World

Οκτώ ερωτήσεις-απαντήσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Όπως γράψαμε και χθες οι ευρωβουλευτές και οι χώρες-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό»

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε ένα κοινό έγγραφο που φέρνει στην ταξιδιωτική μας ζωή νέα δεδομένα από την 1η Ιουλίου.

 

Οκτώ είναι τα βασικά ερωτήματα για την λειτουργία και την χρήση του.

 

-Πότε είναι έτοιμο για χρήση το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ;

Το πιστοποιητικό θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, στα κράτη μέλη δόθηκε μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων. Χώρες όπως η Γερμανία είχαν επισημάνει τη μεγάλη προσπάθεια που συνεπάγεται η έκδοση εκατομμυρίων πιστοποιητικών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η συμβατική κίτρινη κάρτα εμβολιασμού θα συνεχίσει να αναγνωρίζεται όταν ταξιδεύετε.

 

-Πώς είναι το πιστοποιητικό;

Το "ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό" έχει τη μορφή κωδικού QR και προορίζεται να χρησιμεύσει ως απόδειξη εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή παρελθούσης ασθένειας Covid. Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να είναι δυνατή η ψηφιακή αποθήκευση των στοιχείων στο smartphone σε μια λεγόμενη εφαρμογή pocket. Με τη βοήθεια ενός γραμμωτού κώδικα, οι πληροφορίες θα πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να διαβάζονται κατά τρόπο συμβατό σε όλη την ΕΕ. Εάν δεν διαθέτετε smartphone ή δεν θέλετε να αποθηκεύσετε το πιστοποιητικό ψηφιακά, μπορείτε να το λάβετε σε έντυπη μορφή.

 

-Ποια δεδομένα πρέπει να αποθηκευτούν;

Το πιστοποιητικό προορίζεται να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο κατέχων. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με νέα τεστ και προηγούμενες μολύνσεις κορονοϊού και να διαβάζεται το όνομα, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία εμβολιασμού και ο εκδότης του πιστοποιητικού.

 

-Ποιος θα εκδώσει το αποδεικτικό;

Τα έγγραφα πρέπει να εκδίδονται μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα σε κέντρα εμβολιασμού , ιατρικές υπηρεσίες και νοσοκομεία. Ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί μπορούν να αποκτήσουν αποδεικτικά στοιχεία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί οριστικά. Αναμένεται ότι τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα όπου χορηγήθηκαν οι εμβολιασμοί.

 

-Θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Οχι. Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μόνο μια εθελοντική και πρόσθετη προσφορά, διατείνονται οι ειδικοί...προς το παρόν. Όποιος δεν διαθέτει ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί ακόμα να αποδείξει τον εμβολιασμό χρησιμοποιώντας την κίτρινη κάρτα εμβολιασμού.

 

-Για ποιο λόγο απαιτείται το πιστοποιητικό;

Οι χώρες της ΕΕ αποφασίζουν μόνες τους. Οι δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ενδιαφέρονται από καιρό για το πιστοποιητικό. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί τι ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί εκεί. Στην Ιταλία υπάρχουν ήδη αρκετά έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί ως εθνικά “πράσινα” διαβατήρια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο με το μελλοντικό αποδεικτικό. Μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πιστοποιητικά για να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει από μια ασθένεια ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

 

-Πώς διασφαλίζεται ότι το έγγραφο δεν είναι πλαστό;

Τα κράτη μέλη αναζητούν το καθένα τις δικές του λύσεις για το πιστοποιητικό σε εθνικό επίπεδο. Μια πλατφόρμα που διατίθεται από την Επιτροπή της ΕΕ έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η αυθεντικότητα μπορεί να ελεγχθεί σε όλη την Ευρώπη.

 

-Τι γίνεται με την προστασία δεδομένων;

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διαβεβαιώνουν ότι η προστασία των δεδομένων είναι εγγυημένη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα σε διακομιστές, αλλά μόνο στο δικό σας κινητό τηλέφωνο. Το πιστοποιητικό διασφαλίζει μόνο ότι τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο smartphone είναι αυθεντικά και ανήκουν πραγματικά στο άτομο που καθορίζεται στο πιστοποιητικό.

Βέβαια δεν διευκρινίζεται αν τα δεδομένα μένουν στο κινητό όταν αλλάξετε κινητό για παράδειγμα...
 

 

Tρεις οι τύποι του ψηφιακού πιστοποιητικού

 

Στο μεταξύ χθες ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρίνισε ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της ΕΕ και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή.

Όσον αφορά το κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προσφορά προσιτών τεστ, ανέφερε ο κ. Ρέιντερς.

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τα θέματα που αφορούν τον εφοδιασμό, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο κανονισμός υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων ταξιδιωτικών περιορισμών στους κατόχους πιστοποιητικού, εκτός εάν είναι απαραίτητοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι μέχρι τώρα 17 κράτη-μέλη και η Ισλανδία έχουν συμμετάσχει στη δοκιμασία προσομοίωσης.

Η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ την περασμένη Τρίτη, όπως είχε αναφέρει Εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου, δίνοντας ωστόσο ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό μέχρι τότε, αλλά θα μπορούν να χορηγούν κάτι αντίστοιχο με τα ίδια δεδομένα και την ίδια μορφή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR