Οι Ηνωμένες Πολιτείες, απέκλεισαν την Τουρκία από ένα πρόγραμμα για να αγοράσει το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και επέβαλε κυρώσεις, στον οργανισμό προμηθειών άμυνας ως απάντηση, στην απόκτηση των ρωσικών πυραύλων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.
Έχει απειλήσει με περαιτέρω μέτρα, σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος, ζητώντας από την Τουρκία να τα παραδώσει στη Ρωσία.
Η Τουρκία, ανέστειλε τα σχέδιά της για ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, λόγω ανησυχίας για περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις, αλλά ο αντίκτυπος της εξαγοράς, γίνεται αισθητός αρνητικά στον αμυντικό τομέα, δήλωσε ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αρθρογράφος με έδρα την Άγκυρα και συνεργάτης του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.
«Η απόκτηση της ρωσικής αρχιτεκτονικής αεροπορικής άμυνας, από την Τουρκία, η αδυναμία της ακόμη και να ενεργοποιήσει το σύστημα, και οι συνέπειες αυτής της απόκτησης είναι παραδείγματα εγχειριδίων, για το πώς η αμυντική βιομηχανία μπορεί να αντιμετωπιστεί λανθασμένα στη διπλωματία», έγραψε ο Μπεκτίλ σε άρθρο του Gatestone Institute
Η Τουρκία, εκβιάζει τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ότι μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-57 ως υποκατάστατο των F-35, αλλά «αυτό είναι μπλόφα», είπε ο Μπεκτίλ.
«Οι στρατηγοί της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μετάβαση από αεροσκάφη τύπου ΝΑΤΟ σε ρωσικά μετά από 70 χρόνια, δεν είναι σαν να αλλάζεις το αμερικανικό σου αυτοκίνητο υπέρ ενός ιαπωνικού», είπε.
«Η κατασκευή μιας νέας επιχειρησιακής δομής, η τροποποίηση των αεροπορικών βάσεων, τα νέα συστήματα επισκευής, συντήρησης και συναρμολόγησης θα είναι πολύ δαπανηρά, χρονοβόρα και τεχνολογικά δύσκολα.
Η Τουρκία, είναι περήφανη για το δικό της πρόγραμμα εγχώριων μαχητικών TF-X, αλλά η αφήγηση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση σχετικά με το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, είναι μόνο για εγχώρια πολιτική κατανάλωση, δήλωσε ο Μπεκτίλ. «Αυτά είναι παραμύθια που οι Τούρκοι λατρεύουν να ακούνε».
Στους πυραύλους S-400, η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται ελάχιστα για το τι μπορεί να κάνει η Τουρκία με τα όπλα, είπε.
"Αυτό είναι μια πώληση. Λάβαμε τα χρήματά μας. Οι Τούρκοι μπορούν να οδηγήσουν τους πυραύλους, για να πάνε στην παραλία ή να μεταφέρουν πατάτες μαζί τους. Δεν μας απασχολεί", δήλωσε , ο Aleksey Yerhov, Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που στηριζόταν σε μια στενή προσωπική σχέση με τον προκάτοχο του Μπάιντεν, τον Ντόναλντ Τραμπ, για να ξεπερνάει κρίσεις στο παρελθόν, έχει απογοητευθεί από την πιο επικριτική και αποστασιοποιημένη προσέγγιση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν, χρειάστηκε να περιμένει τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν για την πρώτη τους επαφή, ένα δύσκολο τηλεφώνημα τον Απρίλιο όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τον ενημέρωσε για το σχέδιό του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.
Οι ψυχρότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν μια σειρά διαφωνιών περιλαμβανομένης εκείνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε Σύρους μαχητές, που χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από την Τουρκία και της πιο έντονης κριτικής που ασκούν οι ΗΠΑ, για τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.