Η Τουρκία απειλεί να προχωρήσει με ρωσικές στρατιωτικές αγορές μαχητικών αεροσκαφών παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, σε ένα ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές με θέμα τους S-400.
Η απειλή έρχεται καθώς το αδιέξοδο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την παραλαβή ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Άγκυρα, είναι πλέον πολύ μεγάλo, αναφέρει αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Με την Ουάσιγκτον να εντείνει την πίεση της στην Άγκυρα να επιστρέψει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 στην Μόσχα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, υπερασπίστηκε τις προθέσεις του για την αγορά νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων, απορρίπτοντας τις αμερικανικές ανησυχίες.
“Αυτό δεν είναι επιθετικό σύστημα”, είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι “οι S-400 δεν μπορούν να απειλήσουν κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν αποτελούν κίνδυνο ή απειλή για κανέναν, επανέλαβε”.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το προηγμένο ραντάρ των πυραύλων S-400 αποτελεί απειλή για τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και ζητά την απομάκρυνσή του.
Ωστόσο, η Άγκυρα σκέφτεται να αγοράσει περισσότερες παρτίδες ρωσικών πυραύλων διαφόρων τύπων, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία ο Πούτιν έχει αποδεσμεύσει.
Πηγή κοντά στην τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα, ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία για δοκιμές S-400 και προειδοποιούν για «σοβαρές συνέπειες».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία επιστροφή.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εάν αγοράσει άλλα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων πυραυλικών συστημάτων S-400.
Ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Μεσούτ Καζίν προειδοποιεί ότι η Ουάσινγκτον με την στάση της, εξαναγκάζει την Τουρκία να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία.
«Χρειαζόμαστε 200 αεροσκάφη. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο τραπέζι, αλλά οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα μαχητικά αεροσκάφη. Και έτσι εσείς (οι ΗΠΑ) πιέζετε εμάς (Τουρκία) να αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που δεν θέλουμε”, είπε ο Casin.
"Αλλά αφού οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν μαχητικά αεροσκάφη, μπορούμε να αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, γιατί τα χρειαζόμαστε", κατέληξε ο ίδιος.
Αμυντικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Άγκυρα δεν θα τολμήσει να πραγματοποιήσει νέες αγορές ρωσικών όπλων έως ότου προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Τούρκου και του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.
Ο Ilham Uzgel, αναλυτής διεθνών σχέσεων, δηλώνει ότι η αγορά πυραύλων από την Ρωσία κρατά όμηρο τις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα μεταβάλλει την αγορά ρωσικών πυραύλων”.
Οι κυρώσεις θα είναι το λιγότερο που θα δεχθεί η Τουρκία από την δύση, αφού πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα ζήσει εποχές Α’ Παγκοσμίου πολέμου το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε ανώμαλες καταστάσεις της χώρας-εμπόδιο στα αμερικανικά σχέδια στην Α.Μεσόγειο που χαράσσει την δικής πολιτική ανεξάρτητα του ΝΑΤΟ.