Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα. Όπως γράφει ο Σπύρος Σιέρρος για το sputnik. gr, τα περιστατικά με τις παρενέργειες μετά από τον εμβολιασμό αυξάνονται ενώ ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση. λοιμωξιολόγος Αθηνά Λινού μίλησε στο Sputnik για τις συγκεκριμένες παρενέργειες.
Η 44χρονη γυναίκα από την Κρήτη που παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι το τρίτο περιστατικό θρόμβωσης μόλις σε λίγες μέρες που οφείλεται σε παρενέργειες του εμβολίου κατά της COVID-19.
Η 44χρονη εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca στις 5 Μαΐου και στις 19 Μαΐου η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο ΠΑΓΝΗ.
Η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες ώρες και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί το αν η θρόμβωση προκλήθηκε από το εμβόλιο.
Λίγες μέρες νωρίτερα μάλιστα, στην Κρήτη ένας 35χρονος εμφάνισε διπλή θρόμβωση ενώ θρόμβωση επίσης, εμφάνισε και μια 47χρονη που συνεχίζει να νοσηλεύεται.
Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχία μιας και οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό τους.
Η λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού μίλησε στο Sputnik και ξεκαθάρισε την κατάσταση.
«Ήταν αναμενόμενο, εμβολιάστηκαν με το Johnson&Johnson και με το AstraZeneca νεότερα άτομα» δήλωσε και εξηγεί πως ο εμβολιασμός νεότερων ηλικιακών ομάδων με τα παραπάνω εμβόλια ήταν γνωστό πως θα είχε κάποιες παρενέργειες.
«Ήταν μια επιπλοκή που την ξέραμε» συνεχίζει και αναφέρει πως η περιστατικών θρομβώσεων ήταν λογική.
Στην ερώτηση για το αν κάποιος κινδυνεύει να πάθει θρόμβωση στη δεύτερη δόση η κ. Λινού εμφανίζεται καθησυχαστική.
«Η πλειονότητα των περιστατικών που έχουν υπάρξει παγκοσμίως είναι μετά την πρώτη δόση» συμπληρώνει και τονίζει πως η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, «εφόσον δεν έχει κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson», είναι «πάρα πολύ λίγες».
Αναφορικά με τη συζήτηση για αλλαγή του αρχικού εμβολίου στη δεύτερη δόση η κ. Λινού δήλωσε πως «δεν υπάρχει έρευνα και δεν μπορούμε να ξέρουμε» και εξήγησε πως η παραπάνω πρόταση απλά έγινε για τα mRNA εμβόλια και έχει μείνει ακόμα στο στάδιο της συζήτησης.