Armed Conflicts
Updated at:

Γαλλική έκθεση-''βόμβα'': ''Επικίνδυνα τα Βayraktar-Θα κατασκευάσουμε UAV για τον έλεγχο της Μεσογείου''

Η επιστολή Γάλλων αποστράτων ανωτάτων αξιωματικών με πολεμική εμπειρία σε πεδία μαχών, σε Αφρική και Αφγανιστάν, καθιστούσε την Τουρκία ως τον υπαριθμό 1 “εχθρό” της Γαλλίας σε Α.Μεσόγειο και Αφρική.     

Μετά από περίπου ένα μήνα, το αντιλήφθηκε και επίσημα το Παρίσι, καθώς η Γαλλική Επιτροπή Άμυνας δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία δηλώνει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι έτοιμη για «πολέμους με drone». Στην έκθεση αναφέρθηκαν επίσης τα Τουρκικά UAV. 

https://www.youtube.com/watch?v=c3DAyhDYCBw&t=12s

Η γαλλοτουρκική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι στην πραγματικότητα ένας γεωπολιτικός αγώνας εξουσίας σε πολλά μέτωπα, Λιβύη, Συρία, Λίβανος.Η ευρεία κατανόηση της εθνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα έρχεται σε αντίθεση με το μεσογειακό όραμα και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ο υπό σχεδιασμό αγωγός EastMed διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ώθηση της Άγκυρας προς μια πολιτική αντιπαράθεσης με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

CONTINUE READING

Στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκεται η διαφωνία για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, με  Ελλάδα και Κύπρο να λαμβάνουν την υποστήριξη της Γαλλίας .Όταν η Άγκυρα ξεκίνησε έρευνες-γεωτρήσεις στην Κύπρο,ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αυτό είναι «απαράδεκτο» και προέτρεψε την Ευρώπη να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας.

Η ιδεολογική ραχοκοκαλιά της ανατολικής Μεσογειακής πολιτικής συγκρούσεων άρχισε να διαμορφώνεται με το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας» που σχεδίασε ο Ναύαρχος Cem Gürdeniz. Ο Ερντογάν και ο Μακρόν ανταλλάζουν συνεχώς προσβολές για μήνες, αφού βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές σε ζητήματα από τη Λιβύη και τμήματα της Μέσης Ανατολής έως τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. 

 

Η έκθεση-''βόμβα''  

 

Η Επιτροπή Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας συνέταξε μια σημαντική έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως το Παρίσι πρέπει να κατασκευάσει και άλλα UAV. Στην έκθεση που εκπόνησε η Επιτροπή, επισημάνθηκε ότι η Γαλλία πρέπει να είναι έτοιμη για «πολέμους με drone». Η αναφορά στη Τουρκία δεν είναι τυχαία, καθώς το Παρίσι ''βλέπει'' ως νο1 εχθρό της την Άγκυρα στην Α. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Γαλλική Γερουσία, τα τουρκικά UAV έχουν χρησιμοποιηθεί εντατικά όχι μόνο στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και στις συγκρούσεις στη Λιβύη από τον Σεπτέμβριο του 2019 και στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Μάρτιο του 2020.  

Στην έκθεση, αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αυξήθηκε από 400 χιλιάδες σε 2,5 εκατομμύρια το 2017.

Ο επεκτατικός χαρακτήρας της Τουρκίας στην περιοχή έφεραν τον ανταγωνισμό εξουσίας με τη Γαλλία, σε άλλο επίπεδο. Το τουρκικό δόγμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μεσογειακό όραμα της Γαλλίας, τα συμφέροντά της στην περιοχή και τη φιλοδοξία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να αποκαταστήσει τη δύναμη και την ηγεσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR