Συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν. Σε συνέντευξη που έδωσε ανάγγειλε "ντόμινο" γεγονότων στην ανατολική Μεσόγειο. Με την προκλητικότητα και το θράσος που τον διακρίνει ανάγγειλε ότι στις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανακάλυψε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια προσεχούς ταξιδιού στα κατεχόμενα στην Κύπρο.
Μιλώντας σε τηλεοπτική ομιλία για να γιορτάσει την επέτειο που θέσπισε ο Ατατούρκ στις 19 Μαΐου, ως την Ημέρα Νεότητας και Αθλητισμού, ο Ερντογάν είπε: «Λαμβάνουμε καλά νέα από την ανατολική Μεσόγειο. Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε σύντομα νέα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο."
Ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί της Μεσογείου.
«Θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο για να δώσω τα απαραίτητα μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαμάχη με Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την πρόσβαση σε υδρογονάνθρακες που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή. Η επαναλαμβανόμενη ανάπτυξη τουρκικών γεωτρητικών πλοίων στα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει εξοργίσει τις κυβερνήσεις τους και προκάλεσε έντονη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η ΤΔΒΚ, που κυβερνά το βόρειο τμήμα της Κύπρου και αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, έχει δικαίωμα συμμετοχής στα αποθέματα υδρογονανθράκων.
«Τα μηνύματα που θα εκφωνήσουμε από τη Βόρεια Κύπρο αφορούν όχι μόνο το νησί αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Αν δεν δείξεις αυτήν την αποφασιστικότητα, αν δεν μπορείς να εκφράσεις τη στάση σου, κανένας δεν θα σε προσέξει» δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά είναι «παντού», υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επεμβαίνει στην Παλαιστίνη, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειος και Ιράκ.
Είπε επίσης ότι τουρκική βάση drone λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, έτσι ώστε η Τουρκία να μπορεί να είναι έτοιμη σε περίπτωση επιθέσεων στην περιοχή. Υπήρξαν αναφορές πριν από περίπου δύο χρόνια ότι η Τουρκία επρόκειτο να εγκαταστήσει drone στο αεροδρόμιο στο Λευκόνικο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν δύο αεροδρόμια στο βορρά, το ένα στο Τύμπου όλοι γνωρίζουν και ένα άλλο, ένα παλιό που έχει μετονομαστεί και όπου η Τουρκία χρησιμοποιεί ως βάση για τα αεροσκάφη της.
Η χθεσινή σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) και τα όσα ειπώθηκαν στις Βρυξέλες είναι πολύ πιθανό να αποβούν προφητικά, αφού την ΕΕ απασχολούν σημαντικοί προβληματισμοί οι οποίο εξετάστηκαν από την στρατιωτική επιτροπή, σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της, καθώς επίσης και η ιδέα της EU Battlegroups, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την ετοιμότητα και την αποτροπή της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων, μέσω κοινής εκπαίδευσης, ασκήσεων και τελικά πραγματικής ανάπτυξης των αναγκαιούντων στρατιωτικών τμημάτων της ΕΕ, για τον σκοπό αυτό.
Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα η ΕΕ να μπορεί με δυνάμεις και μέσα να παρεμβαίνει, διαχειριζόμενη γρήγορα και αποτελεσματικά κρίσεις που μπορεί να εμφανιστούν.
Για το σκοπό αυτό, κρίνεται ως προαπαιτούμενο η ύπαρξη στρατηγικής αντίδρασης και αυτονομίας έτσι ώστε η ΕΕ να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας καθώς και ενδεχόμενες κρίσεις, τόσο στην περιφέρεια της αλλά και ευρύτερα και φυσικά ενισχύοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της, τόσο σε ξηρά, όσο και σε θάλασσα.
Εμείς με τη σειρά μας θα προσθέσουμε ότι υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές όπως το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος, όπου μπορεί λόγω της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας να χαρακτηριστούν ως περιοχές "εν δυνάμει πρόκλησης κρίσεως". Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει από τώρα να αναπτυχθούν δυνάμεις της EU Battlegroups, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού το "προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν".
Κλείνοντας, διαπιστώνουμε ότι από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η ΕΕ οδεύει στην στρατιωτική ολοκλήρωσή της, γεγονός που θα ενισχύσει την δυνατότητα επιβολής πολιτικών αποφάσεών της παγκοσμίως.
Εκτίμηση είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η ΝΑ Μεσόγειος και η Κύπρος να αποτελέσουν το αρχικό σημείο εφαρμογής των παραπάνω, αφού με υπαιτιότητα του Ερντογάν και της τουρκικής επιθετικότητας μια μεγάλη νέα στρατιωτική κρίση αναμένεται να εκδηλωθεί στην παραπάνω περιοχή.
Η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιβάλλει την "Γαλάζια Πατρίδα", με οποιοδήποτε τρόπο, την οποία ως γνωστόν έχει υιοθετήσει και επισήμως, αφού το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο είχε "περάσει" από την Τουρκική βουλή.
Με βάση τα παραπάνω ως αξιόπιστη λύση φαντάζει, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, η δημιουργία βάσης ή η φιλοξενία Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς και η δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών του πλοίων, στην Κρήτη.
Εννοείται ότι σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να τοποθετηθεί ραντάρ στα πρότυπα του Κιούρετσικ, ή ακόμη καλύτερα να μεταφερθεί το ραντάρ του Κιούρετσικ από την αντιδυτική, αντιισραλινή και αντιαμερικανική Τουρκία στην Κρήτη, καθώς και να ενισχυθεί με επιπλέον Ισραηλινά αντιαεροπορικά η άμυνα του νησιού.
Επιπλέον και προκειμένου να υπάρχει μια ενότητα αλλά και εδαφική συνέχεια του δικτύου αντιαεροπορικής άμυνας Ελλάδας-Ισραήλ, η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ την παραχώρηση φρεγατών με δυνατότητα παροχής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, οι οποίες θα βρισκόταν συνεχώς μεταξύ Κρήτης-Ισραήλ, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τείχος.
Φυσικά όλα τα παραπάνω θα ακύρωναν στην πράξη όλες τις τουρκικές προσπάθειες για κλοπή της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, με την υπογραφή παράνομων μνημονίων στα πρότυπα αυτού μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, με την υπογραφή νέων Τουρκίας-Παλαιστίνης και Τουρκίας -Συρίας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί πάντα ως κόρη οφθαλμού επίσης τις άριστες σχέσεις της με τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία-Αίγυπτο-Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας προκειμένου να πετύχει τεράστια γεωπολιτικά οφέλη προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και όχι ακολουθώντας τες.