Ποια επιστημονική γνώση κρύβεται πίσω από τα λόγια του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος στην χθεσινή ενημέρωση τύπου απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι κάθε επεισόδιο θρόμβωσης που γίνεται μετά από εμβολιασμό πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά πριν αποδοθεί στον εμβολιασμό, και να λαμβάνουμε υπόψη την συχνότητα εμφάνισης της κατάστασης υπό κανονικές συνθήκες;
Το iEidiseis ζήτησε από τον καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Τούτουζα, να μάς εξηγήσει περί τίνος ακριβώς πρόκειται…
«Προφανώς υπάρχουν ερωτηματικά και ανησυχία για την πιθανή σχέση των θρομβώσεων με τα εμβόλια. Ιδιαίτερα τα κλασσικά εμβόλια, όπως είναι της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, φαίνεται ότι συσχετίζονται με μια πολύ μικρή αύξηση των θρομβωτικών επεισοδίων, χωρίς να σημαίνει ότι και με εμβόλια νέας γενιάς δεν έχουν παρατηρηθεί θρομβωτικά επεισόδια αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Τρία είναι τα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε:
1) Η λοίμωξη λόγω COVID-19 συσχετίζεται 8-10 φορές αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Πολλοί αναφέρουν ότι είναι μια νόσος ενδοθηλίου, που προκαλεί δηλαδή θρομβώσεις, παρά μια αναπνευστική νόσος. Άρα τα εμβόλια προστατεύουν από τις επιπλοκές του COVID-19.
2) Η αύξηση των θρομβώσεων είναι πολύ μικρή στους εμβολιασμένους και είναι και δύσκολο να αποδειχθεί ότι οφείλεται στα εμβόλια. Σήμερα περάσαμε τα 200 εκατ. εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ μικρό ποσοστό θρομβώσεων.
3) Οι θρομβώσεις γενικότερα μπορούν να παρουσιαστούν με διάφορες κλινικές μορφές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πνευμονική εμβολή κ.ά. Αν και είναι σπάνια τα επεισόδια μετά από τα εμβόλια, πρέπει να επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν έχετε κάποιο σύμπτωμα μετά το εμβόλιο.
Γενικότερα όλες οι μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα των εμβολίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας».