Society

Υποχρεωτικός εμβολιασμός... ίσως και εντός του καλοκαιρού

Η κυβέρνηση τρέχει με πατημένα γκάζια να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διαφόρων εργαζομένων του δημοσίου που παρουσιάζουν σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ξεκίνησε με τους άνδρες της ΕΜΑΚ όπου όμως έχουν προκληθεί αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων και πολλοί αναμένεται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

CONTINUE READING

Η κυβέρνηση εστιάζεται κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς θεωρείται ότι η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία μπορεί να είναι μεγάλη όταν 4 στους 10 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι κοινωνικές ομάδες του δημοσίου που εξετάζονται

Ποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες εξετάζονται για το εμβόλιο του κορονοϊού μετά την Πυροσβεστική και τους Υγειονομικούς.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι από τον Σεπτέμβριο θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους υγειονομικούς όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

https://youtu.be/y_VJxCtsOXo
  • Να σημειωθεί ότι το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 82%. Στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα οι μισθωτοί γιατροί των ιδιωτικών κλινικών άγγιξαν το 88%.
  • Οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 63%, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό 62%.
  • Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 60% ενώ στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 63%.

Ο προβληματισμός των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς θεωρείται ότι η διασπορά μέσα στα νοσοκομεία μπορεί να είναι μεγάλη όταν 4 στους 10 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ποιοι άλλοι εργαζόμενοι εξετάζονται

Στο τραπέζι βρίσκονται πλέον ανεπίσημα και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι πιθανό να εμβολιαστούν υποχρεωτικά στην περίπτωση που τους επόμενους μήνες δεν αυξηθούν κάθετα τα ποσοστά εμβολιασμού τους.

Άλλωστε η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε από τον Σεπτέμβριο να εκλείψει ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης στη σχολική κοινότητα ώστε να μην υποχρεωθεί χώρα να κλείσει και πάλι τα σχολεία ή ακόμη χειρότερα να μπει σε νέο κύκλο lockdown.

CONTINUE READING

Άλλωστε οι διεθνείς φορείς υγείας τονίζουν πια ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Ενδεικτικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τον covid είναι προστατευτικά έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν υποχρεωτικά και δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολίτες για να τους εξυπηρετήσουν.

Μπορεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι συναλλαγές με το δημόσιο να γίνονται ψηφιακά, όμως από τον Σεπτέμβριο στόχος είναι να επιστρέψουν στα γραφεία τους όσοι υποχρεωτικά πρέπει να έχουν δια ζώσης συναλλαγές.

https://youtu.be/l5SVOX_VNeo

Νομικά ζητήματα

Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό εγείρει νομικά ζητήματα περί ελευθερίας, αφού πολίτες είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποφευχθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Γι αυτό σε πρώτη φάση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εντείνει την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πεισθούν και οι πιο δύσκολοι πριν καταλήξει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κάτι που θα γίνει εντός του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες δίνονται ακόμη και κίνητρα στους πολίτες ώστε να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σερβία αποφασίστηκε να δοθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα και να επιβραβευτούν όσοι εμβολιάζονται «παρά να επιβληθούν μέτρα αποκλεισμών και διακρίσεων σε βάρος όσων συμπεριφέρονται ανεύθυνα και αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό» όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Πρόεδρος της χώρας.

Σε άλλες χώρες πάλι, οι κυβερνήσεις προκειμένου να κάνουν πιο ελκυστικούς τους εμβολιασμούς έχουν «επιστρατεύσει» ακόμη και δωρεάν γεύματα μέχρι κερασμένα ποτά, προκειμένου να αλλάξουν άποψη οι πολίτες και να κάνουν το εμβόλιο, ενώ σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ χαρίζονται ακόμη και εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις. 

https://youtu.be/yPsWPOzHv1w

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR