Politics

Σακελλαροπούλου: Στη Σύνοδο Κορυφής των Τριών Θαλασσών στη Σόφια

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέπτεται τη Σόφια, προσκεκλημένη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Rumen Radev, για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Radev και ακολούθησαν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου για την αποδοχή της πρόσκλησης και τόνισε ότι το εγχείρημα της Συνόδου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήρες χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της ασφάλειας.

CONTINUE READING

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Πρωτοβουλία των Τριών θαλασσών και υπογράμμισε ότι μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας. Επεσήμανε ακόμα ότι η συμμετοχή της χώρας μας προσφέρει στην Πρωτοβουλία τη δυνατότητα της διεύρυνσης προς το Νότο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, Δημήτριος Χρονόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Αμέσως μετά. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στη Συνεδρία των Προέδρων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο πλαίσιο της Συνόδου των Τριών Θαλασσών. 

Στην παρέμβασή της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών αποτελεί μια πολιτική πλατφόρμα με ολοένα αυξανόμενη σημασία, η οποία προωθεί την περιφερειακή στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, που ανήκουν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη και η οποία έχει δημιουργηθεί για να ανταποκρίνεται στις κοινές τους ανάγκες.

«Δεν είναι μυστικό ότι η ποιότητα και η πυκνότητα των υποδομών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπολείπεται αυτών της Δυτικής Ευρώπης»

Προσέθεσε ότι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ξεκίνησε ως μια άτυπη πλατφόρμα μεταξύ Προέδρων, «που αποσκοπεί στο να προωθήσει τον διάλογο και να ενισχύσει τους δεσμούς του άξονα Βορρά-Νότου μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο να φέρει την ενέργεια, τις μεταφορές και την ψηφιακή συνδεσιμότητα στα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης».

Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, τόνισε η ΠτΔ, επιδιώκει να γεφυρώσει «το χάσμα που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ προωθώντας τη συνοχή εντός της ΕΕ.», καθώς όπως είπε έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να λειτουργεί σε συνέργεια και συμπληρωματικά ως προς τις πολιτικές της ΕΕ και τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη κρίσιμων έργων υποδομών.

CONTINUE READING

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας ότι «κύριος στόχος μας παραμένει η διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των διαδρομών με την προώθηση συνεργειών, δίνοντας ισχυρή έμφαση στην παροχή φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Και προσέθεσε: «Η χώρα μου υποστηρίζει με σθένος την πραγματοποίηση του ‘Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου’, ένα στρατηγικά συμπεριληπτικό σχέδιο, ένα δίκτυο ήδη υπαρχόντων και προτεινόμενων έργων υποδομών για το φυσικό αέριο, που εκτείνεται από το Αιγαίο στη Βαλτική και διαθέτει σπουδαία περιφερειακή σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μίλησε επίσης για την προώθηση των μεταφορικών δικτύων, που αποτελεί  επίσης έναν στρατηγικό στόχο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρό συμφέρον στην ενδυνάμωση του άξονα Βορρά-Νότου.

«Επιπρόσθετα, πιστεύουμε ότι τα λιμάνια μας και το υπάρχον μεταφορικό δίκτυο μπορεί να προσθέσουν αξία στον πυλώνα των μεταφορών της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Η προώθηση της διασυνδεσιμότητας εντός της περιοχής θα διευκολύνει την κοινωνική και οικονομική ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», όπως είπε.

Η ΠτΔ έκανε ειδική αναφορά στις τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού, υποστηρίζοντας ότι η κρίση της COVID-19 ανέδειξε τη σημασία τους για τις οικονομίες μας και τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης επιτάχυνσης της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη βιώσιμη μετάβαση έχουν προεξέχουσα θέση στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως «να ακολουθήσει το μονοπάτι του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».

«Το σύνολο των 175 μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που προβλέπει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα κάνει την Ελλάδα να αναδυθεί ισχυρότερη, ανθεκτικότερη και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον», ανέφερε και διευκρίνισε ότι το Σχέδιο της Ελλάδας «αφιερώνει 37,5% στην υποστήριξη των πράσινων στόχων και 23% στην ψηφιοποίηση».

Καταλήγοντας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης και της ΕΕ, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν διαπεριφερειακό ρόλο στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη.

CONTINUE READING

«Η Ελλάδα, στην περίοδο μετά την πανδημία, θέλει να πραγματώσει τις προοπτικές της ως χώρα κόμβος για τη διακίνηση εμπορευμάτων, τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ενέργεια. Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών προσφέρει στην Ελλάδα μια πρόσθετη πλατφόρμα συνεργασίας με τους εταίρους της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, «η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, καθώς σημαντικές ενεργειακές, μεταφορικές και ψηφιακές διαδρομές τέμνουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

«Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών θα πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό των λιμανιών και των τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα», προσέθεσε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR