China

Ανατροπές σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή-Το κόλπο γκρόσο της Κίνας

Η Κίνα εσχάτως έχει χαράξει νέα πολιτική στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, εγκαταλείποντας την παλιά της στρατηγική με βάση ιδεολογικά ζητήματα, και υιοθετώντας μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τον καθορισμό των συμμάχων της με βάση την αρχή του χρήματος ή του ρεαλισμού, και σίγουρα με μια στρατηγική που υποδηλώνει εξωστρέφεια σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο η Κίνα έχει υιοθετήσει μια πολιτική καλής γειτονίας, προκειμένου να επιτύχει δύο στόχους:

Ο πρώτος στόχος: η κατάρρευση των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους και η ανατροπή της προσπάθειας περιορισμού και απομόνωσης της Κίνας.

Ο δεύτερος στόχος: η προετοιμασία του περιφερειακού περιβάλλοντος ούτως ώστε να είναι ένα περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη σε αυτό το στάδιο της κινεζικής ανόδου, κάτι που σημαίνει πρόοδο στη βιομηχανία, τη γεωργία, την τεχνολογία και την εθνική άμυνα, και ουσιαστικά είναι αυτό που ονομάστηκε, σύμφωνα με την ομιλία του Κινέζου Προέδρου, ως «Xi Jinping» δηλαδή η πολιτική του σοσιαλιστικού εκσυγχρονισμού.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η νέα διοίκηση του Μπάιντεν πρόκειται να υιοθετήσει σκληρές πολιτικές έναντι της Κίνας. Ο νέος υπουργός Άμυνας στην εποχή Biden, στρατηγός Lloyd Austin, περιέγραψε την Κίνα ως «αυξανόμενο κίνδυνο και ότι η αντιμετώπισή της θα ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις του στις δραστηριότητες του Πενταγώνου». Όσο για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan, αυτός ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Ειρήνης στην Ουάσιγκτον στις 29 Ιανουαρίου 2021 - ότι “οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το μοντέλο τους είναι πιο επιτυχημένο από το αμερικανικό μοντέλο, και αυτό είναι υπό προώθηση σε όλο τον κόσμο”

Σύμφωνα με αναλυτές οι δύο πρώτες χώρες που θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ ειδικά επειδή οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, βρίσκονται στη διαδικασία «νέου ψυχρού πολέμου, που όμως δεν μοιάζει με τον σοβιετικό-αμερικανικό ψυχρό πόλεμο, επειδή οι οικονομίες των δύο χωρών είναι πολύ περίπλοκα διασυνδεδεμένες με όλες τις χώρες του κόσμου, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεν αντιμετωπίζουμε τώρα την Κίνα ως μια κλειστή χώρα όπως η Σοβιετική Ένωση που μπορεί να συγκρατηθεί κανείς κλείνοντας την πόρτα σε αυτήν». Αυτό που διπλασιάζει επίσης τον κίνδυνο σύγκρουσης των δύο υπερδυνάμεων είναι και η τεράστια οικονομική τους αλληλεξάρτηση και η επιρροή του υπόλοιπου κόσμου από αυτήν.

Ειδικοί θυμίζουν την επίσκεψη Mike Pompeo στο Ισραήλ στις 13 Μαΐου 2020, όταν "ήρθε για να εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ για την κινεζική - ισραηλινή προσέγγιση η οποία εκθέτει τα ισραηλινά συμφέροντα σε κίνδυνο ", όπως το έθεσε. Και το πιο σημαντικό, ο Pompeo όχι μόνο εξέφρασε την ανησυχία του για την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και σκόπιμα μίλησε στην νύφη ( Ισραήλ) για να τα ακούει η πεθερά, ήτοι μια ομάδα χωρών της περιοχής που σκοπεύουν οποιαδήποτε προσέγγιση με την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος απευθύνθηκε επίσης στην προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Netanyahu και προειδοποίησε για την ανάγκη να περιοριστεί ο όγκος των κινεζικών επενδύσεων στο Ισραήλ, καθώς αποτελεί ένδειξη κινδύνου που απειλεί τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.

Αναλυτές πιστεύουν πως η Κίνα έχει μέλλον στο Ισραήλ καθώς προσφέρει τεράστια επενδυτικά πακέτα χωρίς το Ισραήλ να χρειάζεται προσφέρει αντίστοιχες πολιτικές παραχωρήσεις, όπως διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή θέση ή την προοδευτική δημοκρατική θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και όλες οι χώρες της περιοχής είναι αποφασισμένες να επωφεληθούν εμπορικά από την κινεζική πλευρά, καθώς και να αντιμετωπίσουν την Ουάσινγκτον, κρατώντας δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη...

Η Αίγυπτος από την πλευρά της έχει να ζυγίσει από την μια πλευρά την «κινεζική άνοδο» και από την άλλη την «αμερικανική μονομέρεια». Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί πως η αιγυπτιακή στροφή προς τα ανατολικά προς την Κίνα και τη Ρωσία για να αμβλύνει την αμερικανική και δυτική πίεση σε αυτήν εξαρτάται από πολλούς κινεζικούς παράγοντες καταχήν, δηλαδή:

1. Ο βαθμός κατά τον οποίο θα αυξηθεί η οικονομική δύναμη της Κίνας και ο ρόλος, η παρουσία και η επιρροή της και πόσο θα αυξηθεί την προσεχή περίοδο στη Μέση Ανατολή.

2. Το πιο σημαντικό πράγμα που καθοδηγεί τις πολιτικές του Πεκίνου απέναντι στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή είναι «η επίτευξη του στόχου και του αμοιβαίου οφέλους όλων των μερών και όχι η επιβολή των πολιτικών ή των ατζέντας τους με απειλές και επιβολή κυρώσεων σε χώρες, όπως η Ουάσινγκτον», έτσι η Κίνα γενικά επικεντρώνεται σε τομείς αμοιβαίας συνεργασίας στην οικονομία, τον πολιτισμό, την ασφάλεια και την τεχνολογία

3. Το πιο σημαντικό πράγμα πάντως για το μέλλον είναι ο βαθμός κατά τον οποίο το Πεκίνο μπορεί να αναπτυχθεί για να υπερασπιστεί τους συμμάχους και τους εταίρους του, όπως η Αίγυπτος και άλλοι, σε περίπτωση που οποιοσδήποτε σύμμαχος της Κίνας εκτεθεί σε οποιαδήποτε μη ασφαλή αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον, δηλαδή το πόσο είναι πραγματικά η Κίνα έτοιμη να υπερασπιστεί την Αίγυπτο και τους συμμάχους της

4. Εδώ διαπιστώνουμε ότι αυτή η ανάπτυξη των σινο-αιγυπτιακών σχέσεων και σινοαραβικών επίσης, και αυτό που φαίνεται από πίσω είναι μια υψηλή αιγυπτιακή συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος δεν θα συνεχίσει στο μονοπολικό σύστημα αντιθέτως κινείται έντονα προς την «πολυπολικότητα», της οποίας η Κίνα είναι ένα από τα πιο εξέχοντα συστατικά της. Ως εκ τούτου, η ελευθερία της αιγυπτιακής εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται σε «διαφοροποίηση εναλλακτικών λύσεων», και αυτή η αυξανόμενη τάση ενισχύεται επίσης από πολλές αδιάλλακτες αμερικανικές θέσεις έναντι ζητημάτων της περιοχής

 

 

«Πρωτοβουλία Belt and Road»

 

Ο στόχος της Κίνας είναι να επιτύχει επιρροή χωρίς να εμπλακεί στη Μέση Ανατολή, μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road, η οποία κατάφερε να πετύχει την ατζέντα της Κίνας. Υπάρχουν αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία Belt and Road, ωστόσο, όλες αυτές οι χώρες έχουν δεσμευτεί για συνεργασία με την Κίνα, και αυτό από μόνο του πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι και ένας μεγάλος φόβος για την Ουάσιγκτον) Όλες αυτές οι χώρες δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα μεταξύ τους, αλλά υποστηρίζουν όλες τις στενότερες σχέσεις με την Κίνα.

Το...μπούλινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες που άρχισαν να προωθούν και να εκφοβίζουν με συνθήματα περί του «κινεζικού ιμπεριαλισμού» δεν έχουν διεξοδικό έλεγχο και περαιτέρω εμπειρικές αποδείξεις.

Ως εκ τούτου, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις σχέσεις της Αιγύπτου και των χωρών της περιοχής με την Κίνα θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον στο μέλλον), καθώς όλοι οι υπάρχοντες δείκτες και τα δεδομένα επιβεβαιώνουν και αναμένουν προσδοκίες ότι η συνεργασία Αιγύπτου και Αράβων με την Κίνα είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας και βρίσκεται στο δρόμο προς μια σκηνή που οδηγεί σε άνοδο και επέκταση.

 

Αξιωματούχοι στην Κίνα ισχυρίζονται πάντα ότι εάν η Ανατολική Ασία, στην οποία βρίσκεται η Κίνα, ενωθεί με τη Βόρεια Αφρική στην οποία βρίσκονται η Αίγυπτος και οι αραβικές χώρες, αυτό θα επηρεάσει την πορεία των διεθνών γεγονότων και βέβαια είναι κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν επ΄ουδενί για να μην επηρεαστεί ο έλεγχός τους στην αραβική περιοχή ειδικότερα και σε ολόκληρο τον κόσμο γενικά.
 

 

Κινεζικός δάκτυλος

Η κινεζική διείσδυση είναι γεγονός! Η Αίγυπτος και όλες οι χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ χρησιμοποίησαν την «Huawei για την κατασκευή δικτύων και επικοινωνιών υποδομής πέμπτης γενιάς», παρά την αντίθετη πίεση των ΗΠΑ. Επίσης τα ΗΑΕ ήταν η πρώτη ξένη χώρα που έδωσε έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο (Covid-19) από την κινεζική εταιρεία Sinopharm και ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al-Maktoum έγραψε σχετικά στο Twitter, τβγάζντας και....selfie όταν έκανε την ένεση αυτού του κινεζικού εμβολίου και όχι του άλλου εμβολίου που προωθούνταν από την Ουάσιγκτον και τη Βρετανία.

Επιπροσθέτως η σημασία της κινεζικής πλευράς για την Αίγυπτο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως χωρίς τη χρηματοδότηση και την εμπειρία της, θα καταστεί δύσκολο να εφαρμοστούν ορισμένα εξέχοντα αιγυπτιακά έργα όπως η νέα διοικητική πρωτεύουσα, η νέα βιομηχανική ζώνη του καναλιού του Σουέζ και η μεγάλη δραστηριότητα του κινεζικού γίγαντα «TEDA» για την προσέλκυση εκατοντάδων κινεζικών εταιρειών και την υλοποίηση πολλών κινεζικών έργων στην περιοχή του καναλιού του Σουέζ) Σε αντάλλαγμα, η Κίνα επιθυμεί να επωφεληθεί από τη θέση της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο και την Αφρική, προκειμένου να διευκολύνει τη διμερή και συλλογική συνεργασία και στις δύο περιοχές, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο έργων που υποστηρίζουν την «Πρωτοβουλία Belt and Road».

Όλα αυτά ανησυχούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ως εκ τούτου, η προσέγγιση της Αιγύπτου και των Αράβων στο σύνολό τους και το φλερτ τους με τον κινεζικό πόλο, θα έχει μελλοντικά αποτελέσματα...

Με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και τον Αραβικό κόσμο, να δίνουν τα χέρια με τον “κίτρινο γίγαντα”, πως η σύμμαχος αυτών των χωρών Ελλάδα, θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί διατηρώντας την φιλοαμερικανική γραμμή;

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR