Society
Updated at:

Σκέψεις για επιστροφή μασκών και τοπικών lockdown

Ξεκινάει σήμερα από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

CONTINUE READING

Πρόκειται για επί μέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα, για να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε επαφή με δημοτικούς παράγοντες οι οποίοι ενημερώνουν τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

Στις δυσκολίες ξεπηδά ο… Τσιόδρας!

Στη χθεσινή σύσκεψη (5/7) ο Σωτήρης Τσιόδρας «χτύπησε» καμπανάκι για Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, όπου παρατηρείται έντονα η αυξητική τάση της πανδημίας.

 

«Rapid ή μοριακό τεστ και στα ΜΜΜ»

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας τονίζει ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η επαναφορά της μάσκας και η αντικατάσταση των self test με rapid ή PCR.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε, «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. Αφορά ορισμένες κατηγορίες και πρώτα από όλους τους υγειονομικούς, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα ΜΜΜ, στον τουρισμό, στους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά και τους εκπαιδευτικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες ατόμων και είναι εκτεθειμένοι, γιατί πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το μέτρο που αφορά στις μετακινήσεις στα νησιά με τα πλοία, θα μπορούσε να γενικευτεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή στο μετρό και τα λεωφορεία.

Σε ό,τι αφορά στα self test, ο κ. Τούντας τόνισε ότι είναι μεν χρήσιμο όταν είναι θετικά, αλλά τα αρνητικά πολλές φορές είναι ψευδώς αρνητικά. «Το self test δεν πρέπει να θεωρείται διαβατήριο ελευθερίας. Γι’ αυτό θα πρότεινα όπου υπάρχουν διατάξεις περί self test, αυτές να αντικατασταθούν με rapid test ή μοριακό», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η μάσκα πρέπει να επανέλθει με άλλους όρους, «διότι κακώς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας». Σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει επαφή με περισσότερα άτομα, όπως παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσια.

 

Ο εθελοντικός εμβολιασμός εφήβων
 

Η συμμετοχή των εφήβων ηλικίας 15-17 χρόνων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε τεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς τα δεδομένα για την πορεία της επιδημίας με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προβλημάτιζαν τους ειδικούς όπως παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στις άλλες χώρες.

Τη θετική γνώμη της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος κυρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού, δημιουργώντας όμως μάλλον σύγχυση καθώς ο εμβολιασμός για τη λοίμωξη Covid δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα στη χώρα μας ούτε σε ανηλίκους ούτε σε ενήλικες. Η υποχρεωτικότητα εξετάζεται για τους υγειονομικούς εργαζόμενους και εκείνους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Επίσης, προκαλεί απορία γιατί η Επιτροπή δεν προχώρησε σε σύσταση για τα μικρότερα παιδιά, από 12 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, για τα οποία έχει δώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) “πράσινο φως” ώστε να εμβολιάζονται με το εμβόλιο τωνPfizer/BioNtech. Η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε τα οφέλη που έχει ο εμβολιασμός σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα χωρίς να εξειδικεύσει κάτι περαιτέρω.

Περιγράφοντας τον εμβολιασμό των εφήβων ως "το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία" η καθηγήτρια παρέθεσε τους λόγους που βάρυναν στη θετική εισήγηση της Επιτροπής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR