημειώνεται επίσης ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος. 

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναπτύξει λύση, στο ζήτημα της διασφάλισης της ασφάλειας χιλιάδων Αφγανών που έχουν εργαστεί για τις ΗΠΑ. Χιλιάδες Αφγανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. 

Μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν δήλωσαν, ότι δεν θέλουν την παρουσία ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στη χώρα. Οι Ταλιμπάν τόνισαν επίσης, ότι δεν προτίθενται να συμβιβαστούν με την τρέχουσα αφγανική κυβέρνηση.

Πέρα από όλα αυτά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την πίεση που θα δημιουργηθεί, από το πρόβλημα των Αφγανών προσφύγων, το οποίο φαίνεται αναπόφευκτο να εμφανιστεί στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και πιθανόν στην Τουρκία.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που  υποχρεώνουν την Τουρκία να αποδεχτεί το αίτημα των ΗΠΑ;

 

Ίσως ένας από τους κύριους λόγους, είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η προσωπική επαφή με τον Μπάιντεν, είναι να αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο. 

Ένας δεύτερος λόγος, ίσως είναι το ότι ο Ερντογάν υπολογίζει επίσης ότι μπορεί έμμεσα να διατηρήσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες ''ζεστές'' και τουλάχιστον για λίγο, να απαλλαγεί από την πίεση των περίπλοκων ζητημάτων στην ατζέντα των διμερών σχέσεων.

Ένας άλλος λόγος, μπορεί να είναι η απόκτηση οικονομικής βοήθειας που θα μπορούσε να ανακουφίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, μέσω αυτής της επιχείρησης. 

Οι αρχές τονίζουν, ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται σε τεχνική και υλικοτεχνική βάση, αλλά  ότι η τουρκική πλευρά έχει υποβάλει ένα βαρύ νομοσχέδιο στους Αμερικανούς ομολόγους τους για το σκοπό αυτό. 

Οι Αμερικανοί δεν θα διστάσουν, να εκπληρώσουν αυτό το νομοσχέδιο, εάν είναι σε λογικά επίπεδα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να δούμε ότι η απόφαση για τη λειτουργία και την ασφάλεια του Αεροδρομίου της Καμπούλ, ενέχει τον κίνδυνο εμβάθυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική, αντί να δημιουργεί προσωπικές επαφές, να μαλακώνει τις σχέσεις και να κερδίζει οικονομικά οφέλη.

Επιπλέον, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε δύο σημαντικούς κινδύνους. 

Ο πρώτος, είναι να χάσει μια χώρα με την οποία, έχει στενούς δεσμούς σε όλη την Ιστορία των δύο χωρών. Το Αφγανιστάν είναι η πρώτη χώρα που θεωρεί την κυβέρνηση GNAT που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πριν από την ίδρυση της Δημοκρατίας, ως νόμιμους συνομιλητές και έστειλε έναν Πρέσβη. 

Το δεύτερο θα ήταν να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών της, σε μια χώρα που δεν υπήρξε ποτέ απειλή για την Τουρκία, καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας των δύο χωρών, χωρίς κανένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον και θα αποτελέσει ιστορικό λάθος για την Τουρκία η ανάληψη τέτοιων κινδύνων.

Ωστόσο, εάν η Τουρκία σκοπεύει να προχωρήσει λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους, θα πρέπει να είναι γνωστό, ότι τουλάχιστον ένα νέο νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, προκειμένου οι στρατιώτες της να αναλάβουν το εξαιρετικά επικίνδυνο έργο στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Οι απόψεις, ότι η διάρκεια του τρέχοντος ψηφίσματος αρκεί, για να νομιμοποιήσει αυτό το νέο καθήκον δεν είναι έγκυρες. Επιπλέον, το νέο ψήφισμα πρέπει να βασίζεται τουλάχιστον σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε νόμιμος λόγος για την ανάπτυξη των στρατιωτών της  στο εξωτερικό, και όσοι αποφάσισαν ( Ερντογάν) να αναπτύξουν που δεν βασίζονταν στη νομιμότητα, θα αντιμετώπιζαν ένα μεγάλο βάρος στην ιστορία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR