World
Updated at:

Γαλλικό ''μπλόκο'' σε Κατάρ: ''Δεν μας ρωτήσατε για την ανάπτυξη των Rafale στη Τουρκία''!

Όπως αποκάλυψε το πρώτο το Πενταπόσταγμα πριν λίγες ημέρες, ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες του Κατάρ θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές βάσεις, περιοχές και αεροδρόμια της Τουρκίας για 5 χρόνια. Θα χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για "πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση''. 

Η προμήθεια των Rafale από την Ελλάδα, ταυτόχρονα με την (Follow on Support) των Mirage 2000-5 αλλά και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην τουρκική πολεμική αεροπορία, που ψάχνει τρόπους για να μάθει τουλάχιστον πώς συμπεριφέρονται τα γαλλικά αεροσκάφη, που κάνουν και την διαφορά στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Κατάρ θα αναπτύξει μόνιμα σε τουρκική αεροπορική βάση συνολικά 36 αεροσκάφη και μαχητικά διαφόρων τύπων, μαζί με 250 άτομα πιλότους και προσωπικό τεχνικής κι επίγειας υποστήριξης.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη:

- 12 μαχητικών Rafale,

- 9 μαχητικών Mirage-5DAs

- 4 μεταγωγικών C-130

- 4 μεταγωγικών βαρέων μεταφορών C-17A

- 7 Ελικοπτέρων επιθετικών Mangusta AW-129 (σ.σ. είναι ο τύπος των ελικοπτέρων στα οποία βασίζεται το τουρκικής παραγωγής ΑΤΑΚ Τ-129)

Οι εκπαιδευτικές πτήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ στον τουρκικό εναέριο χώρο, θα συνοδεύονται από αεροσκάφη που ανήκουν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

CONTINUE READING

(σ.σ. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και από αεροσκάφη του Κατάρ). 

Δύο είναι οι λόγοι της συμφωνίας Τουρκίας – Κατάρ. Ο πρώτος είναι για να δημιουργηθεί το αντίπαλον δέος απέναντι στον άξονα Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που προφανώς έχει δημιουργήσει στρατηγικό πονοκέφαλο στον Ερντογάν και τα σχέδια του. Ο δεύτερος είναι για να μάθουν οι Τούρκοι πιλότοι τις ιδιαιτερότητες των γαλλικών αεροσκαφών. 


Αντιδράσεις Γάλλων  

 

Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αφιερώματα για την εν λόγω συμφωνία και αφού αναλύουν το παρασκήνιο πίσω από το deal Τουρκίας-Κατάρ, αναφέρουν στο τέλος: 

''Η Καταριανή Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια την κατασκευαστικής εταιρείας (Dassault) για να αναπτύξει τα γαλλικά μαχητικά στη Τουρκία. Επίσης θα πρέπει να πάρει την άδεια για να κάτσουν στο πίσω κάθισμα οι Τούρκοι, οι οποίοι θέλουν να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά. Εξάλλου πάντα υπάρχει αυτός όρος από την Γαλλία. Το Κατάρ δεν έχει στείλει αίτημα και δεν νομίζουμε ότι το Παρίσι θα δώσει το πράσινο φως στο Κατάρ'', αναφέρουν οι Γάλλοι!

https://www.youtube.com/watch?v=Y106ca6Y9D4

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR