Greek-Turkish Relations

Τα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με Τουρκία και Λιβύη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραθέτει στην επίσημη ιστοσελίδα του τα συμπεράσματά του για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ , τα οποία εξήχθησαν στις 24 Ιουνίου 2021.

Αυτά αναφορικά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι τα ακόλουθα:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και υπενθύμισε το στρατηγικό συμφέρον της EE για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Εκφράζει ικανοποίηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τις καθορισμένες προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Μάρτιο καθώς και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

3. Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, σημειώνει την έναρξη εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για εντολή σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη. Η εντολή αυτή μπορεί να εγκριθεί από το Συμβούλιο με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

4. Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σχετικά με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης υπέρ των Σύρiων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα σημεία της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει απολύτως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδίως των αποφάσεων αριθ. 550, 789 και 1251.

Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η άτυπη σύνοδος στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για την επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας.

7. Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν μείζον ζήτημα. Οι στοχευμένες επιθέσεις κατά πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης συνιστούν σοβαρή οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνουν στις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο διάλογος για τα θέματα αυτά εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας.

8. Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συνεισφέρουν θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων.

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται του θέματος.

Αναφορικά στις σχέσεις ΕΕ-Λιβύης επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα εξής:

1.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως συμφωνήθηκε στον χάρτη πορείας, και τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τον υπό την ευθύνη της Λιβύης πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η  ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία σε θέματα που αφορούν Ελλάδα και Κύπρο, αναλύοντας τα παραπάνω συμπεράσματά της επισημαίνει τα εξής:

-Θέλει διατήρηση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη  αμοιβαίους επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Αυτό  επί της ουσίας συνάδει με αποφυγή από την Τουρκία προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και έρευνες με πλοία της στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως το καλοκαίρι του 2020

-Προϊδεάζει για επικείμενες συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, μεταξύ άλλων για μετανάστευση και περιφερειακά ζητήματα. 

Το παραπάνω ερμηνεύεται ως αποφυγή από πλευράς Τουρκίας των γεγονότων του περσινού χειμώνα στον Έβρο, όπου το τουρκικό κράτος έστειλε  χιλιάδες παράνομους μετανάστες στα σύνορά μας, ωθώντας τους να μπούν με βίαιο τρόπο στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανάλογη θα πρέπει να είναι και η στάση της τουρκικής ακτοφυλακής η οποία θα πρέπει να απαγορεύει τη διέλευση δια θαλάσσης παράνομων μεταναστών στα νησιά μας, αντί να τους ωθεί προς αυτά, όπως κάνει.

-Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει άμεσα προτάσεις για τη  συνέχιση της χρηματοδότησης υπέρ των Σύρiων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία

Αυτό σημαίνει άμεσα ζεστό χρήμα θα δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό, οπότε και συμπερασματικά θα πρέπει να είναι συνεπής στις προαναφερθείσες υποχρεώσεις της

-Στο Κυπριακό ζήτημα και στο θέμα των Βαρωσίων η ΕΕ, μένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και κάνει λόγο ως λύση αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Με τον τρόπο αυτό θέτει τέλος στα τουρκικά όνειρα περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και οικονομική εκμετάλλευση των Βαρωσίων από τους τουρκοκύπριους.

-Tέλος  για τη Λιβύη η ΕΕ καλεί να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι.

Έτσι φωτογραφίζει όχι μόνο τους Σύριους μισθοφόρους της Τουρκίας, αλλά και το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στη Λιβύη, καλώντας τους να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα

Ως γενική αποτίμηση θα λέγαμε ότι η ΕΕ  παίρνει σαφή θέση υπέρ των κρατών μελών της Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την δυσφορία της Τουρκίας, η οποία διαπιστώνει ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ περνάνε υποχρεωτικά από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχει με τον Ελληνισμό

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR