World

Τελεσίγραφο σε Τουρκία από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: ''Αποφασίστε, ή με εμάς, ή με Ρωσία-Κίνα

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στα κεντρικά γραφεία του (ΝΑΤΟ) στις Βρυξέλλες, χθες (14 Ιουνίου), οι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση, το Ανακοινωθέν Κορυφής των Βρυξελλών.

Στη δήλωσή τους, η οποία περιλαμβάνει 79 άρθρα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι, "Οι δηλωμένες φιλοδοξίες και η δυναμική συμπεριφορά της Κίνας παρουσιάζουν συστημικές προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της Συμμαχίας".

https://www.youtube.com/watch?v=CQKSgeweDP8

Οι αρχηγοί των κρατών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν επίσης «ανησυχίες από αυτές τις καταναγκαστικές πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον», προσθέτοντας εν συντομία τα εξής:

"Η Κίνα επεκτείνει ταχέως το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες πυρηνικές κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων παράδοσης για να δημιουργήσει μια πυρηνική τριάδα. Είναι αδιαφανές στην εφαρμογή του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και της στρατηγικής στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης που έχει δηλωθεί δημόσια.

"Συνεργάζεται επίσης στρατιωτικά με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε ρωσικές ασκήσεις στην ευρωατλαντική περιοχή. Παραμένουμε επίσης ανήσχοι για τη συχνή έλλειψη διαφάνειας και τη συστηματική χρήση παραπληροφόρησης από την Κίνα.

CONTINUE READING

"Καλούμε την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να ενεργήσει υπεύθυνα στο διεθνές σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών, κυβερνοχώρων και θαλάσσιων τομέων, σύμφωνα με τον ρόλο της ως μεγάλη δύναμη".

Παρατηρήσεις για τη Ρωσία και το Ιράν

Η κοινή δήλωση των ηγετών αναφέρεται επίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία. Οι ηγέτες κάλεσαν «τη Ρωσία να ακυρώσει τον χαρακτηρισμό της Τσεχικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ ως εχθρικές χώρες».

Προέτρεψαν επίσης το Ιράν "να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες βαλλιστικών πυραύλων που δεν συνάδουν με τις αποφάσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών (2231), να αποφύγει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης".

Στη δήλωση Τύπου του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μίλησε για τις σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας εν συντομία:

"Η σχέση μας με τη Ρωσία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Και οι επιθετικές ενέργειες της Μόσχας αποτελούν απειλή για την ασφάλειά μας. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στην διπλή μας προσέγγιση, άμυνας και διαλόγου. Θα διατηρήσουμε ισχυρή την αποτρεπτική μας ισχύ, ενώ παράλληλα δηλώνουμε έτοιμοι ώστε να προσέλθουμε σε ειλικρινή διάλογο ."

Οι αναφορές για την Τουρκία

Η Τουρκία αναφέρεται πέντε φορές στην κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα:

Άρθρο 52

"Η Συρία διατηρεί ένα απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας, του οποίου το εύρος καλύπτει τμήματα της επικράτειας του ΝΑΤΟ και ορισμένων από τα εδάφη των συνεργατών μας. Η Συρία έχει χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους εκτενώς εναντίον του πληθυσμού της. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για τυχόν εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Συρία που θα μπορούσαν να χτυπήσουν ή να στοχεύσουν ξανά την Τουρκίας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την απειλή των βαλλιστικών πυραύλων από τη Συρία''.

Άρθρο 53

"Ζητούμε μια παύση πυρός σε εθνικό επίπεδο και την επανεξέταση και επέκταση της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για μια περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του συριακού λαού. Δηλώνουμε και πάλι την εκτίμησή μας προς την συμμαχο Τουρκία, για τη φιλοξενία εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων''.

CONTINUE READING

Άρθρο 25

"Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη θαλάσσια ισχύ μας και να προστατεύουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας μας. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του ''Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας'' του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνιση ενάντια σε πιθανές απειλές εναντίον των υποθαλάσσιων υποδομών μας και θα συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε εθνικά και συλλογικά, όπου χρειάζεται''.

Άρθρο 34

"Τα μέτρα διασφάλισης, όπως ασκήσεις και διάφορες άλλες αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες δραστηριότητες, παραμένουν σε ισχύ και συνεχίζουν να παρέχουν τη θεμελιώδη βασική απαίτηση για άμυνα και αποτροπή. Έχουμε αυξήσει τη συμβολή μας στα προσαρμοσμένα μέτρα διασφάλισης για την Τουρκία και παραμένουμε δεσμευμένοι για την πλήρη εφαρμογή τους. Έχουμε μια σειρά δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της ''Κοινής Ειδικής Ομάδας Υψηλής Ετοιμότητας'', οι οποίες είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθούν σε τυχόν απρόβλεπτα περιστατικά και να ενισχύσουν τους Συμμάχους. Η πλήρης εφαρμογή του Πλαισίου του ΝΑΤΟ για το Νότο, όπως μια διαρκής συνιστώσα της στάσης αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε εξέλιξη''.

https://www.youtube.com/watch?v=V_W8FH4a370

Η κυριότερη αναφορά για την Τουρκία, γίνεται στο άρθρο 43, που αφορά το NATO BMD [Ballistic Missile Defense], όπου γίνεται εμμέσως ''κάλεσμα'' στην τουρκική πλευρά να αποδεχθεί την αντιπυραυλική ασπίδα, και να σταματήσει το ''φλερτ'' με Ρωσία και Κίνα. Πιο συγκεκριμένα:

Άρθρο 43

"Το BMD του ΝΑΤΟ [Βαλλιστική Άμυνα Πυραύλων] βασίζεται σε εθελοντικές εθνικές συνεισφορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων της US European Phased Adaptive Approach στη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Πολωνία, καθώς και στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου του BMD του ΝΑΤΟ , το μόνο ''δομικό στοιχείο'' που πληροί τις προϋποθέσεις για κοινή χρηματοδότηση. Πρόσθετες εθελοντικές εθνικές συνεισφορές θα παράσχουν μεγαλύτερη ευρωστία στην αντιπυραυλική ασπίδα. Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε πρόσθετα βασικά στοιχεία στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου του BMD του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του επόμενου σημαντικού ορόσημου, προτού φτάσουμε στην πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα".

Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει η Τουρκία...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR