Greek-Turkish Relations

Βερολίνο: ''Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας''

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Kramp-Karrenbauer, έφτασε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα αργά την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον  Τούρκο ομόλογό της Χούλουσι Ακάρ την επόμενη ημέρα, με τον οποίο είχε εκτενείς συνομιλίες.

Αυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, ανέφερε η Ντόϊτσε Βέλε.

https://www.youtube.com/watch?v=H90YNnwoOBE

«Ως εταίρος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεσμεύτηκε να επιλύσει τις διαφωνίες της βάσει του διεθνούς δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό ισχύει επίσης για αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο ", δήλωσε η Kramp-Karrenbauer.

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο έχουν επιδεινωθεί από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στα ανοικτά των τουρκικών ακτών που γειτνιάζουν με ελληνικά νησιά και την Κύπρο.

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην εξερεύνηση φυσικού αερίου, αφού η χώρα ανέπτυξε σεισμικά πλοία εξερεύνησης σε ύδατα που ανήκουν σε Κύπρο και Ελλάδα.

CONTINUE READING

Η Γερμανία απέρριψε τις ελληνικές, κυπριακές και γαλλικές εκκλήσεις για επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία.

Οι ηγέτες της ΕΕ ανέστειλαν τις κυρώσεις τον Μάρτιο αφότου η Τουρκία απέσυρε τα πλοία και η Ελλάδα και η Τουρκία άρχισαν διερευνητικές επαφές για την επίλυση της διαφοράς.

Το Βερολίνο, η Άγκυρα, η Αθήνα, η Λευκωσία και η ΕΕ κατάφεραν να βρουν έναν ''καλύτερο διάλογο'' για το θέμα τους τελευταίους μήνες και η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Kramp-Karrenbauer.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Akar κάλεσε τη Γερμανία να άρει τους περιορισμούς στην εξαγωγή όπλων στην Τουρκία, δήλωσε η Deutsche Welle.

"Γνωρίζω τις επιθυμίες της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία γνωρίζει επίσης ότι πρόκειται για ένα θέμα που υπόκειται σε πολύ ισχυρούς περιορισμούς στη Γερμανία", δήλωσε η Γερμανίδα ομόλογος του Kramp-Karrenbauer.

Οι υπουργοί  των δύο χωρών συζήτησαν επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στη διασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ  και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ από τη χώρα.

"Συμφωνήσαμε ότι, ως πρώτο βήμα θα πρέπει να διατηρηθούν οι διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν. Αυτό απαιτεί ασφάλεια και υποδομές στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας Καμπούλ, καθώς και παρουσία ασφαλούς ιατρικής υποδομής", δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΑΜ Kramp-Karrenbauer.

"Είμαι ευγνώμων που η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο εδώ. Αλλά συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι μόνο η δουλειά της Τουρκίας. Απαιτεί επίσης υποστήριξη από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και από τους εταίρους της" ,συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την απόσυρση από το Αφγανιστάν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η παρουσία στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι αντικατοπτρίζει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει με ασφάλεια τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.

Η Τουρκία ζήτησε οικονομική, υλικοτεχνική και πολιτική υποστήριξη από τους συμμάχους της ως προϋπόθεση για την αποδοχή του σχεδίου.

CONTINUE READING

Εκτίμηση είναι ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΑΜ πραγματοποιήθηκε στην παρούσα φάση στην Τουρκία, αφενός λόγω των συνομιλιών Μπάιντεν-Ερντογάν, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απαίτησε από την Τουρκία ειρηνική επίλυση των διαφορών στη ΝΑ Μεσόγειο και αφετέρου η Λιβύη λόγω του επικείμενου Συνεδρίου Βερολίνου ΙΙ.

Θεωρείται πολύ πιθανό η Τουρκία να θελήσει να ενταχθεί στον East-Med προσεχώς, με τους όρους της φυσικά, οι οποίοι αντιστρατεύονται τον "χάρτη της Βαλένθια"., που ως γνωστόν καθορίζει τα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου- Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Και όταν λέμε τουρκικούς όρους δεν εννοούμε τίποτε λιγότερο από την υιοθέτηση του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας.''.

Στόχος της Τουρκίας είναι η ΑΟΖ της να μπεί σφήνα μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο διαχωρίζοντας τες.

Με αυτόν τον τρόπο ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας-Κύπρου δεν θα υφίσταται, οπότε η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο δεν θα μπορεί να παράσχει αμυντική βοήθεια στην Κύπρο με ευχέρεια, σε περίπτωση που τυχόν απαιτηθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=nBYXMPHtgF0

Αυτό έχει σημασία ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που υποθετικά η Τουρκία δεχθεί ως λύση για το Κυπριακό την δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τέλος στο θέμα του Αφγανιστάν, ορθά το ΝΑΤΟ δεν θέλει να αφήσει την Τουρκία μόνη της για την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ, αφού αυτό θα σήμαινε πλήρη εξάρτηση της Συμμαχίας από την Τουρκία στη νευραλγική ,από άποψης στρατηγικής, θέση του Αφγανιστάν, ιδίως αναφορικά με τον "κινεζικό δρόμο του μεταξιού", ο οποίος διέρχεται από την εν λόγω χώρα και με την οποία συνορεύει άμεσα η Κίνα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR