Greek-Turkish Relations
Updated at:

Σούδα: Κινητοποίηση του Λιμενικού από την διέλευση 6 τουρκικών αλιευτικών

Την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος έχει προκαλέσει η διέλευση τουρκικών αλιευτικών σκαφών ανοιχτά της Κρήτης, καθώς 6 από αυτά ζήτησαν να δέσουν λόγω καιρού έξω από τη Σούδα.

Την ίδια ώρα 8 αλιευτικά με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο πέρασαν έξω από τη Γαύδο και άλλα 11 πραγματοποίησαν αβλαβή διέλευση ανοιχτά των Κυθήρων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο L&O είναι ένας σύνηθες φαινόμενο καθώς φεύγουν από το Τσεσμέ και την Αττάλεια με προορισμό τη Μάλτα για να ψαρέψουν.

Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή.

Επισημαίνεται ότι οι καπετάνοι θα αναχωρήσουν μόλις βελτιωθεί ο καιρός. 

CONTINUE READING

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα, τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν χθες στην ελληνική αιγιαλίτειδα ζώνη νότια της Γαύδου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτειδας ζώνης. 

Την παραβίαση διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό. Η τουρκική αυτή κίνηση πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, είναι επικίνδυνη για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

Επιπλέον, διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτειδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.  Πριν από λίγες ημέρες υπενθυμίζεται ότι τουρκικά αλιευτικά επιτέθηκαν με πέτρες σε ιταλικά αλιευτικά στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR