Politics

Αντικίνητρα για μη εμβολιασμένους και «πειθώ» ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

Συνθήκες εκλογικής ετοιμότητας για το κόμμα του επιχειρεί να εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι το δίλημμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απασχολεί έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά την ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού ότι στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζει όλα τα δεδομένα κι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει την τελική του απόφαση γνωρίζοντας ότι η πολιτική του- βγαίνοντας από την πανδημία- θα αρχίσει να προκαλεί μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. Πιστεύει δηλαδή, ότι η επιδοματική πολιτική λόγω πανδημίας φρέναρε την κυβερνητική φθορά κι ότι με την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα θα αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Κάπως έτσι εξηγεί άλλωστε και τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η καλύτερη δημοσκόπηση κάθε φορά είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Και πως προετοιμάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης ίσως και εντός του 2021; «Δέσμευσή μου είναι ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θα βρισκόμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, να συσπειρώσουμε τους πολίτες, να αναδείξουμε την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, όπου εξέφρασε την βούλησή του να κινητοποιήσει το επόμενο διάστημα τους πολίτες στην λογική διεκδίκησης μιας εναλλακτικής πρότασης για την χώρα.
 

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/215492137060009/?t=0


Πρώτος «σταθμός» σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι η ψήφιση του νέου εργασιακού χάρτη, αύριο το βράδυ στην βουλή. Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για την «μητέρα των μαχών», εκτιμώντας προφανώς ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση και την δέσμευση ότι θα καταργήσει το νόμο όταν κερδίσει τις εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την συνέντευξή του στο STAR εξαπέλυσε για το εργασιακό επίθεση στον πρωθυπουργό αλλά και στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει το 8ωρο, 10ωρο με ίση αμοιβή» και «μέσω του πρόθυμου για τις «βρώμικες δουλειές» κ. Χατζηδάκη φέρνει την επιθυμία του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που δεν κατάφεραν να το περάσουν μέσα στα μνημόνια».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, υπενθυμίζει την κόντρα για το «ξεστοκάρισμα» θέτοντας το ερώτημα «μήπως δεν έγινε τελικά σωστή διαχείριση με την υπόθεση της AstraZeneca;» και τάσσεται υπέρ της ανάγκης να πειστούν και όχι να εξαναγκαστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Βέβαια όταν ερωτάται για τον εμβολιασμό πχ του νοσηλευτικού προσωπικού αναγνωρίζει ότι «είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για κάποιες ειδικές κατηγορίες και άλλο για το σύνολο του πληθυσμού». Μάλιστα συνδέει το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού με «μια διαδικασία μιθριδατισμού, με μια «αναγκαιότητα» παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών».

CONTINUE READING


Σχετικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ελπίδα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε μαξιλάρι 37 δις ευρώ στον κ. Μητσοτάκη «για να κοιμάται ήσυχος, αλλιώς θα είχαμε χρεοκοπήσει» κι ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να υπάρξει έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων και να δοθούν τα χρήματα σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Αναφερόμενος στο τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι « κ. Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύεται το μομέντουμ, την στιγμή δηλαδή που η Τουρκία είναι οικονομικά στριμωγμένη» και προσθέτει: «Αν η Τουρκία πάρει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, χωρίς δεσμεύσεις επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα μόνο η Τουρκία κερδίζει, γιατί παριστάνει το καλό παιδί. Εγώ δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Χάγη με βάση το διεθνές Δίκαιο και με κόκκινες γραμμές, σαφείς κόκκινες γραμμές. Την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λοζάνης, το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να μιλά για γκρίζες ζώνες ή για αποστρατικοποίηση των νησιών».

Εάν – επισημαίνει- δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές θα έλεγαν παίζει η «Μακεδονία», τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία. «Αυτό είναι μία κατάκτηση», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει λέγοντας για την συμφωνία των Πρεσπών: «Ακόμα και το σήμα για το όνομα της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να είχε αλλάξει βάσει της Συμφωνίας αν η κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει. Ορθώς ο κ. Δένδιας διαμαρτυρήθηκε αλλά έπρεπε να έχει φροντίσει πιο έγκαιρα, διότι κατόπιν εορτής δεν έχει νόημα. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση δρα ενοχικά, εδώ δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά και άλλους βουλευτές».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR