Η φάση της κατάθεσης φακέλων από όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες» για τις επόμενες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώθηκε και πλέον ξεκινά η κρίσιμη αξιολόγηση και των οκτώ προτάσεων από τους Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.
Έως και την τελευταία στιγμή οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έστελναν συνεχώς βελτιώσεις στις προτάσεις τις οποίες ήδη έχουν καταθέσει και αφορούν κυρίως αλλαγές στη διαμόρφωση των πλοίων ώστε οι φρεγάτες που προσφέρουν να γίνουν όσο δυνατό πιο ελκυστικές. Ισχυρότερος οπλισμός αλλά και συμπίεση του κόστους αφού πλέον ο ανταγωνισμός φαίνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από έντονος.
Καταλυτικό ρόλο στις απαιτήσεις του Στόλου αναμένεται να παίξει και η πρόσφατη εμπειρία από την Ελληνοτουρκική κρίση η οποία κράτησε περισσότερο από πέντε μήνες όταν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αναγκάστηκαν να παραμείνουν εν πλω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για χρόνο ρεκόρ. Σε αυτή την περίοδο καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες του Τουρκικού στόλου αλλά και όλα τα πιθανά σενάρια σύγκρουσης στη θάλασσα από ένα απλό επεισόδιο έως τον ολοκληρωτικό ναυτικό πόλεμο.
Οι Αμερικανοί παρέδωσαν την επίσημη πρόταση της Ουάσιγκτον
Την αμερικανική πρόταση για το κολοσιαίο πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό παρέδωσαν επισήμως οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Την είδηση γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ ποστάροντας μια φωτογραφία του με τον Αμερικανό ναύαρχο Μόρλει και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Τζεφ Πάιατ, η αμερικανική πρόταση θα ενισχύσει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το πιο εξελιγμένο στην περιοχή.
Ασύμφορη επιλογή
Το γιατί η αμερικανική πρόταση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το ΠΝ το έχουμε γράψει πολλές φορές στο Πενταπόσταγμα. Τα αμερικανικά πλοία, δεν είναι προσαρμοσμένα στο δυνητικό περιβάλλον απειλής των επόμενων ετών στο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί, αναγκαστικά, θα επιχειρούν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από τις τουρκικές ακτές, θα είναι ευάλωτα σε μια σειρά καινοφανών απειλών, με προεξάρχουσα τους αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBM).
Απαιτούνται πλοία όπως είναι οι γαλλικές φρεγάτες Belh@arra, με πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30 και πυραύλους cruise Scalp Naval (βεληνεκές πάνω από 1000 χλμ). Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες, διότι πάνε ''πακέτο'' και με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η συμφωνία δεν προχώρησε, γιατί είναι κάτι που δεν θέλουν Γερμανία και ΗΠΑ. Δεν έχουμε απάντηση από την Αθήνα γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία.