Society

Για ποιο λόγο δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσα στο επόμενο 14ήμερο από τη δεύτερη δόση;

Διάχυτη ενόχληση καταγράφεται μεταξύ πολιτών ηλικίας 30-44 ετών για το γεγονός ότι ενώ έσπευσαν να εμβολιαστούν με το άνοιγμα της πλατφόρμας για AstraZeneca, από τα τέλη Απριλίου, δεν μπορούν να ταξιδέψουν για 14 μέρες μετά τη β’ δόση, χωρίς να κάνουν PCR ή rapid test, παρότι λόγω της φύσης του συγκεκριμένου εμβολίου ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν κατ' ελάχιστο για 8 εβδομάδες μέχρι να κάνουν τη β' δόση.

Με βάση τα όσα ισχύουν για ταξίδι με πλοίο, όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει, πρέπει να κάνουν PCR τεστ (εντός των τελευταίων 72 ωρών) ή rapid test (ενός 48 ωρών).

CONTINUE READING

Συνεπώς θα πρέπει να κάποιος να πραγματοποιήσει διαγνωστική εξέταση, είτε ιδιωτικά πληρώνοντας το ποσό των 20 ευρώ για rapid test είτε σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, και μέλος της επιτροπής των ειδικών, απαντά στο Sputnik:

«Δεν τίθεται θέμα απώλειας προνομίου, αλλά διαχείρισης κινδύνου. Πρέπει αυτός που θα ταξιδέψει να είναι απολύτως ασφαλής καθώς και οι γύρω του. Δεν αποσκοπούμε στο να ταλαιπωρήσουμε κάποιον, αλλά στο να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα της δημόσιας υγείας».

«Συνιστούμε να κάνουν υπομονή 14 ημέρες για την επίτευξη της ανοσίας. Θα είναι ένα προνόμιο που θα έχουν για όλα τα επόμενα ταξίδια τους» τονίζει στο Sputnik η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα νέα μέτρα για ταξίδι σε νησί

Από την προηγούμενη Δευτέρα (05/07) σε ισχύ τέθηκαν νέα μέτρα όσον αφορά στα ταξίδια σε νησιωτικούς προορισμούς με πλοίο.

Οι επιβάτες πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test.

Αναλυτικά, για να θεωρηθεί κάποιος εμβολιασμένος, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη β' δόση (ή από την α' αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson). Οι ταξιδιώτες μπορούν, επίσης, να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες ύστερα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση με αρνητική διάγνωση είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για τη νόσο COVID-19 με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε με rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την ώρα αναχώρησης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR