Society

Γλυκά Νερά: Πώς κατάφερε το FBΙ να ξεσκεπάσει τον 32χρονο πιλότο

Η αρχή του τέλος για το θέατρο του 32χρονου πιλότου ξεκίνησε όταν είδε τους αστυνομικούς να καταφθάνουν με ελικόπτερο στην Αλόννησο κατά το μνημόσυνο της Καρολάιν και να του ζητούν να τους ακολουθήσει «χωρίς να κάνει σκηνές».

Στη συνέχεια οι εξελίξεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας, με το Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να ομολογεί τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι διωκτικές αρχές αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία που βρήκαν στον τόπο του εγκλήματος, αλλά και όσα θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά δεν τα βρήκαν.

Κατά νου όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχαν το κλασσικό εγχειρίδιο του FBI, μίας υπηρεσίας με τεράστια εμπειρία στις δολοφονίες και τις οδηγίες που περιέχει.

CONTINUE READING

Ποια όμως είναι η συγκεκριμένη οδηγία που δίνει στους πράκτορές του το FBI για τις περιπτώσεις δολοφονίας με εισβολή κακοποιών σε οικίες;

Τι λέει το «εγχειρίδιο του FBI»

Στο  «εγχειρίδιο του FBI» για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το οποίο αξιοποίησαν οι αρχές στο έπακρο αναφέρεται πως: «Σε περίπτωση δολοφονίας εντός οικίας από υποτιθέμενους εισβολείς εάν ο δράστης δεν στοχοποιήσει εξαρχής το άτομο που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή -συνήθως ο άντρας- ή εάν το ισχυρό μέλος έχει υποστεί ελάχιστους ή καθόλου τραυματισμούς, ενώ αντιθέτως το άτομο που αποτελεί τη μικρότερη απειλή για τον δράστη -συνήθως η γυναίκα- θανατώνεται, τότε ο αστυνομικός ερευνητής πρέπει να επαναξιολογήσει συνολικά την σκηνή του εγκλήματος με την λεπτομερή εξέταση όλων των εγκληματολογικών ευρημάτων με ιδιαίτερη προσοχή».

CONTINUE READING

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την εξιχνίαση των σκηνοθετημένων συζυγοκτονιών παίζουν οι λεγόμενες στην αργκό των ερευνητών του FBI «κόκκινες εγκληματολογικές σημαίες (forensic red flags)», τις οποίες ακολουθούν και οι Έλληνες αστυνομικοί.

Ανάμεσα σε αυτές έχει εξέχουσα θέση η περίπτωση όπου η σύζυγος χάνει τη ζωή της συνεπεία ή λόγω υπερβολικού τραύματος πέραν αυτού που ήταν αναγκαίο για να επέλθει ο θάνατος. Αυτό στη γλώσσα των αστυνομικών του FBI χαρακτηρίζεται ως «overkill». Μία τέτοιου τύπου επίθεση είναι, για παράδειγμα, ο υπερβολικός στραγγαλισμός ή η πολύλεπτη απόφραξη των αναπνευστικών οδών πέραν του χρόνου που είναι απαραίτητος για να χάσει κάποιος τη ζωή του.

«Γενικά, όσο περισσότερα στοιχεία υπάρχουν για εκτεταμένη πρόκληση τραύματος πέραν αυτού που είναι αναγκαίο για να σκοτώσεις κάποιον και μάλιστα χωρίς τη χρήση συμβατικών όπλων, δηλαδή πιστολιού, τότε τόσο στενότερη είναι η σχέση μεταξύ δράστη και θύματος. Οι στημένες συζυγοκτονίες έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τέτοιου είδους ευρήματα, δηλαδή μία επίθεση από πολύ κοντινή απόσταση με στοιχεία υπερβολής. Μάλιστα, οι δράστες τέτοιων περιστατικών αποδεδειγμένα προσπαθούν να σκηνοθετήσουν εισβολή και ληστεία στο σπίτι τους με αποκλειστικό κίνητρο το χρηματικό, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές. Το ίδιο μοτίβο ακριβώς ακολούθησε και ο Μπάμπης» λέει χαρακτηριστικά στο Έθνος ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Πότε το καμπανάκι χτυπάει «κόκκινο»

CONTINUE READING

«Όταν έχουμε βασανισμό και εν τέλει κρέμασμα -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- ενός δεσποζόμενου ζώου σε συνδυασμό κιόλας με την δολοφονία του αδύναμου μέλους ενός σπιτιού, που συνήθως είναι η γυναίκα, τότε βαράει ‘κόκκινο’ καμπανάκι ότι ίσως η υπόθεση έχει τελικώς άρωμα εγκλήματος πάθους και δεν αποτελεί ληστεία μετά φόνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το σημείο όπου το σκυλί της Καρολάιν βρέθηκε κρεμασμένο είναι διαφορετικό από τον τόπο που το σκότωσε. Αυτό φέρεται να πιστοποιείται από το γεγονός ότι βρέθηκαν ακαθαρσίες του ζώου κατά μήκος του σπιτιού η «διαδρομή» των οποίων κατέληγε στα κάγκελα της εσωτερικής σκάλας της μεζονέτας, όπου βρέθηκε κρεμασμένο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR