Northern Epirus
Updated at:

Στρατιωτικό ''deal'' Τουρκίας-Αλβανίας - Άγκυρα: ''Θα ενισχύσουμε τα Τίρανα με UAV''

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι βρίσκει παντού κλειστές πόρτες και τελεί σε μια ιδιότυπη διπλωματική απομόνωση. Ισραήλ, Αίγυπτος, Αραβικός Σύνδεσμος, Γαλλία της έχουν δώσει ηχηρά αρνητικά μηνύματα αναφορικά με την ψεύτικη επαναπροσέγγιση που επιχείρησε. 

Ωστόσο η Τουρκία έχει πεδίο δράσεως ακόμη στην περιοχή μας και αυτό εστιάζετε στα βόρεια σύνορά μας. Η Αλβανία αποτελεί μια χώρα στην οποία η Τουρκία έχει επενδύσει και χρόνο και χρήμα προκειμένου η τελευταία να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα σε θέματα εξέχουσας σημασίας, όπως είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας στις Διαπόντιους Νήσους και την Κέρκυρα με την Αλβανία.   

CONTINUE READING

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία. Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής  άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το 2017, οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις, καθώς και οι αντίστοιχες μονάδες εσωτερικής ασφάλειας, έχουν παραλάβει τουρκικής κατασκευής αυτόματα όπλα, τύπου Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.

Οι Αλβανοί έχουν προμηθευθεί τυφέκια για ελεύθερους σκοπευτές  KNT-308, ελαφρά αντιαρματικά M72 LAW, τεθωρακισμένα οχήματα, βομβιδοβόλα των 40 χλστ. πολυβόλα των 0,50'' και οχήματα Cobra.

Το Ναυτικό της χώρας ανανεώθηκε στο σύνολό του από την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει και βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο. Πρόκειται του Πασαλιμάνι και την στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ, οι οποίες έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ραντάρ επιφανείας και άλλες υποδομές.   


Eπίσκεψη Καλίν στην Αλβανία 

 

Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές συνεργασίες με την Αλβανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ανέφερε τα εξής: ''Με άλλα λόγια, η συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας θα συνεχιστεί από τώρα και στο εξής για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Αλβανίας. Θα στείλουμε στα Τίρανα UAV και θα υποστηρίξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα εκεί. Συνεχίζονται επίσης οι διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένα έργα που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν", ανέφερε. 

Για το θέμα των Bayraktar σας είχε ενημερώσει πρώτο το Πενταπόσταγμα. Η Αλβανία σκοπεύει να αγοράσει Bayraktar αξίας 8 εκατ. ευρώ από την Τουρκία, τα οποία όμως δεν θα φέρουν οπλισμό αλλά κάμερες παρακολούθησης. Πρόκειται για τα ΜΕΑ Bayraktar VTOL, μέγιστου βάρους απογείωσης 30kg (Class 1 κατά ΝΑΤΟ) και θα προορίζονται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές.  

Και συνέχισε ο Καλίν:

 
Δηλώνοντας ότι συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο Κάλιν υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις του Ράμα στην Τουρκία ήταν εξαιρετικά παραγωγικές.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Ράμα είχε την ευκαιρία να συζητήσει λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Ιούνιο, ο Καλίν ανέφερε τα εξής: "πραγματοποιήσαμε σήμερα συνομιλίες εδώ για να το παρακολουθήσουμε και να συζητήσουμε την προετοιμασία της επόσκεψης του Προέδρου μας στην Αλβανία τους επόμενους μήνες. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς τις διμερείς μας σχέσεις.''

CONTINUE READING

Σημειώνοντας ότι η Αλβανία έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και σχέσεις με την Τουρκία, ο Kalın δήλωσε ότι σήμερα εργάζονται στενά σε διάφορους τομείς, από το εμπόριο έως τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τα περιφερειακά ζητήματα.

Αναφέροντας ότι σχεδόν 600 τουρκικές εταιρείες έχουν επιχειρήσεις και επενδύουν σε διάφορους τομείς στην Αλβανία, ο Kalın ανέφερε: "ομοίως, οι λαοί μας έρχονται εδώ και οι Αλβανοί αδελφοί μας έρχονται συχνά στην Τουρκία. Προκειμένου να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, θα συνεχίσουμε το έργο μας από τώρα και στο εξής." είπε.

Τόνισε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί στους τομείς της ενίσχυσης των υποδομών, της υγείας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ιστορίας και όλων αυτών των τομέων, ο Kalın επεσήμανε ότι τα τουρκικά ιδρύματα λειτουργούν στην Αλβανία εδώ και χρόνια.

Αναφέροντας ότι η TIKA αποκαθιστά ιστορικά μνημεία εδώ και χρόνια και ότι ένα πανεπιστήμιο του Ιδρύματος Maarif βρίσκεται στην Αλβανία, ο Kalın είπε: ''Έχουμε δραστηριότητες για την ενίσχυση και την υποστήριξη της εκπαίδευσης των Αλβανών νέων, τόσο σε επίπεδο γυμνασίου όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, όπως γνωρίζετε, μετά τον σεισμό που έλαβε χώρα εδώ. Έχουν κατασκευαστεί πάνω από 500 σπίτια με εντολή του Προέδρου μας. Αυτά θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους τον Αύγουστο.'' 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του, ο Kalın συνοδεύτηκε από τον επικεφαλής σύμβουλο της Προεδρίας Sabri Demiri και τον Τούρκο πρέσβη στα Τίρανα Murat Ahmet Yörük.

Φυσικά το σχέδιο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της Άγκυρας είναι η πιθανή περικύκλωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την πλευρά του Ιονίου σε μια πιθανή ''πολεμική κρίση'' Τουρκίας και Ελλάδος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR