Greek-Turkish Relations

Γιατί η Τουρκία επιμένει στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από την επίσκεψη του  Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην Τουρκία, βλέπουμε μια συνεχή προσπάθεια από τον Ερντογάν, τον γκρίζο λύκο και εταίρο του στην εξουσία Μπαχτσελί, τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τα τουρκικά ΜΜΕ, να αναφέρονται  σε υποτιθέμενη καταπίεση της "τουρκικής μειονότητας" που διαβιεί στην  Θράκη μας.

Το ερώτημα είναι γιατί η Τουρκία έχει επικεντρώσει στην παρούσα χρονική στιγμή στο εν λόγω θέμα και που αποβλέπει άμεσα;

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ήταν ενεργή  κατά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και υπό την επιρροή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία πρωτοστάτησε σε μια στρατηγική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Ωστόσο, αυτή η αισιόδοξη πολιτική αντιμετώπιζε ολοένα και περισσότερες δυσκολίες μετά την «Αραβική Άνοιξη», η οποία είδε την Άγκυρα να υποστηρίζει όλο και περισσότερο τις ομάδες που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε ολόκληρη την περιοχή, προκαλώντας την οργή άλλων εθνικών κυβερνήσεων.

Πρίν λίγες ημέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις Ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων είχε δηλώσει: "Καταδικάζουμε πάντα επιθέσεις όπως αυτή, αλλά η ummah αναμένει από εμάς να κάνουμε ένα βήμα". H ummah αναφέρεται ως  έννοια, στην  δημιουργία μιας κοινής μουσουλμανικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο.

Η Τουρκία λαμβάνοντας ηγετική  στάση ενάντια στο Ισραήλ κατά την 11ήμερη στρατιωτική σύρραξη αυτού με τους Παλαιστίνιους, επιδίωξε ανεπιτυχώς να αναγορευθεί ως ηγέτης των μουσουλμάνων διεθνώς και ως η χώρα προστάτης τους. Αυτή της όμως η προσπάθεια κατέδειξε την πρόθεσή της να αποσταλούν μουσουλμανικά στρατεύματα υπό την ηγεσία της προερχόμενα  από τις χώρες που μετέχουν στον " Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης", στην Ιερουσαλήμ!

Η Τουρκία στην  πρόσφατη διένεξη Ουκρανίας -Ρωσίας δεν παρέλειπε διαρκώς να τονίζει ότι δεν έχει ξεχάσει τους "Τάταρους αδελφούς της Κριμαίας" των οποίων η γή τελεί υπό Ρωσική κατάληψη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Αλλά και για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους που διαβιούν στην Κίνα, η Τουρκία παίζει το ρόλο της προστάτιδας τους, καταγγέλλοντας τους Κινέζους για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Ο παντουρκισμός  είναι λοιπόν ο πρώτος λόγος που η Τουρκία 'βαφτίζει" αυθαίρετα την μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική στη Θράκη μας η οποία μάλιστα "καταπιέζεται'.

Ο δεύτερος λόγος είναι η στρατηγική θέση της Θράκης μας σε συνδυασμό με την ελληνοαμερικανική φιλία-συνεργασία, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της και η οποία εκδηλώνεται με ποικίλες δράσεις των δύο χωρών στο εν λόγω ελληνικό εδαφικό διαμέρισμα και εξηγώ.

Πριν από το 2010, κάποια σχέδια για την Βόρεια Ελλάδα, θεωρούταν μακρινά έως και φανταστικά. Όμως κάποιοι εκτός Ελλάδας, έβλεπαν τις ενεργειακές εξελίξεις και ”διάβαζαν” το μέλλον της περιοχής μέσα στο νέο κόσμο που δημιουργούσε η πολιτική των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μετά το 2016, προχώρησαν μεθοδικά στην ανάδειξη της  ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης ως την περιοχή που θα αποτελούσε το θεμέλιο λίθο της νέας τους στρατηγικής για την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η Αλεξανδρούπολη φτάνει στο σημείο να αναφέρεται σε συζητήσεις ηγετών, όπως σε αυτή του τέως Προέδου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ακόμα και στην Διάσκεψη του Μονάχου όταν ο  τέως Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σημείωσε την σημασία της πόλης και του λιμανιού για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών.

Είχε σημειώσει μάλιστα ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την Αμερικανική πολιτική για τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες.

Είναι τέτοια η σημασία της περιοχής, που δίνει αξία και σε άλλα έργα, καθιστώντας και αυτά στρατηγικά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα, είναι η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία Οδό και η σύνδεση αυτή με τις κάθετες οδούς που οδηγούν στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επενδύσεις, εμπορεύματα, στρατεύματα ακόμα και ενέργεια, μέσα σε ελάχιστες ώρες θα βρίσκονται στο προορισμό τους.

Επίσης, η σύνδεση της "Via Carpathia" με την Εγνατία οδό, δίνει τεράστια αξία και στα λιμάνια Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Το 2019 είχε γίνει και η πρώτη μεταφορά Αμερικανικών δυνάμεων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ρουμανία, μέσω αυτών των οδών με απόλυτη επιτυχία.

Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής είναι ο σιδηρόδρομος.

Η Βόρεια Ελλάδα με τα τρία λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, είναι η πύλη εμπορευμάτων και στρατευμάτων για την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες. Η Σιδηροδρομική Εγνατία και η σύνδεση της με τα τρία αυτά λιμάνια, ουσιαστικά μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα κόμβο μεταφοράς, τέτοιον που επηρεάζει άμεσα και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η "Σιδηροδρομική Εγνατία" επηρεάζει πολλές χώρες, όπως Ουκρανία, Γεωργία και Ρουμανία και οι οποίες επενδύουν πολιτικά και οικονομικά σε αυτό το έργο. Με την ολοκλήρωση της, το λιμάνι του Μπουργκάς στην Βουλγαρία και της Αλεξανδρούπολης, θα μεταμορφωθούν σε δύο τεράστια Logistics και με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η παράκαμψη του Βοσπόρου.

Στον ελληνικό βραχίονα του σχεδίου έχουν ενταχθεί επίσης και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Καβάλας. Η χρηματοδότηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση των λιμένων και για το λόγο αυτό είναι κρίσιμη η ιδιωτικοποίηση τους και τα Αμερικανικά κεφάλαια που πρόκειται να προχωρήσουν στην απόκτηση τους.

Η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι όμως εξίσου σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενσωμάτωση τους στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Τέλος Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη είναι τρία ασφαλή μέρη για στρατιωτικές μετακινήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο πρός την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη και αντίστροφα, μακριά από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας. Το τελευταίο μειώνει την εξάρτηση των ΗΠΑ και ΕΕ από την Τουρκία, αφού στην ουσία τα Στενά του Ελλησπόντου χάνουν πολύ μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους σημασίας.

Αυτός είναι επίσης και ένας πολύ σημαντικός λόγος που δικαιολογεί την συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας για διχοτόμηση του Αιγαίου, προκειμένου να πάρει την θαλάσσια περιοχή και τα νησιά μας τα οποία βρίσκονται ανατολικότερα του 25ου Μεσημβρινού.

Άλλωστε τα στενά του Ελλησπόντου ακόμη και σήμερα, έχουν στρατηγική σημασία με μια βασικότατη προϋπόθεση.

Αυτή είναι τα “Ελληνικά Στενά” να είναι ανοιχτά, αφού αν κλείσουν τίποτε δεν μπαίνει ή βγαίνει δια μέσου των στενών του Ελλησπόντου από και πρός τη Μαύρη Θάλασσα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταστρέψει τα κοινά Ελληνοαμερικανικά σχέδια για την Θράκη, τα οποία υποβαθμίζουν πάρα πολύ τη στρατηγική αξία των "τουρκικών στενών" και κατ΄επέκταση της ίδιας της Τουρκίας

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο χρονικό διάστημα για τυχόν δημιουργία προβοκατόρικων τουρκικών ενεργειών με στόχο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας, αφού η Τουρκία βρίσκεται από όλες τις απόψεις σε δεινή κατάσταση, με τεράστια εσωτερική πολιτική πόλωση, με κάκιστη οικονομία, κορονοιό, υψηλό πληθωρισμό, φτώχεια και ανεργία. 

Επίσης η Τουρκία έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι "καθηγήτρια" στο στήσιμο προβοκατόρικων ενεργειών σε βάρος μας προκειμένου να συσπειρώσει εναντίον "του υποθετικού εχθρού", τον δοκιμασμένο και ταλαιπωρημένο από δεινά τουρκικό λαό.

Τέλος όλα δείχνουν ότι η πρόθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ στην επικείμενη επίσκεψη του σε λίγες ημέρες στη χώρα μας, είναι να δυναμιτίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εργαλειοποιώντας τα ανυπόστατα επιχειρήματά του περί "καταπίεσης  της τουρκικής μειονότητας " στη Θράκη μας.

Στη συνέχεια αναμένουμε "θερμές εξελίξεις" στη ΝΑ  Μεσόγειο, για τις οποίες μας έχει προϊδεάσει ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR