Society

Τζανάκης: "Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε"

Για το πότε θα γίνει η Ελλάδα «πράσινη» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως περί τις 10 Ιουνίου θα έχουμε στη χώρα περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα κορονοϊού, κάτι που θα «πρασινίσει» τον χάρτη.

CONTINUE READING

«Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι -και με τη βούλα πλέον διεθνών οργανισμών- η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος -αν όχι καθ’ ολοκληρία, στην πράσινη ζώνη» επεσήμανε ο καθηγητής, ωστόσο προειδοποίησε πως αυτό είναι το καλό σενάριο καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα να δοθούν επιπλέον προνόμια σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, κρίνοντας πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους.

Στο άμεσο μέλλον, όπως εκτίμησε, θα υπάρξει και συζήτηση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη.

Σημείωσε πως για να μπορέσει κάποιος σήμερα να διοριστεί ως δάσκαλος ή καθηγητής πρέπει να κάνει εξετάσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση, αλλιώς δεν διορίζεται.

Πώς θα αποφύγουμε οριζόντια μέτρα στο μέλλον

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε αγωνία του αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, αφού θα φτάσουμε στο 50% περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο».

«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές. Οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα» ξεκαθάρισε.

Καταλήγοντας σημείωσε πως εάν κυριαρχήσει στη χώρα μας η ινδική μετάλλαξη, τότε το ποσοστό των εμβολιασμών θα πρέπει να αυξηθεί στο 75% - 80% για να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR