World

Λευκορωσία: Η ΕΥΠ κάνει "φύλλο και φτερό" τις κάμερες στο αεροδρόμιο

Η διεθνής οργή για το περιστατικό δεν έχει κοπάσει, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση υγείας του μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος κρατείται σε φυλακές του Μινσκ, αλλά και τις κινήσεις που έκανε όσο χρονικό διάστημα παρέμεινε στη χώρα μας. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ένας Έλληνας ήταν μεταξύ των επιβατών που κατέβηκαν από το αεροπλάνο της Ryanair στο Μινσκ και δεν επιβιβάστηκαν ξανά.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΥΠ

Οι κινήσεις του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στη χώρα μας βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των ελληνικών αρχών και ειδικά της ΕΥΠ. Ο άνδρας φέρεται να παρέμεινε στην Ελλάδα για 12 ημέρες, μαζί με τη φίλη του και διέμεινε τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, σε χώρους που είχε νοικιάσει μέσω εταιρειών χρονομίσθωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών κάνουν ιχνηλάτηση των κινήσεων του δημοσιογράφου. Προτεραιότητά τους, σε πρώτο στάδιο φαίνεται πως είναι ο εντοπισμός του συνεπιβάτη του ζευγαριού, ο οποίος φέρεται να φωτογράφισε τα έγγραφα του Προτάσεβιτς, ενδεχομένως ως ένδειξη επιβεβαίωσης της επιβίβασης του δημοσιογράφου στη συγκεκριμένη πτήση. Ο ίδιος τον περιέγραψε ως μεσήλικα, ρωσόφωνο και με αραιά μαλλιά, ενώ κρατούσε δερμάτινο χαρτοφύλακα.

CONTINUE READING

Όπως μεταδόθηκε, οι ελληνικές ειδικές υπηρεσίες δεν διαψεύδουν τις συγκεκριμένες αναφορές, αλλά επιχειρούν να τις διασταυρώσουν από το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", που βρίσκονται τόσο στους χώρους προσέλευσης και όσο και στους χώρους επιβίβασης. Αντίστοιχη έρευνα κάνουν και στους χώρους διαμονής του δημοσιογράφου, στην Κρήτη και στην Αθήνα. Ψάχνουν δηλαδή ενδεχόμενο υλικό από κάμερες που να δείχνει ότι υπάρχουν άτομα να τον παρακολουθούν. Πάντως, όπως μεταδόθηκε στο ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν περίεργες επαφές. Τα δύο άτομα που αποβιβάστηκαν, μαζί με τον Έλληνα, στο Μινσκ, είναι μια γυναίκα και ένας πιλότος. Η γυναίκα είναι από τη Λευκορωσία και φέρεται να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ελλάδα, επομένως δικαιολογείται το ταξίδι της. Αντίστοιχα, και ο πιλότος φέρεται να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα μας, ενώ τα στοιχεία από την ταυτότητά τους αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα.

Αυτός είναι ο Έλληνας επιβάτης της Ryanair που κατέβηκε στο Μινσκ - Τι δηλώνει

Ο 'Έλληνας Ιάσων Ζήσης ήταν μεταξύ των επιβατών που κατέβηκαν από το αεροπλάνο της Ryanair στο Μινσκ και δεν επιβιβάστηκαν ξανά. Σε βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις του συγκεκριμένου επιβάτη.

"Είχα πτήση από το Βίλνιους για το Μινσκ. Ήθελα να επισκεφθώ τη σύζυγό μου. Δεκαπέντε λεπτά πριν από την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ. Κι έτσι έγινε, προσγειωθήκαμε στο Μινσκ", ανέφερε.

Σύμφωνα με το προφίλ του Ιάσονα Ζήση στο LinkedIn, κατάγεται από την Πάτρα, είναι καθηγητής στον τομέα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε Πανεπιστήμιο στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας και μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν είναι υποψήφιος διδάκτορας και δραστηριοποιείται σε διάφορους ερευνητικούς τομείς, όπως προκύπτει από τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί. Φυσική και Αστρονομία, Μηχανική και επιστήμη των υλικών είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίος έχει εμβαθύνει. Επίσης, φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Ιούλιο του 2010.

CONTINUE READING

 

 

https://youtu.be/-f_mvvIAXn4

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λευκορωσίας, οι άλλοι δύο επιβάτες που κατέβηκαν είναι μία γυναίκα που ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα καθώς και ο πιλότος Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη για παρεμφερείς λόγους, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.

Οι 43 "επιβάτες" που δεν ταξίδεψαν στο επίκεντρο των ερευνών

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες του Λιθουανού εισαγγελέα και των ελληνικών αρχών επικεντρώνονται και στους 43 "επιβάτες" που είχαν κλείσει και πληρώσει εισιτήριο, όμως δεν ταξίδεψαν με τη συγκεκριμένη πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πολλοί, που εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές της Ryanair και κλείνουν νωρίς εισιτήρια, και κατόπιν αποφασίζουν αν θα ταξιδέψουν. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι έρευνες επικεντρώνονται σε 8 από τους 43 "επιβάτες" που δεν ταξίδεψαν, με τις αρχές αναζητούν τα ίχνη τους. Πρόκειται για έρευνα που χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Το θέμα με το αεροσκάφος της Ryanair που υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, αναμένεται να απασχολήσει την πρώτη συνάντηση κορυφής του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου.

Βασανιστήρια στον Προτάσεβιτς καταγγέλλει η Τιχανόφσκαγια

Τη βεβαιότητα πως ο Ρόμαν Προτάσεβιτς υπέστη βασανιστήρια εξέφρασε η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη ΛευκορωσίαΣβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Συγκεκριμένα είπε ότι αναμφίβολα ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρόμαν Προτασέβιτς υπέστη βασανιστήρια και ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα, ο συλληφθείς δημοσιογράφος εμφανίζεται να λέει ότι είναι καλά στην υγεία του, κάτι το οποίο απέρριψαν άμεσα οι σύμμαχοί του λέγοντας ότι ο Προτασέβιτς υποχρεώθηκε να το πει.

CONTINUE READING

To ξέσπασμα του πατέρα

https://youtu.be/teSJDa7NZQY

Ο πατέρας του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

Ο δημοσιογράφος που έχει την έδρα του στη Λιθουανία και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν αφού την Κυριακή η Λευκορωσία έστειλε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, η οποία τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ.

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

“Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα”, δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας όπου ζει με τη σύζυγό του.

“Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός”, πρόσθεσε. “Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν”.

https://youtu.be/xJL5rE0k79Y

Ο διάλογος του πιλότου της Ryanair με τον πύργο ελέγχου του Μινσκ

Τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο που είχε ο πιλότος του αεροσκάφους της Ryanair με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Μινσκ έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μεταφορών της Λευκορωσίας, ο πύργος ελέγχου είπε στους κυβερνήτες του αεροσκάφους της Ryanair ότι υπήρχε βόμβα στο σκάφος και τους πρότεινε να εκτραπεί η πτήση στο Μινσκ. "Έχουμε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες πως υπάρχει βόμβα στο αεροπλάνο και μπορεί να ανατιναχτεί πάνω από το Βίλνιους" είπε ο πύργος ελέγχου. Ο πιλότος της Ryanair ρώτησε από πού προέρχονται οι πληροφορίες για αυτήν την απειλή, με το Μινσκ να απαντά πως πρόκειται για μία απειλή μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Σε αυτούς του απομαγνητοφωνημένους διαλόγους, το Μινσκ προτείνει πολλές φορές στους πιλότους την προσγείωση του αεροπλάνου στο Μινσκ, λέγοντας πως είναι αυτό το οποίο τους συνιστά.

https://youtu.be/DZTqmwH4u0A

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την πτήση θρίλερ και τη Λευκορωσία

Στο θρίλερ με την "κρατική αεροπειρατεία" στην πτήση από την Αθήνα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με αίσθημα ενότητας και ευθύνης η ΕΕ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, αντίστοιχο της σοβαρότητας της πράξης. "Εμείς παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά ξεκάθαρα την απελευθέρωση του κ. Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και την εξέταση επιπλέον κυρώσεων.

CONTINUE READING

"Συμφωνήσαμε να εισηγηθούμε την απαγόρευση των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και της απαγόρευσης εισόδου στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αεροσκαφών από τη Λευκορωσία. Αυτή η πράξη συνιστά ουσιαστικά απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός ΕΕ. Το καθεστώς της Λευκορωσίας έλαβε το μήνυμα ότι η Ευρώπη όταν θέλει μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα. Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση", υπογράμμισε. Σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας. "Δεν έχω καμία εκτίμηση ή πληροφορία για οποιαδήποτε εμπλοκή", είπε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα σε ερώτηση για τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair ότι υπήρχαν πράκτορες μέσα στην πτήση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής". Και πρόσθεσε: "Αυτές είναι φήμες παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πράκτορες ή παραπράκτορες".

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR