Church

Ορθόδοξο “εμβόλιο” στην Ρ/καθολική Εκκλησία- Καρδινάλιος Μπασέτι: Ο Συνοδικός τρόπος θα μας ανανεώσει

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε γράψει ξανά, ο Πάπας επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη συνοδικότητα, εξηγώντας ότι, όταν μεταφράζεται σε καθιερωμένους θεσμούς και διαδικασίες της Εκκλησίας, εκφράζει την οικουμενική διάσταση του κανόνα δικαίου. Η συνοδικότητα, ως γνωστόν είναι...ορθόδοξη δογματική συνήθεια! 

Σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων της Ιταλίας, Καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, μίλησε για το έργο της ολοκληρωμένης 74ης Γενικής Συνέλευσης, η οποία συγκέντρωσε 213 ιεράρχες.

Η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία, σύμφωνα με τον καρδινάλιο, κοιτάζει το μέλλον, δηλαδή, επιδιώκει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πανδημίας, στα προβλήματα του κόσμου της εργασίας, ακολουθώντας το δρόμο της οικειότητας, που ορίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο: αυτός ο δρόμος είναι «μια ποιμαντική μεταστροφή 360 μοιρών που βασίζεται στο Ευαγγέλιο και ρυθμίζεται από τους ανθρώπους της ζωής σήμερα». Ο καρδινάλιος τόνισε ότι «οι χαρές, οι ελπίδες και οι τραγωδίες της εποχής μας είναι και οι χαρές, οι ελπίδες και οι τραγωδίες της Εκκλησίας» και στάθηκε στον παρηγορητικό και ενισχυτικό ρόλο της Εκκλησίας, ειδικά σε αυτήν τη δραματική στιγμή, που χαρακτηρίζεται από την κρίση υγείας και τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειές της.

Ο δρόμος της συνοδικότητας, σημείωσε ο καρδινάλιος, πρέπει να ξεκινήσει από ενορίες και επισκοπές, επισημαίνοντας διάφορα ερωτήματα και προβλήματα, και στη συνέχεια να συγκλίνει με την απάντηση των επισκόπων και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Όλοι οι βαπτισμένοι πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι. «Είμαι πεπεισμένος», τόνισε ο καρδινάλιος, «ότι η συνοδικότητα μπορεί να ανανεώσει την Εκκλησία από μέσα. Τα προβλήματα των ανθρώπων δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, τα επίκαιρα προβλήματα της χώρας δεν περιλαμβάνουν "θέματα φιλελευθερίας των ιερέων και της ιεροσύνης των γυναικών": δεν είναι θεμελιώδη θέματα που αφορούν σήμερα την Εκκλησία και την κοινωνία στην Ιταλία, όπου οι συνθήκες διαφέρουν από τη γερμανική πραγματικότητα, διευκρινίζει. Σύμφωνα με τον καρδινάλιο οι άνθρωποι στην Ιταλία έχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα όπως μοναξιά, την ανατροφή παιδιών, οι δυσκολίες εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω ανεργίας.

Μιλώντας για την ταυτότητα του φύλου, ο Καρδινάλιος Bassetti σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα, αλλά «εμείς οι επίσκοποι τηρούμε το βιβλικό όραμα: ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ως άνδρα και γυναίκα».

Σχολιάζοντας το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία, ο καρδινάλιος χαρακτήρισε το φαινόμενο «σύμπτωμα φόβου» του μέλλοντος, το οποίο «αφαιρεί την ελπίδα για τη ζωή και την προέλευσή του». «Εμείς, οι επίσκοποι, το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ντράγκι, επιμένοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για να ζουν οι άνθρωποι σε μια ατμόσφαιρα ευνοϊκή για τη γέννηση των παιδιών», κατέληξε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR