Africa
Updated at:

Μετωπική σύγκρουση στην Λιβύη μεταξύ Προέδρου και φιλότουρκου πρωθυπουργού

Μια μετωπική και άκρως σοβαρή σύγκρουση έχει προκληθεί στην Λιβύη ανάμεσα στον πρόεδρο Μένφι και τον Τουρκογενή (γεγενημένος στην Μισράτα) πρωθυπουργό Ντειμπά.

Αφορμή η κατοχή από τον φιλότουρκο πρωθυπουργό του πόστου και του υπουργού άμυνας (εκτός του προσωρινού πρωθυπουργού), το χαρτοφυλάκιο του οποίου, πρόεδρος και λιβυκό κοινοβούλιο απαιτούν να δοθεί σε ξεχωριστό άτομο.

https://www.youtube.com/watch?v=eRQWHdhZq7s

Το Συμβούλιο της Προεδρίας κάλεσε τον Ντειμπά να παραστεί στην σημαντική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή στα γραφεία του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, για να συζητήσει το ζήτημα του διορισμού υπουργού Άμυνας και να επιλυθεί το θέμα αυτό για πάντα.

Το Συμβούλιο, υπό την ιδιότητά του “Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης”, πίεσε τον Λίβυο πρωθυπουργό να επισπεύσει τον διορισμό του υπουργού Άμυνας.

Ο πρόεδρος της Λιβύης προειδοποίησε δε ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Κυριακής, θα διορίσει ο ίδιος υπουργό Άμυνας και θα παραπέμψει την επιλογή του απευθείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψηφοφορία.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι εάν ο Ντειμπά αποφύγει τη συνάντηση, θα επιταχύνει την μετωπική αναμέτρηση και θα ωθήσει τον πρόεδρο να συντονίσει τις αποφάσεις του απευθείας με τη Μεικτή Επιτροπή 5 + 5, προκειμένου να επιλέξει υπουργό κοινής συναίνεσης για την επίβλεψη του χαρτοφυλακίου του ΥΠΑΜ.

CONTINUE READING

Η μεικτή επιτροπή απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο σε στρατιωτικά θέματα.

Ο βουλευτής της Λιβύης, Ali Al-Takbali, δήλωσε στο The Arab Weekly: «Η αρμονία μεταξύ του Συμβουλίου Προεδρίας και της κυβέρνησης Ντειμπά λείπει από την αρχή, αφού ο Ντειμπά κράτησε το υπουργείο άμυνας για τον εαυτό του και είπε ότι θα ήταν ο προσωρινός υπουργός, αλλά η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη".

Ο Takbali πρόσθεσε ότι «Ο λόγος για όλα αυτά είναι ότι αυτοί που ελέγχουν το υπουργείο ήταν μέλη της πολιτοφυλακής του GNA που επέλεξαν το δικό τους δρόμο και έγιναν υπουργοί”.

Ο κύριος λόγος της διαμάχης είναι τα τουρκικά σχέδια για “κατάληψη” της χώρας μέσω αδιαφανών και προσβλητικών συμβάσεων με την Άγκυρα, η οποία εφόσον διοριστεί υπουργός κοινής αποδοχής θα πάψει να ”αλωνίζει”, ενώ την ίδια στιγμή ο Χαφτάρ ξεπαστρεύει τουρκόφιλους Τζιχαντιστές που κινούνται κοντά στις λιβυκές πετρελαιοπηγές, διότι ξέρει τι επιδιώκουν οι Τούρκοι στην χώρα του.   

Πηγές της Λιβύης αποδίδουν την επανεμφάνιση του ζητήματος του υπουργείου άμυνας αυτή τη στιγμή στην αυξανόμενη επιφυλακτικότητα του Προέδρου σχετικά με την κυριαρχία του Ντειμπά στη λήψη πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων και στην περιθωριοποίησή του του ρόλου των δύο αναπληρωτών πρωθυπουργών, καθώς και αυτή των περισσότερων υπουργών, σε συνδυασμό με την εξάρτησή του από μια ομάδα συμβούλων που συνδέονται με το συγκεκριμένο περιφερειακό και ιδεολογικό μοτίβο του το οποίο πρόσκειται στην Τουρκία.

Ο Ντειμπά προσπαθεί επίσης να περιθωριοποιήσει τον ρόλο του Συμβουλίου Προεδρίας. Η διαμάχη μεταξύ Νπέιμπα και Μένφι αντικατοπτρίζει τη φύση των αντιφάσεων που χωρίζουν τους Λιβύους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, την απουσία συντονισμού μεταξύ θεσμών και την επιθυμία του πρωθυπουργού να μονοπωλήσει την εξουσία.

Αυτό πυροδότησε μια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και του Συμβουλίου Προεδρίας αλλά και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Με λίγα λόγια ξεκίνησε το “ξήλωμα” του πρωθυπουργού μέσω της προεδρίας, η οποία βλέπει τα τρομερά παιχνίδια που παίζει ο ίδιος ο Ντειμπά με την Άγκυρα να βιάζεται να κάνει την Λιβύη “επαρχία”του τουρκικού κράτους, αλλά δεν θα προλάβει σε καμία περίπτωση.

https://www.youtube.com/watch?v=s9zrufqC3Bg&t=7s

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR