Ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» των τουρκικού πολεμικού ναυτικού, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι επιτελείς καυχιόνται για την πιο ‘’μεγάλη άσκηση’’ του ναυτικού τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι θαλάσσιες περιοχές τις οποίες έχει δεσμεύσει το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό για την ‘’Deniz Kurdu 2021’’. Σχεδόν όλες οι navtex αφορούν ασκήσεις κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας από τον κόλπο Ξηρού στα βόρεια, την περιοχή της Σμύρνης και κοντά στο ναύσταθμο του Aksaz. Η μοναδική ‘’επιθετική’’ ναυτική οδηγία έως τώρα αφορά άσκηση ανατολικά της Ρόδου σε διεθνή ύδατα στα 12 νμ μίλια από τις Ελληνικές ακτές.
Αμέσως μετά την «Θαλασσόλυκος» έρχεται η σειρά των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων να δείξουν τις δυνατότητες τους με την διεξαγωγή της άσκησης του ΠΝ «Καταιγίδα» και την μαζική εκτόξευση πυραύλων στο Αιγαίο. Το σύνθημα είναι «η Καταιγίδα πνίγει τον Θαλασσόλυκο». Και όντως έτσι είναι, αφού η Ελλάδα υπερισχύσει στη θάλασσα, τουλάχιστον ποιοτικά.
Θα συμμετάσχουν 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 η επανδρωμένα αεροσκάφη! - Ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης Κύπρου - Γαλλίας
Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο, Γιαλτσίν Παγιάλ, η άσκηση πραγματοποιείται με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των δυνάμεων του ναυτικού. Θα συμμετάσχουν 132 πλοία, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 η επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκων αξιωματούχων θα συμμετάσχει προσωπικό που ανέρχεται σε 25 χιλιάδες.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ακόμη ομάδες αμφίβιων καταδρομέων SAT ve SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, επιθετικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφη προειδοποίησης και μεταγωγικά, σωστικές ομάδες και ελικόπτερα διάσωσης, δυνάμεις και ελικόπτερα των ειδικών δυνάμεων, κορβέτες του λιμενικού για έρευνα και διάσωση καθώς και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στην άσκηση, η οποία έλαβε χώρα σε θαλάσσια περιοχή εντός της περιοχής ευθύνης έρευνας-διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, συμμετείχαν ελικόπτερα διάσωσης του Γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE», το Παράκτιο Περιπολικό "ΓΕΩΡΓΙΟΥ" της ΓΕΕΦ/ΔΝ, ελικόπτερα ΑW139 της 460 Μοίρας Ε-Δ του ΓΕΕΦ/ΔΑ, καθώς και εξειδικευμένοι νοσηλευτές των Ειδικών Ομάδων «MEDEVAC» της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.
Σκοπός της άσκησης, ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η εκπαίδευση των πληρωμάτων των μέσων έρευνας-διάσωσης στις επιχειρησιακές διαδικασίες, για την αντιμετώπιση περιστατικών διάσωσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών μετά από εγκατάλειψη.
Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί τη 2η συνεργασία εντός του 2021 και συνολικά την 40η συνεκπαίδευση σε θέματα έρευνας και διάσωσης με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.