Σε μια κοινή δήλωση, κορυφαίοι διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία καταδίκασαν αργά την Τρίτη τις προεδρικές εκλογές που επιβλήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, λέγοντας ότι δεν θα είναι ούτε «ελεύθερη ούτε δίκαιη».
«Καταγγέλλουμε την απόφαση του καθεστώτος Άσαντ να διεξαγάγει εκλογές εκτός του πλαισίου που περιγράφεται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουμε τις φωνές όλων των Σύριων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και της συριακής αντιπολίτευσης, που έχουν καταδικάσει την εκλογική διαδικασία ως παράνομη."
"Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι προεδρικές εκλογές της Συρίας στις 26 Μαΐου δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες", ανέφεραν σε κοινή δήλωση.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab.
Ζήτησαν εκλογή στις οποίες επιτρέπεται η συμμετοχή όλων των Σύριων, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων πολιτών, των προσφύγων και των Σύριων της διασποράς .
"Χωρίς αυτά τα στοιχεία, αυτές οι δόλιες εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν καμία πρόοδο προς μια πολιτική διευθέτηση",ανέφερε η δήλωση.
Οι διπλωμάτες κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει κατηγορηματικά τις εκλογές, οι οποίες είπαν, είναι μια προσπάθεια του καθεστώτος Άσσαντ να ανακτήσει τη νομιμότητα χωρίς να τερματίσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε απάντηση, ο Άσαντ είπε ότι το κράτος δεν έδωσε βάρος στις δυτικές απόψεις σχετικά με την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών που θα διεξάγονται σήμερα.
"Η αξία αυτών των απόψεων είναι μηδενική", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία στο Ντούμα, κοντά στην πρωτεύουσα της Δαμασκού και τον τόπο μιας χημικής επίθεσης που οι δυτικοί εχθροί του Άσαντ κατηγόρησαν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
Στις 18 Απριλίου, το κοινοβούλιο της Συρίας όρισε τις 26 Μαΐου ως ημερομηνία για προεδρικές εκλογές που αναμένεται να κρατήσουν τον Άσαντ στην εξουσία στη χώρα που καταστράφηκε από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου. Ο 55χρονος αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία του με άνεση στις εκλογές της 26ης Μαΐου, την οποία οι παρατηρητές έχουν ήδη πει ότι δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.
Ομάδες και πρόσωπα της αντιπολίτευσης στη Συρία και εκείνοι που έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της καταπίεσης του καθεστώτος, έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στις «παράνομες» εκλογές, χαρακτηρίζοντας την κατάφωρη απόπειρα του καθεστώτος να υπονομεύσει την τρέχουσα πολιτική διαδικασία.
Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Συρίας ως νόμιμες, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές στερούν σχεδόν 7 εκατομμύρια Σύριους από τη ψηφοφορία, αφού αυτοί βρίσκονται εκτός Συρίας και δεν μετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Ο Άσαντ έχει κερδίσει σε κάθε εκλογή από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2000 ως κληρονόμος του πατέρα του, Χαφέζ Άσαντ, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 88%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 2014 και είδαν δύο υποψηφίους να κινούνται εναντίον του Άσαντ μετά από μια συνταγματική τροποποίηση που επέτρεπε την συμμετοχή πολλών υποψηφίων.
Έκτοτε, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακαταλάβει τμήματα εδάφους της χώρας από την αντιπολίτευση και τα τρομοκρατικά στοιχεία ,με στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους του καθεστώτος Ρωσία και Ιράν. Ωστόσο, μεγάλα τμήματα της Συρίας εξακολουθούν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο του καθεστώτος και οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν σε αυτές τις περιοχές. Περιλαμβάνουν τη βορειοδυτική επαρχία του Idlib, τον τελευταίο προμαχώνα της αντιπολίτευσης, αλλά και το Αφρίν που τελεί υπό τουρκική κατοχή.
Μόνο Σύριοι που ζουν σε ελεγχόμενες από το καθεστώς περιοχές ή εκείνοι που ζουν στο εξωτερικό και έχουν εγγραφεί στην πρεσβεία της Συρίας στη χώρα διαμονής τους επιτρέπεται να ψηφίσουν. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον 35 μελών του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από το κόμμα Baath του Άσσαντ.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Συρίας ενέκρινε τρεις υποψηφίους για τον προεδρικό αγώνα, συμπεριλαμβανομένου του Άσαντ. Οι δύο άλλοι είναι ο Αμπντουλάχ Σαλλούμ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης και ο Μοχάμουντ Μαρέι, μια "αντιπολίτευση" που είναι ανεκτή από το καθεστώς και έχει έδρα της στη Δαμασκό.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η επαναφορά της Συρίας στην προ εμφυλίου πολέμου κατάσταση επιβραδύνεται, αφού ο σχεδόν σίγουρα νεοεκλεγείς Πρόεδρος Άσσαντ, δεν θα τυγχάνει της Διεθνούς αναγνώρισης της Δύσης και συνεπώς η ανοικοδόμηση της χώρας και η οικονομική της άνοδος φαντάζουν μακρινό όνειρο.