Health Sciences

Κορονοϊός: Οι 7 στους 10 θα υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα

Την πολυπλοκότητα της COVID-19 επισημαίνει πρόσφατη ανάλυση 45 μελετών που επικεντρώθηκαν στα επίμονα συμπτώματα που ακολουθούν τους ασθενείς για αρκετούς μήνες, σε ανησυχητικό ποσοστό μεγαλύτερο του 70%

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για όσους νόσησαν σοβαρά από COVID-19, φτάνοντας να νοσηλεύονται σε κλίνη κάποιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση 45 σχετικών μελετών για το διάστημα Ιανουαρίου 2020-Μαρτίου 2021, οι 7 στους 10 θα υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα μήνες μετά την ανάρρωση. Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 9.700 ασθενείς με κορωνοϊό, το 83% εκ των οποίων είχε χρειαστεί νοσηλεία.

CONTINUE READING

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open επιβεβαιώνουν ξανά την πολυπλοκότητα της COVID-19 και των «αφανών» συνεπειών της στην υγεία που θα εκδηλωθούν μακροπρόθεσμα, επιπλοκές που η επιστημονική κοινότητα αγνόησε και απέδωσε στη φαντασία των ασθενών στις αρχές της πανδημίας, υπογραμμίζει ο Δρ Steven Goodman, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημογραφίας της Υγείας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Τουλάχιστον ένα από 84 διαφορετικά συμπτώματα εκδήλωσαν το 72.5% των ασθενών, με κυριότερα την κόπωση (40%), τη δύσπνοια (36%), διαταραχές του ύπνου (29%), αδυναμία συγκέντρωσης (25%), κατάθλιψη και έντονο άγχος (20%) και γενικότερο πόνο και δυσφορία (20%).

Κάποιοι ασθενείς ανέφεραν ανοσμία και αγευσίααπώλεια μνήμης, θωρακικό πόνο και πυρετό.

Ως επίμονα χαρακτηρίστηκαν τα συμπτώματα που διήρκησαν τουλάχιστον 60 ημέρες μετά τη διάγνωση, την έναρξη των συμπτωμάτων ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο, είτε τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την ανάρρωση από οξεία φάση της νόσου ή το εξιτήριο.

«Είναι εντυπωσιακό πόσα συμπτώματα περιλαμβάνονται σε αυτό που πλέον ονομάζουμε long Covid,   (ή σύνδρομο post-Covid) με το 70% να αποτελεί ένα ανησυχητικά τεράστιο ποσοστό», σχολίασε ο Δρ Goodman και πρόσθεσε ότι αν αυτοί οι ασθενείς έχουν ανάγκη από παρατεταμένη θεραπεία, θα επιβαρύνουν ενδεχομένως σημαντικά τα συστήματα δημόσιας υγείας.

«Κάποιοι δυσκολεύονται να ανέβουν μόλις λίγα σκαλιά», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Tahmina Nasserie, απόφοιτη του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford για τα «σοκαριστικά» όπως χαρακτήρισε νούμερα που ανέδειξε η μελέτη, ιδίως για την κόπωση και τη δύσπνοια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR