«Γκάζι» πατάει η Επιχείρηση Ελευθερία με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς δημιουργώντας αισιοδοξία σχετικά με το χτίσιμο του λεγόμενου «τείχους ανοσίας», που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε με περισσότερη ασφάλεια.
Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ διαθέσιμα είναι από σήμερα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30-34.
Πόσο κοντά είμαστε στο τείχος ανοσίας
Για την σημασία του να εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ετών και την πορεία μας προς το τείχος ανοσίας στον κοροναιό μίλησαν στον ΣΚΑΙ ο Πρύτανης ΈΚΠΑ Α. Δημόπουλος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Γ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ
«Όποτε ανοίγει μια ηλικιακή πλατφόρμα, πάμε πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή γιατί προφανώς δηλώνουν την συμμετοχή τους αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα εμβολιαστούν. Βλέπουμε ότι όταν περάσουμε το 50%- 70%, υπάρχει μια κάμψη» περιέγραψε προσθέτοντας πως δυστυχώς έχουμε ένα ανθεκτικό ποσοστό που είναι γύρω στο 30%, ακόμα και στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, το οποίο απορρίπτει τον εμβολιασμό αλλά καθορίζει την πορεία της πανδημίας.
Αφενός διότι φαίνεται πως για να χτιστεί τείχος ανοσίας φαίνεται πως πρέπει να περάσουμε το 70% στον πληθυσμό κι αφετέρου διότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν παραμείνει χωρίς εμβόλιο είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναιό.
Σε ύφεση η πανδημία
Σε ύφεση βρίσκεται η πορεία της πανδημίας στην χώρα τόνισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να είναι κάτω από 1000.
«Σε σχετικά καλή πορεία η πανδημία. Υπάρχει ύφεση 15%, ελπίζουμε να συνεχιστεί. Μέχρι μέσα με τέλη Ιουνίου, μπορεί κάτω από 1000 κρούσματα την ημέρα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν είχε κάποια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Μεγάλο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός. Όταν το 50% θα έχει εμβολιαστεί με μια δόση, περίπου μέσα με τέλη Ιουλίου, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα» υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πέντε περιπτώσεις παρενεργειών από AstraZeneca στην Ελλάδα, από τους σχεδόν 945.000 εμβολιασμούς που έγιναν με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Πέντε περιπτώσεις στο ένα εκατομμύριο. Ποσοστό ανάλογο με το ποσοστό που είναι αποδεκτό διεθνώς. Να χωριστούν κατά ηλικιακή ομάδα οι περιπτώσεις. Και να δούμε αν το ποσοστό είναι ανάλογο του διεθνούς αποδεκτού ποσοστού. Αν δεν είναι, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το ηλικιακό όριο. Έχει δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα το AstraZeneca. Απλώς πρέπει να καθοριστεί καλύτερα την ηλικιακή ομάδα ή το φύλο» σημείωσε.
Για τον εμβολιασμό των ανήλικων, είπε ότι μια διεθνής έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών που εμβολιάστηκαν είχαν καλή ανοσιακή αντίδρασει και κανένα δεν νόσησε από Covid. Ωστόσο, συνέχισε, ότι η σχετική μελέτη συνεχίζεται.
Τέλος, εκτίμησε ότι μέχρι να εμβολιαστεί το 50-60% του πληθυσμού θα πρέπει να φοράμε μάσκα.