Society

Ένωση Ασθενών Ελλάδος για AstraZeneca: Απαξιώνεται ένα ασφαλές εμβόλιο

Οι παλινωδίες στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, προκαλούν αναστάτωση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα απαξιώνουν ένα εμβόλιο, το οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα παραπάνω επισημαίνουν, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.
«Οι διαρκείς αλλαγές των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca δημιουργεί σύγχυση», σημειώνει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Αχιλλέας Γραβάνης.

CONTINUE READING

Συγκεκριμένα τονίζει ο ίδιος, η Ευρώπη σημειώνει ακόμη απώλειες από τον κορονοϊό και η συμβολή του συγκεκριμένου εμβολίου είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας.

«Απαξιώνεται ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που βοήθησε τη Μεγάλη Βρετανία να μηδενίσει σχεδόν τους θανάτους λόγω κορονοϊού, ενώ είχε χάσει συνολικά 130.000 πολίτες της. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη μετρά ακόμη απώλειες καθημερινά. Αναφορικά με το διαθέσιμο απόθεμα πέρα από τα σκευάσματα που θα απαιτηθούν για τη δεύτερη δόση, ας το δωρίσουμε σε χώρες με έλλειψη εμβολίων, όπως πράξαμε πριν λίγες ημέρες με την Αλβανία όπου παρείχαμε 20.000 δόσεις», τονίζει ο ειδικός.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: “Χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας και των ΜΜΕ”

Μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την περασμένη Δευτέρα (14/6) για παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλουν στην υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τη δεδομένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύμφωνα με τον ΕΜΑ ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Αν και πλήρως αιτιολογημένη στη βάση της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας και της μείωσης των νέων κρουσμάτων, η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών, εγείρει ανησυχία σε μέρος της κοινωνίας, επισημαίνουν οι ασθενείς και προσθέτουν:

«Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί πάνω από 1.000.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και απομένει η διενέργεια περίπου 450.000 δεύτερων δόσεων. Για την επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωσή τους, απαιτείται η διατήρηση και ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και η συστηματική, ευρεία επικοινωνία της επιστημονικής τεκμηρίωσης που τον συνοδεύει», αναφέρουν τα μέλη της ΕΑΕ.

Συγκεκριμένα τονίζουν τα εξής:

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15.000 επιπλέον λοιμώξεις COVID-19.
Αντίθετα με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, η χώρα μας παρέμεινε προσηλωμένη στις συστάσεις του EMA την περασμένη άνοιξη και ορθώς δεν διέκοψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του τρίτου κύματος και της πίεσης που ασκείτο στο υγειονομικό σύστημα.
Η επικαιροποίηση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άλλωστε η συγκεκριμένη τακτική προσαρμογής στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει εφαρμοστεί από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για όλη τη γκάμα των εμβολίων που είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί δυσανάλογα του κινδύνου θρομβώσεων.
Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια, με μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δεύτερων δόσεων στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στην πρώτη δόση παρουσίασαν θρόμβωση ένας στους 100.000.
ΕΑΕ: “Να σηκώσουμε τείχος απέναντι στην παραπληροφόρηση”
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος τονίζει ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα διενέργειας της δεύτερης δόσης με διαφορετικό σκεύασμα, “κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου”, ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αρμόδιες αρχές, η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών οφείλουμε να ορθώσουμε ένα συντεταγμένο τείχος έναντι της παραπληροφόρησης με κατανοητό και άμεσο τρόπο που θα καθησυχάσει τους πολίτες και θα απαντήσει στοχευμένα σε κάθε εύλογη απορία τους», σημειώνει.

Τέλος, αναφορικά με τους χρόνιους ασθενείς, το υγειονομικό σύστημα οφείλει να διασφαλίσει στην πράξη το δικαίωμα τους για πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό και τις ενδεχόμενες παρενέργειές του, με βάση εθνικά δεδομένα και προσαρμοσμένα στην ηλικιακή ομάδα και το φύλο του ατόμου, σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και καταλήγουν:

“Απαιτείται προσήλωση στη συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των οποιωνδήποτε αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό”.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR