World
Updated at:

Aποκαλυπτική έκθεση Ισραηλινών: ''Η Τουρκία είναι εχθρός μας''

''Ο αντιισραηλινισμός στην Τουρκία είναι απίθανο να βελτιωθεί, ακόμα και όταν αποσυρθεί ο Ερντογάν και το Ισραήλ πρέπει να λάβει υπόψη αυτήν την πραγματικότητα στον στρατηγικό του σχεδιασμό για το μέλλον'', έγραψε ο Εφράτ Αβίβ,  συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA). Πρόκειται για ένα Τhink Tank που ανήκει στη Μοσάντ αι αυτό έχει την σημασία του!

https://www.youtube.com/watch?v=CQKSgeweDP8

''Η Τουρκία έχει δείξει εδώ και δεκαετίες ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ δεν βασίζονταν σε εμπιστοσύνη και αληθινή φιλία.

Οι διμερείς σχέσεις έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο  μετά την επίθεση του Ισραήλ στο τζαμί Al-Aqsa τον περασμένο μήνα, ακριβώς την ώρα που η Άγκυρα υποτίθεται ότι προσπαθούσε να επιδιορθώσει τους κάποτε ισχυρούς δεσμούς της με τη χώρα.

Ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία επιθυμούσε να φέρει τους δεσμούς με το Ισραήλ σε «καλύτερο σημείο», αλλά πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων ήταν «απαράδεκτη».

CONTINUE READING

Μία εξαίρεση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν η δεκαετία της δεκαετίας του 1990'', σύμφωνα με τον Αβίβ, ''όταν το Ισραήλ και η Τουρκία συνεργάστηκαν σε θέματα ασφάλειας και εμβάθυναν τις διμερείς σχέσεις''.

''Ωστόσο, ακόμη και στη δεκαετία του 1990, θα ήταν υπερβολικό να καλέσουμε τις τουρκικές και ισραηλινές κοινωνίες ως «φίλους'', πρόσθεσε ο αναλυτής.

Ο Αβίβ επεσήμανε περιστατικά στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Συρίας πριν από την επιχείρηση του Ισραήλ "Cast Lead" στα τέλη του 2008 στη Γάζα, το ομιλία του «ενός λεπτού» του Τούρκου ηγέτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός και  περιστατικό με τον στολίσκο Mavi Marmara, όλα τα οποία προκάλεσαν πικρές σχέσεις με τα χρόνια.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι επιθυμητές οι καλές σχέσεις με την Τουρκία για το Ισραήλ», ανέφερε ο αναλυτής, συμπεριλαμβανομένης της μετριοπαθούς επίδρασης που μπορεί να έχει σε ορισμένους περιφερειακούς φορείς να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι μεταξύ Ισραήλ και νέων καθεστώτων στον αραβικό κόσμο και η σημασία του για Ισραηλινό εμπόριο.

https://www.youtube.com/watch?v=gsCbSlAMxlA&t=7s

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σήμερα ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) ανέβηκε στην εξουσία, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜIK), το οποίο τοποθετεί το Ισραήλ στην πρώτη τριάδα μεταξύ των εισαγωγέων τουρκικών αγαθών και υπηρεσιών το 2020.

Ενώ οι καλές σχέσεις με την Άγκυρα θα ωφελήσουν το Ισραήλ, κατέληξε ο Αβίβ, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό.

''Κρίνοντας από την ανταπόκριση της Τουρκίας, σε όλο το ιδεολογικό φάσμα, στην επιχείρηση Guardian of the Walls, το Ισραήλ δεν πρέπει να περιμένει καμία αλλαγή στην φιλο-παλαιστινιακή στρατηγική της Άγκυρας, ακόμη και σε μια μετα-Ερντογάνικη εποχή'', έγραψε ο Αβίβ.

CONTINUE READING

Εμείς με την σειρά μας προσυπογράφουμε την άποψη του Ισραηλινού αναλυτή, αφού οι δομικές διαφορές μεταξύ της τουρκικής και Ισραηλινής κοινωνίας είναι τεράστιες και τις οποίες το καθεστώς Ερντογάν, "φρόντισε" να τις αποκαλύψει σε πολύ μεγάλη έκταση

Οι Τούρκοι βλέπουν την Ιερουσαλήμ ως κατακτημένη από τους άπιστους Ισραηλινούς πόλη την οποία οφείλουν να απελευθερώσουν.

Ο Ερντογάν είδε τον εαυτό του ως τον ηγέτη των χωρών Ισλαμικής διάσκεψης ο οποίος θα δημιουργούσε τον ενιαίο Ισλαμικό στρατό, τον οποίο θα έστελνε να διαλύσει το Ισραήλ και να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ.

Επί σειρά ημερών, ο Τούρκος Πρόεδρος προέτρεπε τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, ενώ ήταν εκείνος που νωρίτερα είχε εναντιωθεί στις συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικές χώρες για δημιουργία διπλωματικών και φιλικών σχέσεων, γνωστές και ως ''Συμφωνίες του Αβραάμ''.

Οι πύρινοι λόγοι του Τούρκου Προέδρου, του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ αλλά και όλου σχεδόν του τουρκικού πολιτικού κόσμου, σε όλη τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς έδειξαν με τον ποιό εμφανή τρόπο το πως βλέπουν το Ισραήλ.

Αλλά και ο τουρκικός λαός προέβη σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, καθοδηγούμενος από το σύνολο σχεδόν των  ΜΜΕ, τα οποία υιοθέτησαν μια μονομερή κάλυψη των πολεμικών γεγονότων, μη προβάλλοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στα μαζικά τυφλά πυραυλικά κτυπήματα της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών πολιτών σε χωριά και πόλεις της χώρας.  

Κλείνοντας υποβάλλουμε το εξής ερώτημα  σε όσους τυχόν αμφισβητούν τις θέσεις μας σε σχέση με το υπόψιν θέμα

Μπορεί κανείς να διανοηθεί ποιά θα ήταν η παρούσα κατάσταση σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή εάν η Τουρκία είχε αποκτήσει τα 100 F-35 από τις ΗΠΑ;

Απάντηση. Πόλεμοι και αίμα! 

https://www.youtube.com/watch?v=yAgyqRnmTZA

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR