Νίκος Φίλης
Politics

Πολιτικό ''φλερτ'' ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Βαρουφάκη αποκαλύπτει ο Νίκος Φίλης

«Ναι» στις συνομιλίες για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ 25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη και «όχι» στις μεταγραφές - με αφορμή αυτή του Συμεών Κεδίκογλου - λέει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

Μήπως (οι νέοι) πηγαίνουν σε άλλα σχήματα, όπως στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη; «Δεν το ξέρω αυτό (ότι πηγαίνουν οι νέοι στο κόμμα Βαρουφάκη), αλλά και ο κύριος Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς- αν θέλει να πάει από δω ή από κει».

Ερωτηθείς για τις μεταγραφές, με αφορμή και αυτή του Συμεών Κεδίκογλου, ο κ.Φίλης εμφανίστηκε αντίθετος: «Δεν κάνω κρίση για ένα-ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ενα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα».

Αναφερόμενος στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση καικυρίως σε συνθήκες που υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών. Το βλέπετε με τον κορωνοϊο... Είναι μακρά η πορεία εξόδου από την πανδημία, δεν θα τελειώσουμε γρήγορα. Βλέπουμε ότι μπορεί να μην ανοίξουν πολλά μαγαζιά που έκλεισαν λόγω της πανδημίας που θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

Άσκησε κριτική στην κυβένηση, όσον αφορά τη διαχείριση και τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας: «Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα χρήματα πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκε πολύ λίγο στη Βουλή, ενώ σε άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη υπήρξε διεξοδική συζήτηση. Έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να φτιαχτεί ένα όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Ταμείου, διακομματικό όργανο, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή. Η αντίληψη της κυβέρνησης, βγαίνει και από την έκθεση Πισσαρίδη, ότι δεν μπορεί να είναι ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όπως είπε, το νέο «αντι-εργατικό» νομοσχέδιο, οδηγεί σε μια «επιβολή της απορρύθμισης του χρόνου εργασίας», τονίζοντας οτι «Έχει δυνατότητα ο εργαζόμενος να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη; Δεν έχει, το ξέρετε όλοι». «Όταν ένας εργοδότης βλέπει ότι έχει πολλή δουλειά κι αυξάνει τον χρόνο εργασίας, χωρίς να πληρώνει την υπερωρία, τότε και το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται, αλλά δεν παίρνει και ανέργους, οπότε δεν έχουμε και μείωση της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, είπε: «Το ζήτημα αποκτά κάποιες διαστάσεις πάρα πολύ επικίνδυνες, δεν είναι ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα στις φατρίες του εγκλήματος».

Εγκληματικότητα ή «εγκληματοφοβία», όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης; «Έχουμε εγκληματικότητα.Αυτό είναι πραγματικό στοιχείο. το ότι φοβάται ο κόσμος τα εγκλήματα είναι ένα δεύτερο στοιχείο. Αλλά δεν φοβάται επειδή δεν υπάρχουν εγκλήματα! Βγαίνοντας από την πανδημία βλέπουμε μια έξαρση της εγκληματικότητας, η οποία φοβούμαι ότι διασυνδέεται και με διάφορα στοιχεία τα οποία είναι επικίνδυνα. Δεν αφορά μόνο φατρίες εγκληματικές μεταξύ τους, έχουν και διασυνδέσεις αυτοί. Οφείλει η Αστυνομία να εξαρθρώσει αυτά τα κυκλώματα, με τις πολύ βαθιές ρίζες και διασυνδέσεις».

 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην καταφέρνει να αυξάνει τα ποσοστά του, είπε: «Τώρα αρχίζει σιγά σιγά ο κόσμος με την πανδημία να ξαναμπαίνει σε μια κατάσταση που συνειδητοποιεί το εύρος και το βάθος των προβλημάτων του. Θα χρειαστούμε λοιπόν έναν μεγάλο αγώνα για να πείσουμε τους πολίτες να φύγουν από τον φόβο της πανδημίας, από τον φόβο για τη ζωή τους, που ήταν λογικός, και να ξαναμπούν στο ζήτημα της διεκδίκησης μιας ελπίδας για τη ζωή τους και το μέλλον τους».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε με τρόπο ικανοποιητικό να απαντήσει σε όλη αυτή την κατάσταση».
Η ουσία, όμως, όπως είπε, είναι: «Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν κάποια ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική, υπάρχει μείωση, αποδοκιμασία, απομάκρυνση».

Τόνισε ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν «σχέδιο», κι όχι «αφήγημα»: «Δεν παραμυθιάζουμε τον κόσμο. Με αυτή την έννοια, είμαστε πίσω στη διαμόρφωση αυτού του πολιτικού σχεδίου λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών καταστάσεων».

Διευκρίνισε ότι «αντικειμενικές» είναι η πανδημία και «υποκειμενικές» η επικοινωνία που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απλό πολίτη, «με μεγαλύτερη τόλμη και ειλικρίνεια να διατυπώνει τις προτάσεις του».
«Εχουμε τις υποκειμενικές αδυναμίες μας, που τις ξεπερνάμε σιγά-σιγά, παρουσιάζοντας τις προτάσεις μας», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «το μείζον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις προγραμματικές προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργήσει μέσα στην κοινωνία μία ορμή διεκδίκησης συμβολής στην αλλαγή της ζωής των ανθρώπων».

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολιτική διεύρυνση; «Συντελείται η πολιτική διεύρυνση. Συντελείται βεβαίως με τις δυσκολίες που υπάρχουν πάντα. Η πολιτική διεύρυνση συντελείται από την επομένη των εκλογών του 2019, όταν εξαγγείλαμε την ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κόμη περισσότερο, κι έχει σημασία, έχουμε ως έπιδίωξη να εκπροσωπήσουμε ανησυχίες ανθρώπων, αγωνίες, προβλήματα που εκφράζουν οι νέοι άνθρωποι. Είναι προτεραιότητα για μας ο νέος κόσμος. Καλό είναι να μιλάμε για 60άρηδες και βάλε για το μέλλον της κοινωνίας, αλλά αν το μέλλον αυτό αποκλείει τα νέα παιδιά, είναι προφανές ότι αυτά αποστασιοποιούνται από την πολιτική».

Έφερε ως παράδειγμα την Παιδεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση φέτος «θα κόψει φέτος 30.000 παιδιά από τα πανεπιστήμια και να σπρώχνει, όσα έχουν χρήματα οι γονείς τους, στα ιδιωτικά κολέγια».

Ο ίδιος δεν δέχεται ότι υπάρχει θέμα μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Μετάλλαξη σημαίνει ότι υπάρχει μια ουσιαστική παραμόρφωση. Δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν προβλήματα. Η κοινωνική εκπροσώπηση είναι σύνθετη κι εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε ένα μεγάλο συνασπισμό ανθρώπων, των οποίων χάνει η ζωή τους από την πολιτική που ακολουθεί ο νεοφιλελευθερισμός, δηλαδή ο επιθετικός καπιταλισμός στις μέρες μας».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR