Ο ίδιος τονίζει ότι θα χρειαστεί προσεχτική μελέτη αυτών των εξετάσεων πριν μπορέσουν οι ειδικοί να οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συσχετισμός αυτών των δύο περιπτώσεων με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας τους, ο κ. Χαλικαδάκης αναφέρει πως η 44χρονη είναι αυτή τη στιγμή αιμοδυναμικά και αναπνευστικά σταθερή αλλά…« όσο ένας ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη».
Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα είχε εισαχθεί αρχικά στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου με θρόμβωση στο κεφάλι. Πριν από δύο ημέρες χρειάστηκε να μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες, μετά από επιδείνωση στην υγεία της. Την επόμενη ημέρα της μεταφοράς της παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία σημαίνοντας «συναγερμό» στο ιατρικό προσωπικό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
Στο ερώτημα, τώρα, για τον αν το ιστορικό της 44χρονης γυναίκας περιλαμβάνει κάποιο εύρημα που διερευνούν οι γιατροί, ο κος Χαλκιαδάκης λέει πως αυτό δεν δείχνει κάτι για την ώρα και πως ούτε η ίδια η ασθενής έχει αναφέρει κάτι. Την ίδια στιγμή, ούτε προδιαθεσικούς παράγοντες για θρόμβωση φαίνεται να είχε η συγκεκριμένη ασθενής. Όπως λέει ο διοικητής του νοσοκομείου: «H γυναίκα δεν έπασχε από κάποιο νόσημα, μέχρι τη θρόμβωση ήταν απόλυτα υγιής. Όταν ήρθε από το Βενιζέλειο και την είδα, ήταν καλά, και καλά ήταν και το επόμενο πρωί μέχρι τις 11.00. Ξαφνικά εμφανίστηκε αυτή η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της».
Παρόλα αυτά, ο κ. Χαλικιαδάκης επιμένει πως θα χρειαστεί μια σειρά πολλών και διαφορετικών εξετάσεων, με τις οποίες ίσως μπορεί να ανιχνευθεί κάτι σε αυτό το ιστορικό υγείας που να μην το γνώριζε η ίδια η ασθενής και κατ’ επέκταση και οι γιατροί.
Τα ίδια – μια σειρά πολλαπλών εξετάσεων δηλαδή- ισχύουν και για τη 47 χρονη που επίσης νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ μετά από εγκεφαλικό και παράλυση στο μισό της πρόσωπο, μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca.
Η κατάσταση της συγκεκριμένης ασθενούς σταθεροποιείται όπως μας είπε ο κος Χαλκιαδάκης και μάλιστα υπάρχει ήδη και ελαφριά κλινική βελτίωση της εικόνας της. Στην περίπτωση της 47χρονης πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν όπως μας είπε ο κος Χαλκιαδάκης μερικά δεδομένα που κατά τον ίδιο έχουν παίξει το ρόλο τους σε αυτό που της συνέβη και αυτή τη στιγμή διερευνώνται. Ένα από αυτά, είναι οι ημικρανίες που εμφάνιζε η ασθενής αλλά και μερικά ακόμα στοιχεία. «Η εικόνα σε αυτή την περίπτωση είναι πιο ξεκάθαρη» λέει ο κος Χαλκιαδάκης και συμπληρώνει πως οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται και στις δύο ασθενείς θα τραβήξουν μάξιμουμ μέχρι το επόμενο δεκαήμερο. Αν βέβαια, αρκετές από αυτές στη σειρά βγουν θετικές, τότε ο πιθανός συσχετισμός με το εμβόλιο της Astrazeneca να έρθει νωρίτερα.
Σημειώνεται εδώ ότι χθες το βράδυ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, κατέληξε σε προσωρινό πόρισμα για την συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων του 35χρονου που νοσηλεύτηκε στο ΠΑΓΝΗ, όπως και της 44χρονης γυναίκας.
Ο κ. Χαλκιαδάκης πάντως, δεν θέλει για την ώρα να προχωρήσει σε συσχετισμό των περιπτώσεων των δύο γυναικών με το εμβόλιο της Astrazeneca. «Υποθέσεις και σενάρια κάνουμε ακόμα. Εγώ όμως ως γιατρός χρειάζομαι αποδείξεις και τεκμήρια για να μιλήσω μετά βεβαιότητας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αυτό που επιβεβαιώνω είναι ότι είμαστε σε στενή επαφή με τους αρμόδιους για τις εξετάσεις των δύο γυναικών και για κάθε τι νεότερο που προκύπτει από αυτές. Για την 47χρονη έχει ανοιχτεί κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ και όπως έμαθα από το Βενιζέλειο προχθές, κίτρινη κάρτα έχει ανοιχτεί και για την 44χρονη».