Νέες απειλές, εκτοξεύει η Χαμάς προς το Ισραήλ, με αφορμή το μπλοκάρισμα εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδότησης του Κατάρ, από τους Ισραηλινούς.
Εάν το Ισραήλ δεν επιτρέψει τη μεταφορά κεφαλαίων από το Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς, θα κλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές της τρομοκρατικής οργάνωσης στα Λιβανικά ΜΜΕ την Παρασκευή.
Με την έγκριση του Ισραήλ, το Κατάρ παρέχει περιοδικά εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στους ηγέτες της Χαμάς της Γάζας από το 2018, για να πληρώσει καύσιμα για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Λωρίδας, να επιτρέψει στην ομάδα να πληρώσει τους δημόσιους υπαλλήλους της και να παρέχει βοήθεια, σε δεκάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες.
Πηγές της Χαμάς, δήλωσαν στην εφημερίδα Al Akhbar του Λιβάνου, ότι η οργάνωση θα περιμένει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να εισέλθουν τα χρήματα, "και αν αυτό δεν συμβεί, θα λάβει μια σημαντική απόφαση σχετικά με την αμοιβαία εκεχειρία" που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο εβδομάδες, μετά από 11 ημέρες μάχης με το Ισραήλ.
Τον Ιανουάριο, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είχε κάνει γνωστό, ότι το Κατάρ, θα παρέχει 30 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, που προορίζονταν για φτωχές οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Κατάρ, είναι ο βασικός υποστηρικτής της Χαμάς και έχει επενδύσει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στον παράκτιο θύλακα από το 2012, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχ Μωάμεθ μπιν Αμπντουλάχμαν αλ-Τάνι, σε μια οικονομική διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας την Παρασκευή.
Ο Αλ-Τάνι, απέρριψε τις συχνές κατηγορίες ότι τα χρήματα του Κατάρ, πηγαίνουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα και υποστήριξε ότι το Ισραήλ, γνωρίζει πώς μεταφέρονται τα χρήματα, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων Ynet.
Σύμφωνα με την έκθεση του Λιβάνου, η ομάδα απείλησε να «χρησιμοποιήσει μέσα πίεσης στην παραμεθόρια περιοχή» και μπορεί επίσης να καταφύγει σε επιλογές, που θα μπορούσαν να «ανανεώσουν την αντιπαράθεση ευρείας κλίμακας», χωρίς να αναλυθούν περαιτέρω.
Το Ισραήλ και η Χαμάς, ολοκλήρωσαν 11 μέρες μάχης τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η τρομοκρατική ομάδα εκτόξευσε περίπου 4.300 ρουκέτες, σε ισραηλινές πόλεις και το Ισραήλ ξεκίνησε εκατοντάδες αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, 253 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών.
Παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα, δήλωσαν ότι 80 από τα συνολικά θύματα ήταν μαχητές, ενώ το Ισραήλ λέει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.
Δεκατρείς άνθρωποι στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός 5χρονου αγοριού και ενός 16χρονου κοριτσιού, σκοτώθηκαν.
Το Ισραήλ λέει ότι δεκάδες θάνατοι στη Γάζα ,προκλήθηκαν από πυραύλους της Χαμάς που έπεσαν κοντά και προσγειώθηκαν μέσα στη Λωρίδα.
Από τότε που η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαΐου, δεν υπήρξε πυραύλος από τη Γάζα προς το Ισραήλ.
Ωστόσο, την Κυριακή το βράδυ ένας Παλαιστίνιος, που διέσχισε τη Λωρίδα μαχαίρωσε έναν φύλακα, τραυματίζοντας τον ελαφρά, έξω από μια ισραηλινή πόλη κοντά στον θύλακα.
Τη Δευτέρα, μια πυρκαγιά στο νότιο Ισραήλ, πυροδοτήθηκε προφανώς από μια εμπρηστική συσκευή που εκτοξεύεται με μπαλόνι και ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι απειλές της Παρασκευής, από ανώνυμους αξιωματούχους της τρομοκρατικής ομάδας, δεν ήταν οι πρώτες από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.
Ένας ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γάζα, απείλησε την περασμένη Τετάρτη, να ξαναρχίσει επιθέσεις πυραύλων εάν το Ισραήλ «παραβιάσει» το Τζαμί Al-Aqsa, στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.
Τέλος, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, είπε σε πλήθος υποστηρικτών την περασμένη εβδομάδα, ότι θα περάσουν σε επιθέσεις αφού ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν σκληρότερη αντίδραση έναντι της Χαμάς , συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης των δολοφονιών ηγετών της Χαμάς.