Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Αννγκρέτ Κράμπ-Καρρένμποουερ έφτασε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα αργά την Τετάρτη, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Χούλουσι Ακάρ την Πέμπτη.
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής αποφάσεων από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας.
Σημειωτέον ότι υπήρξαν διαφωνίες σε πολλά διεθνή ζητήματα, μεταξύ Γερμανίας και της εταίρου της στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.
Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν ένταση ήταν ένα περιστατικό πέρυσι όταν οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν επιχείρηση αναζήτησης σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο πλαίσιο της επιχείρησης "Irini" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδίωκε να σταματήσει τις αποστολές όπλων στη Λιβύη, καθώς και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου και καυσίμων.
Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό στη Μεσόγειο Θάλασσα, λέγοντας ότι η γερμανική φρεγάτα "Αμβούργο" έψαξε παράνομα το φορτηγό "Roseline A", περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) βόρεια της πόλης της Λιβύης της Βεγγάζης στις 22 Νοεμβρίου.
Η Γερμανία απέρριψε τις καταγγελίες της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι το πλήρωμα της φρεγάτας ενήργησε σωστά.
Η γερμανική φρεγάτα "Αμβούργο" που συμμετείχε στην επιχείρηση "Irini" σταμάτησε παράνομα και ερεύνησε το εμπορικό τουρκικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε τρόφιμα και προμήθειες χρωμάτων στη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν πηγές ασφαλείας της Τουρκίας.
Πλάνα που ελήφθησαν από την νηοψία που διενέργησε η Γερμανική φρεγάτα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο, έδειξαν ένοπλους στρατιώτες να επιβιβάζονται σε αυτό και να ενεργούν με τρόπο που μοιάζει με αντιτρομοκρατική επιχείρηση.
Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, πρέπει να ληφθεί η συγκατάθεση του κράτους σημαίας για να επιβιβαστεί το πλοίο προσωπικό για να πραγματοποιήσει έρευνα.
Παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις, οι στρατιώτες της Φρεγάτας του Αμβούργου έψαξαν το εμπορικό φορτηγό πλοίο, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και χρώματα.
Ένα άλλο θέμα τριβής μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου είναι το γεγονός ότι η Τουρκία συχνά κατηγόρησε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αδράνεια πρός τα μέλη της FETÖ, ιδίως εκείνων που κατέφυγαν στην Ευρώπη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Επίσης ένα άλλο θέμα τριβής των δύο χωρών είναι το ΡΚΚ. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καλέσει τις γερμανικές αρχές να αναλάβουν δράση εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από το 1993.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ενεργό, με σχεδόν 14.000 οπαδούς μεταξύ του πληθυσμού των Κούρδων μεταναστών της χώρας.
Το PKK που λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγει τρομοκρατική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας για 40 χρόνια και είναι υπεύθυνη για τους θανάτους περίπου 40.000 ανθρώπων.
Παρά το γεγονός ότι το ΡΚΚ έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως τρομοκρατική οργάνωση, αυτό έχει σχετική ελευθερία στις ευρωπαϊκές πόλεις και έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα επιτράπηκε στους υποστηρικτές του ΡΚΚ να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις, να στρατολογήσουν "τρομοκράτες" και να συλλέξουν χρήματα στη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής και κουρδικής καταγωγής.
Πέραν των παραπάνω διαφωνιών, υπήρξαν θέματα όπου η Γερμανία στήριξε την Τουρκία, ιδίως σε ζητήματα της ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εργάστηκε για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον Ιανουάριο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα της Άγκυρας και των Βρυξελλών να αποκαταστήσουν τους δεσμούς, καθώς το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις διμερείς σχέσεις, με την ελπίδα ότι ο διάλογος θα επιλύσει τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η FETO, PKK, νηοψία από φρεγάτα Αμβούργο, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειος είναι τα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ των ΥΠΑΜ Γερμανίας και Τουρκίας.
Οπωσδήποτε όμως τα κυρίαρχα θέματα των συζητήσεων είναι η χάραξη ενιαίας γραμμής των δύο χωρών Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος και παράνομοι μετανάστες από Τουρκία προς Ευρώπη.
Μένει βέβαια να δούμε πως το ήρεμο καλοκαίρι που είπε ο Ερντογάν ότι θα έχουμε Ελλάδα και Τουρκία συνάδει με το άνοιγμα της βάσης drone στο Λευκόνικο στα κατεχόμενα από τον Τούρκο Πρόεδρο.