Weapon systems

Αποκάλυψη-''βόμβα'': Η Βόρεια Κορέα εξόπλισε την Χαμάς!

Μία νέα πτυχή αποκαλύπτεται, σχετικά με τον εξοπλισμό της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Ισραήλ, στα τελευταία δραματικά γεγονότα.

Ως γνωστόν τις τελευταίες εβδομάδες, η Χαμάς έριξε χιλιάδες πυραύλους στο Ισραήλ, προκαλώντας θύματα και ζημιά σε περιουσιακά στοιχεία  αν και το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, εκτιμάται ότι κατέρριψε τη συντριπτική πλειονότητα των πυραύλων. 

Οι περισσότεροι ειδικοί και μελετητές, κατηγόρησαν το Ιράν για τη μεγάλη προμήθεια πυραύλων που η Χαμάς έβαλε κατά του Ισραήλ. 

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι  πιθανότατα, είναι περισσότεροι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την  ιστορία. 

Σύμφωνα με αναφορές  της Telegraph τον Ιούλιο του 2014, η Βόρεια Κορέα είχε συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς, για να πουλήσει στην τρομοκρατική οργάνωση, τόσο ρουκέτες όσο και εργαλεία επικοινωνίας.

 Η συμφωνία λέγεται ότι είχε αξία αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, οπότε είναι πιθανό, ότι αν το έπραξε να περιλαμβάνει την πώληση χιλιάδων πυραύλων της Βόρειας Κορέας στη Χαμάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μέσω μιας λιβανέζικης εταιρείας με δεσμούς με τη Χαμάς, που βρίσκεται στη Βηρυτό. 

Επιπλέον, μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου της Telegraph , είχε ήδη πραγματοποιηθεί προκαταβολή, οπότε είναι πιθανό η αποστολή πυραύλων και εργαλείων επικοινωνίας να  πραγματοποιήθηκε κάποτε στα τέλη του 2014.

Οι πύραυλοι που πιθανότατα πούλησε η Βόρεια Κορέα στη Χαμάς το 2014, ήταν πιθανώς συστήματα 122 χιλιοστών ή / και 107 χιλιοστών (ή παραλλαγές τους) - τα οποία παράγει η Πιονγκγιάνγκ. 

Αυτοί οι πύραυλοι, είναι πολύ φθηνοί για παραγωγή και συγκριτικά φθηνοί για πώληση (συν οι Βόρειοι Κορεάτες διατηρούν αυτά τα συστήματα σε αποθέματα), και έτσι η εκτίμηση ότι εάν ολοκληρώθηκε η συμφωνία, ο αριθμός των πυραύλων πιθανότατα ήταν χιλιάδες.

Επιπλέον, η ανάγκη της Χαμάς για χιλιάδες περισσότερους πυραύλους, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο έντονη στα τέλη του καλοκαιριού του 2014, καθώς είχαν εκτοξεύσει τουλάχιστον 4.500 ρουκέτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης εναντίον του Ισραήλ.

 Ήταν λοιπόν η τέλεια στιγμή για τη Βόρεια Κορέα, να παρέμβει και να παράσχει την υποστήριξη (φυσικά στην τιμή) που χρειαζόταν η Χαμάς, για να διεξαγάγει αποτελεσματικά την επόμενη σύγκρουση εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, υπάρχει περισσότερη υποστήριξη για την καταπολέμηση επιχειρήσεων που παρείχε η Βόρεια Κορέα στη Χαμάς,  ορισμένες από αυτές, είναι πολύ σχετικές με την τρέχουσα σύγκρουση.

 Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις της Γάζας το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολόγησαν ότι η Βόρεια Κορέα παρείχε βοήθεια στη Χαμάς, στην κατασκευή του εκτεταμένου δικτύου σηράγγων που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις μάχης τους. 

Αυτές οι σήραγγες  είναι τόσο εκτεταμένες που οι Ισραηλινοί τις αποκαλούν με το παρατσούκλι "The Metro".

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς οι Βόρειοι Κορεάτες παρείχαν επίσης βοήθεια στη Χεζμπολάχ στην κατασκευή σηράγγων και υπόγειου δικτύου, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 με το Ισραήλ.

Ήταν το εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χαμάς, που το Ισραήλ στόχευσε πρόσφατα, ως ένας από τους βασικούς κόμβους που προορίζονται για καταστροφή.

Τέλος, εικόνες και άλλες αναφορές δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα, έχει πουλήσει την εγχώρια παραγόμενη έκδοση του ρωσικού 9K111 Fagot, την οποία οι Βόρειοι Κορεάτες αποκαλούν «Bulsae-2», στη Χαμάς (ένα αντιαρματικό όπλο).

 Οι Βόρειοι Κορεάτες πιθανότατα χρησιμοποίησαν το Ιράν, ως αγωγό για την πώληση, και η εικόνα έδειξε ένα μέλος των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam (πιστό στη Χαμάς) με την εκδοχή του όπλου από τη Βόρεια Κορέα. 

Τα ισραηλινά άρματα μάχης (τουλάχιστον μέχρι τώρα), δεν έχουν περάσει στη Γάζα. Αλλά αν το κάνουν, αυτό είναι σίγουρα ένα όπλο που θα είναι απειλή.

Πρέπει τώρα να είναι προφανές ότι οι πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν και τη Συρία, και σε αντιπροσώπους όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούτι, αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, είναι τώρα η δεύτερη φορά, που έχουμε δει τα όπλα της Βόρειας Κορέας να αποτελούν απειλή είτε άμεσα για τις αμερικανικές δυνάμεις είτε για σημαντικούς αμερικανούς συμμάχους.

 Όπως αναφέρθηκε  σε προηγούμενο άρθρο Εθνικού ενδιαφέροντος , στις 7 Ιανουαρίου 2020, το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο Ιράκ. 

Ένα σύνολο πυραύλων που ξεκίνησαν ήταν της  σειράς «Qiam», πυραύλους με βάση το σύστημα Scud C που κατασκευάστηκε (και πολλαπλασιάστηκε στο Ιράν) της Βόρειας Κορέας - και πιθανότατα βελτιώθηκε με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας.

 Η αποτυχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή και αλλού, να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική διάδοση της Βόρειας Κορέας, θα σημαίνει ότι η απειλή από τις πωλήσεις όπλων της Βόρειας Κορέας θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή, για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και μια πολύτιμη πηγή εισοδήματος που υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα στρατιωτική και ελίτ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR