Society
Updated at:

Κορονοϊός: Τα επόμενα lockdown θα είναι τοπικά και μόνο για ανεμβολίαστους

Την ώρα που αρκετή συζήτηση γίνεται για τα προνόμια των εμβολιασμένων και τις αλλαγές στους χώρους εστίασης και στα ταξίδια με πλοίο, ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε περαιτέρω περιορισμούς και «δυσκολίες» για τους ανεμβολίαστους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ούτε θα υπάρξει γενικό lockdown. Αντίθετα, αν χρειαστεί, θα εφαρμόζονται lockdown «τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα» μόνο για τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομικά μέτρα στήριξης.

Αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει».


Όχι στα οριζόντια μέτρα 

Εξάλλου όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άρης Σκέρτσος δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα παρά μόνον τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. 

CONTINUE READING

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει«, ανέφερε αναλυτικά ο κ. Σκέρτσος.

Εξάλλου το στίγμα έδωσε και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μόνη ασπίδα είναι ο εμβολιασμός ενάντια στις νέες μεταλλάξεις. «Μόνο έτσι θα αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

 

Tα μέτρα που θα ισχύουν από τις 5 Ιουλίου

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται

  • Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR